Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου -και στον εαυτό σου!

06.12.2018
Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου -και στον εαυτό σου!
Και δεν αγοράζεται!

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές γιορτές συνεχίζεται και το κεφάλαιο "δώρα" έχει ανοίξει για τα καλά. Με την οικονομική πίεση να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά και περιορισμό ως προς τις επιλογές σου, ιδού ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ενδεχομένως δεν έχεις σκεφτεί. Ή, έστω, δεν έχεις αξιολογήσει όσο πρέπει.

Ζούμε σε μια εποχή με βασικά χαρακτηριστικά την "τρεχάλα", την αποξένωση (λόγω "τρεχάλας" αλλά και social media, κακά τα ψέματα), αλλά και της υλικής αποθέωσης και του υπερκαταναλωτισμού, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες "ζει και βασιλεύει".

Σε μια τέτοια εποχή έχουμε σχεδόν χάσει τα "γράδα" μας. Και μαζί μ' εμάς και τα παιδιά μας. Οφείλουμε λοιπόν, αν όχι στους εαυτούς μας, τουλάχιστον σε εκείνα, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Και η γιορτινή αυτή εποχή προσφέρει την καλύτερη αφορμή.

Διάβασε επίσης: Χριστούγεννα 2018: Φέτος φτιάξε καινούργιες παραδόσεις για εσένα και τους αγαπημένους σου

Φυσικά και δεν κάνω την έξυπνη! Δηλώνω με πλήρη αυτογνωσία πώς είμαι η πρώτη για την οποια ισχύει το ρητό "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις". Τη θεωρία την "έχω" στο 100% αλλά στην πράξη... χωλαίνω. Με "παίρνει" η μπάλα της καθημερινότητας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Φέτος όμως, τα είδα λίγο διαφορετικά τα πράγματα, και δεν μιλώ πια εκ του ασφαλούς! Μπήκα στον χορό, χορεύω και μιλώ εξ εμπειρίας!

Δεν ξέρω ακριβώς πώς μου προέκυψε αυτό. Είναι που τα βήματα προς τα πρώτα -ήντα της ζωής μου λιγόστεψαν "επικίνδυνα"; Είναι που η μεγάλη μου κόρη -η οποία παρεμπιπτόντως σχεδόν με έφτασε στο ύψος- είναι πια "Γυμνασιάκι" και οι αλλαγές που παρατηρώ σε εκείνη και στην οικογένειά μας με αυτή την αφομή είναι -το λιγότερο- καταιγιστικές; Και φυσικά δεν το εννοώ με την κακή έννοια, αλλά με αυτή της ωμής κυριολεξίας. Σίγουρα όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Γεγονός, όμως είναι, πως όλα αυτά -και άλλα πολλά- λειτούργησαν έτσι ώστε να με πιάσουν οι προκοπές και να έχω αποφασίσει να κάνω φέτος όλα τα πατροπαράδοτα ως προς τα Χριστούγεννα και την κουζίνα!

Ξεκίνησα ήδη με κουλουράκια, έχω δεσμευτεί για κουραμπιέδες και έχω προγραμματίσει μελομακάρονα και βασιλόπιτα. Και χωρίς κανένα "Αχ" ας υπογραμμίσω!

Και μέσα σε όλο αυτό τον προγραμματισμό στο πλαίσiο των υποσεινήδητων resolutions που με χτύπησαν κατακούτελα λίγο πριν από την έλευση του 2019, ήρθε και η ατάκα-φωτιά από τη μικρή μου κόρη, το "πεμπτάκι" μου, το σοφό μου "πεμπτάκι"!

Είχαμε μόλις φουρνίσει την πρώτη δόση των κουλουρακίων (!) και συμμαζεύαμε την κουζίνα. Η αδελφή της μόλις είχε τελειώσει μια εργασία στον υπολογιστή, μας έβαζε τραγούδια στο Youtube και "μάθαινε" στον πατέρα της τα πάντα για τον Νικηφόρο -μεταξύ άλλων!!! Μεγάλες στιγμές!

"Μαμά, είμαι πολύ χαρούμενη που φέτος αποφάσισες να τα κάνεις όλα αυτά. Και να τα κάνουμε μαζί", μου είπε στο άσχετο η "μικρή", με βλέμα που έλαμπε πραγματικά!

Ε, αυτό ήταν.... Πόσο πιο ξεκάθαρα να σου το πει ένα παιδί αυτό που θέλει; Πόσο πιο ειλικρινά να εκφράσει τα συναισθήματά του; Πόσο απλό είναι να το κάνεις ευτυχισμένο; Πόσο πιο πολύ μπορείς να "γεμίσεις" κι εσύ;

Διάβασε επίσης: Διώξε το άγχος πριν τις γιορτές με αυτούς τους αποτελεσματικούς τρόπους

Ε ναι, λοιπόν! Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις δώρο στο παιδί σου -και στον εαυτό σου και στον σύντροφό σου, κατ' επέκταση- είναι ο χρόνος σου. Ο αποκλειστικός χρόνος που αφιερώνεις σε κάποιον κάθε φορά.

Χωρίς wifi, χωρίς δεδομένα, χωρίς μηνύματα και χωρίς περιττές αποσπάσεις. Είμαι σίγουρη ότι τα έχεις ξανακούσει. Και είμαι σίγουρη ότι όλα μοιάζουν κάτι σαν "Μπλά Μπλα Μπλα" ανάμεσα στα τόσα που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα, ανάμεσα στις τόσες συμβουλές που λαμβάνεις από παντού! Και για μένα έτσι ήταν.

Μέχρι να έρθει ΑΥΤΗ η στιγμή! Γιατί θα έρθει. Κοίτα μόνο να μη σε προσπεράσει. Γιατί πραγματικά είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο. Και το "παρασύνθημα" δεν είναι τα κουλουράκια και οι κουραμπιέδες, φυσικά. Είναι ο χρόνος που "τρέχει και δε φτάνει". Κι άλλο κλισέ. Κι άλλη μεγάλη αλήθεια, όμως!

Φέτος λοιπόν, αυτό να κάνεις δώρο στους δικούς σου ανθρώπους. Τον χρόνο σου. Γιατί πραγματικά, αν τους ρωτήσεις "τι θέλεις να σου πάρω;" θα δεις ότι δεν θα υπάρχει συγκριμένη απάντηση. Τα έχουν όλα "πάνω κάτω". Εσύ τους λείπεις!!! Εμείς του λείπουμε!!!

Διάβασε επίσης: 6 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο παιδί

Φέτος τα Χριστούγεννα ας φτιάξουμε αναμνήσεις. Ας γεμίσουμε κι άλλο το κοινό άλμπουμ της ζωής μας με στιγμές που αξίζουν και θα γίνουν κάποια στιγμή "θύμησες" στις δικές τους καρδιές για τα χρόνια που θα έρθουν...

Εγώ, λοιπόν, θα τα φτιάξω όλα τα πατροπαράδοτα φέτος. Και θα φροντίσω να πάμε να κάνουν ice skating (καλά... πατροπαράδοτο δεν το λες το ice skating, αλλά μάλλον το "κάναμε" εμείς, τα τελευταία χρόνια) και θα κάνω κι εγώ μαζί τους -και ας φάω τις τούμπες μου -λέμε τώρα!!! Θα προτείνω να βγούμε το βράδυ έξω να περπατήσουμε στους κρύους, στολισμένους δρόμους, οι τέσσερίς μας. Θα χορέψω με τη μουσική που μου βάζουν, θα δω μαζί τους όλες τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που θέλουν, θα ζωγραφίσω όσους ταράνδους μπορώ... αλλά πάνω από όλα, θα κλείσω το κινητό. Τις ώρες που θα κάνουμε όλα τα παραπάνω, θα κάνουμε όλα τα παραπάνω. Χωρίς έννοια. Αυτό θα είναι το δώρο μου προς την οικογένειά μου φέτος τα Χριστούγεννα και ο σκοπός είναι η απόφαση αυτή να μας ακολουθήσει σε όλη τη χρονιά που έρχεται. Και στην επόμενη, και στην επόμενη κ.ο.κ. Δεν θα είναι εύκολο. Μια μικρή εξάρτηση την έχουμε όλοι, ας το παραδεχτούμε. Όμως είμαι σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο!

Άντε πάλι, συγκινήθηκα! Καλές γιορτές σε όλους. Με υγεία και χαρές.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.12.2023 - 14:15