Σεξ και κορονοϊός: Η νέα συνθήκη στο κρεβάτι σου στην εποχή του COVID-19 | σχεσεις & sex , sex | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / SEX
9:21
19/4/2020

Σεξ και κορονοϊός: Η νέα συνθήκη στο κρεβάτι σου στην εποχή του COVID-19

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τον τελευταίο καιρό, το μόνο θέμα που απασχολεί και ανησυχεί ολόκληρο τον κόσμο είναι ο κορονοϊός.

Πολλά διαβάζουμε καθημερινά για τις παράλληλες επιπτώσεις του COVID-19 στην καθημερινότητα μας και δεδομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία εφαρμόζει σχεδόν ο μισός πλανήτης, θα πρέπει να δούμε το πώς επηρεάζει ο νέος ιός το σεξ. Το Considerable δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο του Gonzalo R. Quintana Zunino, ο οποίος είναι καθηγητής της νευροεπιστήμης της συμπεριφοράς στο Concordia University για το πώς επηρεάζει η πανδημία το σεξ, προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση μύθων και παραπληροφόρησης στο ταραγμένο κοινωνικό περιβάλλον όπου ζούμε.

Όπως γράφει ο καθηγητής, δεδομένων των κοινών τρόπων μετάδοσης αναπνευστικών ιών, η συμμετοχή σε συγκεκριμένους τύπους σεξουαλικών δραστηριοτήτων ενδέχεται να έχει τον κίνδυνο της διάδοσης του ιού. Ωστόσο, το να περιμένει κανείς από τους ανθρώπους να απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, δεν είναι κάτι ρεαλιστικό.

Στην τρέχουσα κατάσταση, δεδομένου ότι το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα ως θέμα συζήτησης, μπορεί να ευνοηθεί η παραπληροφόρηση. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν ακούσια να επιδεινώσουν την εξάπλωση του ιού εάν δεν λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σεξ και COVID-19

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί σεξουαλικά; Η απάντηση είναι απλή: δεν ξέρουμε. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα, επίσημη ανακοίνωση ή επιστημονική έκθεση από αξιόπιστες αρχές.

Η σεξουαλική μετάδοση δεν είναι η ίδια με τη μόλυνση του ιού από τον σεξουαλικό σύντροφο. Το πρώτο περιλαμβάνει μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής και υγρών, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ. Ενώ το δεύτερο μπορεί να εξαπλωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω του απλού φιλιού.

Ο Christian Lindmeier, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε στους New York Times ότι οι κορονοϊοί συνήθως δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.(CDC) , υπάρχουν επτά τύποι κορονοϊών, τα οποία συνήθως επηρεάζουν την αναπνευστική οδό στους ανθρώπους.

Ωστόσο, ο κορονοϊός μπορεί να μην περιορίζεται στην αναπνευστική οδό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει βρεθεί στα κόπρανα των μολυσμένων ασθενών, αν και το CDC πιστεύει ότι τέτοιοες κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός.

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται όταν τα μολυσμένα άτομα εκπνέουν, βήχουν ή φτερνίζονται. Οι άνθρωποι μολύνονται με εισπνοή αυτών των σταγονιδίων ή αγγίζοντας τα σε μια επιφάνεια και μετά αγγίζοντας το πρόσωπό τους. Έτσι, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων με μολυσμένο άτομο είναι σχεδόν σίγουρες.

Όπως γράφει ο Zunino, δεδομένου ότι ο ιός υπάρχει σε αναπνευστικές εκκρίσεις, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι σχεδόν οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική θα οδηγούσε στη μετάδοσή του λόγω στενής επαφής.

Η απομόνωση σημαίνει όχι σεξ;

«Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα όπου η ποικιλία εκτιμάται ιδιαίτερα. Αν και είναι πρακτικά αδύνατο να ζητάμε από τους ανθρώπους να μην κάνουν σεξ, ίσως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε προτείνοντας απλούς και μικρούς πειραματισμούς», γράφει ο καθηγητής.

Επειδή μπορεί να μολυνθείς από τον ιό και να μην έχεις συμπτώματα, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μάθεις εάν εσύ ή ο σύντροφός σου είναι μολυσμένος, είναι μόνο μέσω του τεστ. Εάν εσύ και ο σύντροφός σου δεν έχετε συμπτώματα και έχετε μείνει στο σπίτι, τότε το σεξ πιθανότατα δεν ενέχει κίνδυνο.

Μπορούμε να συμβάλουμε στον έλεγχο της πανδημίας του COVID-19 λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές γενικές συστάσεις του καθηγητή Zunino, που πρέπει να θυμάσαι ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 μέσω του σεξ.

Ασφαλέστερο σεξ

Ποιες είναι οι συμβουλές του καθηγητής προς το ζευγάρι: «Πρώτα απ 'όλα, πλύνετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και αφού κάνετε κάτι.

Σκεφτείτε το ως το νέο ερωτικό παιχνίδι στην εποχή της απομόνωσης!

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω τον κίνδυνο μετάδοσης, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό ή γάντια από λατέξ. Αυτά μπορεί να μην είναι και το καλύτερο σας, αλλά οι καιροί της απελπισίας απαιτούν διασκεδαστικά μέτρα».

Μη συμβατική σεξουαλική πράξη

Οι πράξεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική πράξη μπορούν να έχουν τόσες παραλλαγές και εναλλακτικές λύσεις, όπως μπορεί να τις συλλάβει η φαντασία. «Αντί να αρχίσετε τα φιλιά και να προχωρήσετε στη σεξουαλική επαφή, δοκιμάστε το ερωτικό μασάζ, τα ερωτικά chat, τη στάση «κουτάλι», τον αμοιβαίο αυνανισμό ή να δείτε ταινίες πορνό κλπ» συμβουλεύει ο καθηγητής.

Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής συνεπάγεται περιττό κίνδυνο, ειδικά όταν δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο ή φάρμακο για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου.

«Όλοι γνωρίζουν ότι μας αρέσει αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε. Η αποχή από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, θα τις κάνει πιο γλυκές στο τέλος, μόλις περάσει η καταιγίδα» σημειώνει με νόημα ο Zunino.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ