Τι είναι ο κορονοϊός: Όταν το παιδί σου ρωτάει δύσκολες ερωτήσεις που δεν μπορείς να απαντήσεις

25.09.2020
Τι είναι ο κορονοϊός: Όταν το παιδί σου ρωτάει δύσκολες ερωτήσεις που δεν μπορείς να απαντήσεις
H πανδημία οδήγησε τα περισσότερα παιδιά να ρωτήσουν για θέματα όπως η μοναξιά, η απομόνωση, η πλήξη, η ασθένεια και ο θάνατος. Τα παιδιά κάνουν συχνά ερωτήσεις που είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να απαντηθούν. Όταν τα παιδιά κάνουν δυσάρεστες ερωτήσεις ή ερωτήσεις που φαίνεται να μην έχουν απαντήσεις, οι ενήλικες τείνουν να απαντούν με εξηγήσεις που προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα, τουλάχιστον προσωρινά. Είναι φυσικό να προσπαθείς να παρηγορήσεις ένα παιδί που αισθάνεται μπερδεμένο από τον κόσμο. Αλλά οι απλές εξηγήσεις μπορεί να μην είναι αυτό που το παιδί χρειάζεται ή θέλει, ειδικά καθώς η πανδημία του κορονοϊού δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή. Μερικές φορές, τα παιδιά απλά θέλουν να μιλήσουν για τα ερωτήματα και τις σκέψεις τους. Ας δούμε παρακάτω τι συμβουλεύει στο Today’s Parent, η παιδοψυχολόγος Jana Mohr Lone:

Άκουσε τα

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται για σημαντικές ερωτήσεις σχεδόν μόλις μάθουν να μιλούν και συνεχίζουν να τις σκέφτονται καθ 'όλη την παιδική τους ηλικία.

Γεμάτα περιέργεια για πράγματα που οι περισσότεροι ενήλικες θεωρούν δεδομένα, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτά στα μυστήρια που διαπερνούν την ανθρώπινη ζωή. Η έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις όλο και λιγότερο.

Μερικές φορές οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από την εύρεση των απαντήσεων.

Δεν υπάρχουν τελικές απαντήσεις

Ενώ τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση από τους ενήλικες, οι γονείς δεν πρέπει πάντα να παίρνουν πάντα τη θέση του ειδικού δηλαδή να παρέχουν τις απαντήσεις. Η σκέψη των παιδιών για τα μεγαλύτερα ερωτήματά τους μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο αμοιβαία αλληλεπίδραση.

Επειδή αυτά τα είδη ερωτήσεων τείνουν να μην έχουν διευθετηθεί και να μην έχουν τελικές απαντήσεις, οι συζητήσεις σχετικά με αυτές επιτρέπουν στους γονείς - και άλλους κηδεμόνες - και τα παιδιά να αναρωτιούνται μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενήλικες αισθάνονται λιγότερη πίεση για να γίνουν ειδικοί.

Άκουσε όταν τα παιδιά κάνουν αυτές τις προκλητικές σκέψεις, αναγνώρισε πόσο δύσκολο είναι να απαντήσεις και απάντησε με ανοιχτό μυαλό.

Παιδιά-φιλόσοφοι

Κατά κάποιο τρόπο, τα παιδιά είναι οι ιδανικοί αρχάριοι φιλόσοφοι.

Tα περισσότερα από αυτά κάνουν υποθέσεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και είναι ανοιχτά σε πολλές δυνατότητες, επειδή ο κόσμος είναι τόσο καινούργιος για αυτά. Σε συζητήσεις για πιο σημαντικές ερωτήσεις, τα παιδιά συχνά προτείνουν πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους για να τις καταλάβουν.

Η συζήτηση με τα παιδιά για το τι σκέφτονται χωρίς να αισθάνεσαι πάντα υποχρέωση να τους προσφέρεις απαντήσεις, μπορεί να τα βοηθήσει να εξερευνήσουν τις δικές τους ανησυχίες και ιδέες. Ειδικά τώρα, καθώς πάρα πολλές οικογένειες παγκοσμίως βρίσκονται μαζί στο σπίτι σε καραντίνα σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στους γονείς και τα παιδιά να επικοινωνούν πιο βαθιά και αυθεντικά.