Σίγουρα όλοι μας έχουμε περάσει εκείνη τη στιγμή που ξυπνάμε άρρωστοι, καταπίνουμε φάρμακα για το κρυολόγημα και σέρνουμε τον εαυτό μας στη δουλειά, μοιράζοντας τα μικρόβια μας στους συναδέλφους και στους επιβάτες του τρένου. Ε, ίσως αυτό να αλλάξει, γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα, φαίνεται πως παίρνουμε όλο και περισσότερες άδειες ασθένειας. Στην πραγματικότητα, οι άδειες ασθενείας βρίσκονται σε υψηλό σημείο εδώ και 10 χρόνια.
Αιτία για την αύξηση αυτών των απουσιών είναι το άγχος, σύμφωνα με την έρευνα του Chartered Institute of Personnel & Development (CIPD), αλλά και το συνεχές κύμα Covid-19, το μακροχρόνιο Covid και η κρίση του κόστους διαβίωσης. Η έρευνα έδειξε πως οι εργαζόμενοι απουσίαζαν από τη δουλειά κατά μέσο όρο 7,8 μέρες τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 2019 ο μέσος όρος ήταν 5,8 μέρες. Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από το 2010 και σίγουρα προκάλεσε συζητήσεις.
Ένα άτομο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι "έχουμε μεγαλώσει γενιές που είναι τεμπέληδες και υπερβολικά απαιτητικοί. Κάποιοι δεν δουλεύουν καθόλου, ενώ αυτοί που δουλεύουν τώρα παίρνουν περισσότερες άδειες ασθένειας." Αυτό που όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το να παραδεχόμαστε πως δεν είμαστε σε καλή κατάσταση για να δουλέψουμε δεν πρέπει να έχει αρνητική χροιά. Είναι σίγουρα προτιμότερο από το να εξαντληθούμε από την προσπάθεια να πάμε στη δουλειά ενώ είμαστε άρρωστοι, και να καταλήξουμε να κάψουμε τον εαυτό μας με το λεγόμενο "παρουσιαστικό σύνδρομο" (όταν πηγαίνουμε στη δουλειά απλά για να δείξουμε ότι είμαστε αφοσιωμένοι).
Υπάρχει μια τάση να νιώθουμε ντροπή όταν καλούμε για άδεια ασθένειας
Παρά την αύξηση των απουσιών, υπάρχει μια τάση να νιώθουμε ντροπή όταν καλούμε για άδεια ασθένειας. Σκεφτείτε τις ταινίες όπως το Ferris Bueller’s Day Off που μας διδάσκουν ότι οι "ψεύτικες" άδειες είναι κάτι να θαυμάσουμε. Ή εκείνον τον συνάδελφο που καυχιέται ότι δεν έχει πάρει ούτε μία άδεια ασθένειας όλο το χρόνο, περιμένοντας μπράβο για το γεγονός ότι έσκαγε και βήχαγε πάνω από τον υπολογιστή του. Μια έρευνα του 2019 δείχνει ότι πάνω από το 80% των Βρετανών εργαζομένων συνεχίζουν να δουλεύουν, ακόμα και όταν είναι άρρωστοι.
Όμως, η πανδημία ανέτρεψε λίγο τα πράγματα. Από τη μία, οι άδειες ασθένειας έγιναν πιο αποδεκτές λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης. Από την άλλη, όσοι είχαν την τύχη να εργάζονται από το σπίτι, έπρεπε να αναμετρηθούν με το ζήτημα του να είναι «άρρωστοι» αλλά να μπορούν να δουλέψουν από τον καναπέ. Πολλοί μάλιστα αναγκάζονταν να στείλουν το μήνυμα «είμαι άρρωστος, αλλά δουλεύω από το κρεβάτι». Οι δημοσκοπήσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των εργαζομένων νιώθουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία τους ωθεί να δουλέψουν, ακόμα και όταν είναι άρρωστοι.
Αλλά ας το παραδεχτούμε: όταν είμαστε άρρωστοι, το καλύτερο είναι να μείνουμε στο σπίτι και να ξεκουραστούμε, παρά να μολύνουμε άλλους και να προσπαθούμε να δουλέψουμε με ρινική καταρροή και βήχα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που πάνε στη δουλειά άρρωστοι κοστίζουν στις εταιρείες τους διπλάσια σε απώλεια παραγωγικότητας, σε σχέση με αυτούς που μένουν στο σπίτι και ξεκουράζονται.
Το break δεν είναι κακό, υπάρχει λόγος
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να κλείσουμε τον υπολογιστή όταν δεν είμαστε καλά, ακόμα κι αν μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι. Η ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, Anji McGrandles, λέει: «Η άδεια ασθένειας μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγική βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βοηθά να αποφύγεις την υπερκόπωση και τα κόστη της "παρουσίας", ενώ αυξάνει την παραγωγικότητά σου σε βάθος χρόνου.» Όταν δουλεύουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, συνήθως η απόδοσή μας πέφτει και τα λάθη αυξάνονται. Αντίθετα, η ξεκούραση και η ανάρρωση μας βοηθούν να επιστρέψουμε στη δουλειά με πλήρη ενέργεια και συγκέντρωση.
Τώρα, αν δεν αισθάνεσαι «αρρωστημένος» με την παραδοσιακή έννοια, αλλά χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, οι «μέρες ψυχικής υγείας» γίνονται όλο και πιο αποδεκτές στον εργασιακό χώρο. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η McGrandles εξηγεί ότι μια μέρα για ψυχική υγεία μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και ακόμα να μειώσει τα σωματικά συμπτώματα. «Η μέρα αυτή σου δίνει την ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου, να αντιμετωπίσεις ανησυχίες και να χαλαρώσεις. Προλαμβάνει την επιδείνωση των συναισθηματικών προβλημάτων και βοηθά στην αποφυγή σοβαρότερων ψυχικών καταστάσεων», λέει.
Οπότε, αφού πήρες την απόφαση να καλέσεις τον προϊστάμενό σου και να ενημερώσεις την ομάδα σου για το τι πρέπει να κάνουν στην απουσία σου, πώς θα αξιοποιήσεις την ημέρα σου; Το κλειδί είναι η ξεκούραση, λέει η McGrandles. «Ξεκουράσου, πιες νερό, και αν νιώθεις ότι πρέπει να ασχοληθείς με την ψυχική σου υγεία, κάνε το. Επίσης, αν θέλεις, μπορείς να μείνεις σε επαφή με τους συναδέλφους σου για να εξασφαλίσεις ότι όλα πάνε καλά. Ωστόσο, αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις, αντίστασε στην παρόρμηση να δουλέψεις κατά τη διάρκεια της άδειας. Ο στόχος είναι να αναρρώσεις πλήρως και να επιστρέψεις δυνατός στην εργασία σου.»
Ας αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι εντάξει να ζητήσουμε άδεια όταν το χρειαζόμαστε και ας το κάνουμε χωρίς ενοχές. Η δουλειά μας είναι εκεί όταν επιστρέψουμε, ενώ η υγεία μας είναι πάντα η προτεραιότητα.