Με γλυκίδια

12.12.2005
Μπορείτε να χαρείτε! Οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν, ότι για να αδυνατίσουμε, δεν είναι απαραίτητο να στερηθούμε τα γλυκά. Οι απολαυστικές δίαιτες που σας προτείνουμε θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς να χάσετε το χαμόγελό σας!
Μπορείτε να χαρείτε! Οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι για να αδυνατίσουμε δεν είναι απαραίτητο να στερηθούμε τα γλυκά. Οι απολαυστικές δίαιτες που σας προτείνουμε θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς να χάσετε το χαμόγελό σας!

Τα γλυκίδια, λένε οι διαιτολόγοι, ευνοούν το αδυνάτισμα για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι γρήγορα και για αρκετές ώρες. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο για τα γλυκίδια αργής καύσης τα οποία περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, ενώ ο όγκος που καταλαμβάνουν στο στομάχι είναι αρκετός.
Δεύτερον, γιατί τα γλυκίδια καίγονται κατά μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα λιπίδια που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύονται.
Τρίτον, γιατί για την καύση ή την αποθήκευση των γλυκιδίων, ο οργανισμός δαπανά μεγαλύτερη ενέργεια από την αντίστοιχη για την αποθήκευση των λιπιδίων.

Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, μία δίαιτα δε μπορεί να αποτελείται μόνο από γλυκίδια. Για να είναι ισορροπημένη πρέπει να περιλαμβάνει:
πρωτεϊνες (κρέας, αβγά, ψάρι) σε ποσοστό 20%, λιπίδια σε ποσοστό 30% και γυκίδια σε ποσοστό 55% (λιγότερα ταχείας καύσης και περισσότερα αργής).

Ανεξάρτητα, όμως, από τη δίαιτα που θα ακολουθήσετε, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:
* Αν αποφασίσετε να ενδώσετε σε ένα γλυκό πειρασμό, απολαύστε το! Κάθε φορά που τρώμε κάτι, το αίσθημα του κορεσμού έρχεται μετά από 20 λεπτά.
* Προσφέρετε στον εαυτό σας μία μικρή πολυτέλεια, αλλά με μέτρο! Προτιμήστε δύο κομματάκια της αγαπημένης σας σοκολάτας, αντί μισή πλακέτα από μία συνηθισμένη σοκολάτα.
* Όταν νιώθετε την ανάγκη για γλυκό, επωφεληθείτε από τις γλυκές τροφές που περιέχουν λιγότερες θερμίδες: μία μερίδα ανθότυρο με μία κουταλιά μαρμελάδα ή ζάχαρη, μία φρουτοσαλάτα.
* Όσο για τα συνθετικά γλυκαντικά, φανείτε φειδωλοί. Το πλεονέκτημα της ζαχαρίνης και της ασπαρτάμης είναι ότι η γλυκαντική τους ικανότητα είναι ως και 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης. Μειονέκτημά τους; Αυξάνουν σταδιακά την επιθυμία για γλυκιά γεύση.