Έχεις αδελφή; Είσαι καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος

08.05.2020
Έχεις αδελφή; Είσαι καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος
H επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη στην ύπαρξη αδελφής σε μια οικογένεια. Από τη βελτίωση της ψυχικής υγείας έως την αύξηση της συμπόνιας και τις καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας, οι αδελφές αποδεικνύεται επιστημονικά ότι κάνουν τα μέλη της οικογένειάς τους, καλύτερους ανθρώπους.

Η δύναμη της αδελφής

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Journal of Family Psychology, το να έχεις μια αδελφή, μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία σου, ενώ παράλληλα σε προστατεύει από το «να αισθάνεσαι μοναξιά, να νιώθεις ότι δεν σε αγαπάει κανείς, να αισθάνεσαι ενοχές ή φόβο», έγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young (BYU).

Η ίδια μελέτη ανακάλυψε ότι οι αδελφές ενισχύουν φυσικά τη συμπόνια στα αδέλφια και τα μέλη της οικογένειάς τους, κάτι που αποτελεί μια άλλη κρίσιμη πτυχή της θετικής ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι αδελφές προωθούν θετικές κοινωνικές συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός και η στοργή, οι οποίες είναι τελικά μεταδοτικές.

«Αυτό που γνωρίζουμε δείχνει ότι οι αδελφές παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της θετικής ψυχικής υγείας» δήλωσε στο Motherly ο Alex Jensen, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικογενειακής Ζωής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και ο συγγραφέας της έρευνας σχετικά με τις αδελφικές σχέσεις. «Και αργότερα στη ζωή, κάνουν συχνά περισσότερα για να διατηρήσουν τις οικογένειες σε επαφή μεταξύ τους, όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή».

Διάβασε και αυτό: Πες μου σε ποια σειρά γεννήθηκες να σου μιλήσω για τον χαρακτήρα σου

Αδελφική ανεξαρτησία και ισορροπία

Εκτός από την ενίσχυση της γενικής ευημερίας και της συμπόνιας μεταξύ των μελών της οικογένειας τους, οι αδελφές διδάσκουν στα αδέλφια τους πώς να είναι πιο ανεξάρτητα και φιλόδοξα.

Μια έρευνα του 2009 που διενήργησαν Βρετανοί ψυχολόγοι, έδειξε αποφασιστικότητα και ανεξαρτησία σε συμμετέχοντες που μεγάλωσαν με τουλάχιστον μία αδελφή. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι αδελφές βοήθησαν τα μέλη της οικογένειάς τους να ανταπεξέλθουν σε ζητήματα στη ζωή τους και να βιώσουν εν γένει λιγότερο άγχος. Οι ερευνητές το χαρακτήρισαν ως επίτευξη ισορροπίας και απέδωσαν την αισιοδοξία και την πληρότητα των μελών της οικογένειας, στο γεγονός της ύπαρξης αδελφής.

«Η συναισθηματική έκφραση είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή ψυχολογική υγεία», σύμφωνα με τον ερευνητή Tony Cassidy από το Πανεπιστήμιο του Ulster και είναι περισσότερο φυσικό για μια αδελφή, το να επιδεικνύει και να μεταδίδει συναισθηματική νοημοσύνη.

Έτσι, παρά τους μικροκαυγάδες και την ανάξια λόγου αδελφική αντιπαλότητα, είναι τώρα η κατάλληλη ευκαιρία να πάρεις τηλέφωνο την αδελφή σου και να της πεις πόσα πολλά σημαίνει για σένα. Μετά από όλα αυτά, είσαι πιθανότατα πιο ευτυχισμένη και πιο ψυχικά υγιής λόγω της παρουσίας της και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γιορτάσετε μαζί.