Πώς το περπάτημα μπορεί να σε κάνει πιο υγιή και χαρούμενη

04.01.2020
Πώς το περπάτημα μπορεί να σε κάνει πιο υγιή και χαρούμενη
Όταν σκέφτεσαι για κάποιο είδος άσκησης που θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα σου χαρίσει υγεία, συνήθως το περπάτημα δεν είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό σου. Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε τις επιδράσεις από τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά το τρέξιμο και από άλλες μορφές άσκησης υψηλής έντασης, αλλά ο νευρολόγος Shane O'Mara υποστηρίζει ότι ακόμα και ένας περίπατος μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμος για εσένα.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο O' Mara, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «In Praise of Walking», υποστηρίζει ότι το περπάτημα θα μπορούσε να βελτιώσει την ευτυχία, την υγεία και τη νοημοσύνη.

«Οι άνθρωποι που κάνουν μια σωματική δραστηριότητα προτού αναλάβουν μια δημιουργική πράξη έχουν μεγάλο όφελος», λέει.

Δεν είναι μυστικό ότι η κίνηση έχει θετικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο μυαλό. Στο βιβλίο του, ο O Mara γράφει ότι το περπάτημα προκαλεί τον Eγκεφαλικό Nευροτροφικό Παράγοντα (BDNF), ο οποίος «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος μοριακού λιπάσματος που παράγεται μέσα στον εγκέφαλο, επειδή υποστηρίζει τη διαρθρωτική ανακατασκευή και ανάπτυξη των νευρικών συνδέσεων. Το BDNF αυξάνει την αντοχή στη γήρανση και τις βλάβες που προκαλούνται από τραύματα ή λοιμώξεις».

Διάβασε αυτό: Απλές συμβουλές για να χάσεις βάρος με το περπάτημα

Ο επιστήμονας απορρίπτει την μέχρι τώρα εσφαλμένη αντίληψη ότι το περπάτημα δεν μετράει ως πραγματική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο, είναι πιο πιθανόν να κάθονται για περισσότερη ώρα μετά την άσκηση.

«Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος», λέει. «Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε είναι πολύ πιο ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις στους ανθρώπους που φορούν activity monitors είναι ότι επειδή συμμετέχουν σε μια ώρα έντονης δραστηριότητας, ασκούν πολύ λιγότερη δραστηριότητα αργότερα».