SEX

Σεξουαλική ζωή και HPV: Όσα πρέπει να ξέρεις

17.12.2020
Σεξουαλική ζωή και HPV: Όσα πρέπει να ξέρεις
Πώς ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σου σχέση

Δυστυχώς, στο άκουσμα πως είναι θετικές στον ιό του HPV, πολλές γυναίκες εκτός από την ανησυχία που αφορά την υγεία τους, προβληματίζονται και με ότι έχει να κάνει με την ερωτική και σεξουαλική τους ζωή και τη σχέση τους.

Δες και αυτό: Σεξ και κορονοϊός: Η νέα συνθήκη στο κρεβάτι σου στην εποχή του COVID-19

Αν έκανες σχετικές εξετάσεις και ανακάλυψες ότι υπάρχει μόλυνση από τον HPV και θέλεις να μάθεις πώς πρέπει να το διαχειριστείς, διάβασε παρακάτω:

Αυτά είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου:

- Οι περισσότερες αλλοιώσεις που προκαλούνται από το συγκεκριμένο ιό είναι καλοήθεις και υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα 12-36 μηνών.
- Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους διάφορους τύπους του ιού HPV δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι τα μόνα που είναι εμφανή.
- Οι υποκλινικές αλλοιώσεις μένουν για μήνες ή έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής, ενώ υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστείλει τον ιό. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα να επανεμφανιστούν εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενίσει σε μια μελλοντική περίοδο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που φέρουν τον ιό HPV δεν το γνωρίζουν.

Εάν εσύ ή ο σύντροφος σου διαγνωστείτε με τον ιό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανησυχίες που αφορούν την απιστία. Παρ'όλα αυτά, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο σας κάποτε μολύνθηκε, χωρίς να είναι γνωστό το πότε και από ποιον. Συνήθως, οι άντρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, εκτός αν έχουν εμφανίσει οξυτενή κονδυλώματα.

Εάν ανησυχείς για την περίπτωση εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, θα πρέπει να ξέρεις πως κάτι τέτοιο δε γίνεται να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, και ότι η φλεγμονή πρέπει να παραμείνει για χρόνια ώστε να εμφανιστεί καρκίνος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνεις τακτικά τεστ Παπανικολάου κι αν χρειαστεί, HPV-τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις και να θεραπευτούν.