Οδηγός επιστροφής στα θρανία

08.09.2008
Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα ανεξήγητο άγχος λες και είσαι εσύ που πας πάλι στην Τρίτη δημοτικού και όχι το αξιαγάπητο αγγελούδι σου. Ακολούθησε τις απλές συμβουλές που σου προτείνουμε, για να μπει η νέα σχολική χρονιά με το δεξί για εσένα και το παιδί σου.

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα ανεξήγητο άγχος λες και είσαι εσύ που πας πάλι στην τρίτη δημοτικού και όχι το αξιαγάπητο αγγελούδι σου. Ακολούθησε τις απλές συμβουλές που σου προτείνουμε, για να μπει η νέα σχολική χρονιά με το δεξί για εσένα και το παιδί σου.

  • Μπες σε πρόγραμμα: μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να μπεις σε πρόγραμμα ενόψει του νέου σχολικού ξεκινήματος. Φρόντισε το παιχνίδι του να τελειώσει νωρίς και η τηλεόραση να κλείσει πριν τις δέκα τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι σημαντικό η αλλαγή στο ωράριο του να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται, διαφορετικά θα τρέχεις να προλάβεις τον αγιασμό της πρώτης μέρας.
  • Κλέψε χρόνο: οργάνωσε σωστά τις ημερήσιες δραστηριότητες σου που πλέον περιλαμβάνουν και το σχολείο. Φρόντισε να αξιοποιήσεις σωστά τις ώρες που το παιδί σου θα βρίσκεται σε αυτό. Έχε υπόψιν σου πως θα χρειαστείς κάποιες έξτρα ώρες για το διάβασμα των παιδιών στο σπίτι και τη βοήθεια με τις ασκήσεις τους, γιατί έστω κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός που θα τα βοηθάει, πάντα θα έχουν ανάγκη την παρουσία της μαμάς δίπλα τους.
  • Ρίξτο στα ψώνια: μια καλή ιδέα θα ήταν μια βόλτα στα μαγαζιά μαζί με τα παιδιά για να ψωνίσετε όλα εκείνα τα αναγκαία για μια δημιουργική σχολική χρονιά. Το να τους δημιουργηθεί η ανάγκη να θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο έστω και για να δείξουν την καινούργια σχολική τσάντα τους ή την φρεσκοαγορασμένη κασετίνα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για μια ομαλή επάνοδο στο σχολείο. Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή στο να μην χαθεί το μέτρο και υπάρξουν κρούσματα υπερκατανάλωσης. Δεν θες να κακομάθεις το παιδί σου, μόνο να του δώσεις ένα κίνητρο για να είναι πιο χαρούμενο με την επιστροφή στο σχολείο.
  • Βόλτα στο σχολείο πριν το ξεκίνημα: εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να επισκεφτείς το χώρο του σχολείου ή του παιδικού σταθμού μαζί με το μικρό σου τέκνο, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά αν το παιδί σου είναι ένα από τα "πρωτάκια" είτε στον παιδικό σταθμό, είτε στο νηπιαγωγείο είτε στο δημοτικό, είναι σημαντικό να δει που θα περνάει τον χρόνο του τις επόμενες μέρες. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικειωθεί με το περιβάλλον που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες.
  • Γνωριμία με τους δασκάλους: Όσο σημαντική είναι η εξοικείωση των παιδιών με το σχολείο άλλο τόσο σημαντική είναι και η δική σου εξοικείωση με το εκεί περιβάλλον που περιλαμβάνει από το διδακτικό προσωπικό μέχρι και το κυλικείο. Μια επίσκεψη στο σχολείο ή το σταθμό αυτές τις ημέρες κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική. Θα έχεις έτσι την ευκαιρία να δεις ποιος ή ποια θα είναι η δασκάλα του παιδιού σου και να μιλήσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα ή συνήθειες του σπλάχνου σου.

  • Δημιούργησε μια "υγειή" ρουτίνα: Προσπάθησε να βάλεις τα παιδιά σε μία διαδικασία ρουτίνας με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Φρόντισε από το βράδυ να διαλέξετε μαζί τα ρούχα που θα φορέσουν το επόμενο πρωί ή ακόμα δείξε τους σε ποιο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τοποθετούν τα παπούτσια και την τσάντα τους. Ακόμα και το κολατσιό τους θα ήταν καλό να είναι έτοιμο από το βράδυ, για να γλιτώνεις έτσι πολύτιμο χρόνο από το πρωινό ξύπνημα.

  • Μην είσαι αρνητική στην αρνητικότητα: Φρόντισε από τις πρώτες ημέρες να συζητήσεις με τους λιλιπούτειους μαθητές για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στο σχολείο. Μην απορρίψεις αμέσως την όποια άρνηση δείξουν για το σχολικό περιβάλλον. Συζήτησε το και βρες μαζί με το παιδί λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στο σχολείο. Έτσι, θα αποκτήσει περισσότερο θάρρος να σου εκμυστηρευτεί πιο ελεύθερα την επόμενη φορά οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσει. Η επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα και τα παιδιά σου, θα είναι πολύτιμη και για την ανάπτυξη μια ιδανικής σχέσης μεταξύ σας, αλλά θα αποδειχτεί και στο μεγαλύτερο όπλο για την επιτυχία τους ως μαθητές στο σχολείο.

Μην ξεχνάς πως το πιο σημαντικό είναι πρώτα να δείξεις εσύ ενθουσιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά τα παιδιά σου. Αν εξαρχής δείξεις μια εικόνα κούρασης και αποστροφής για το σχολείο, το παιδί σου θα σε μιμηθεί. Μην ξεχνάς πως οι δικιές σου επιτυχίες ή αποτυχίες στο σχολείο δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των παιδιών σου. Δηλαδή σε μια επικείμενη σχολική επιτυχία ή αποτυχία των παιδιών σου δεν πρέπει επ' ουδενεί να βλέπεις τον εαυτό σου.