5 λόγοι για να βγάλεις επαγγελματικές κάρτες

27.07.2015
Δεν έχεις επαγγελματική κάρτα; Γιατί; Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, οι επαγγελματικές καρτούλες δεν είναι μόνο για επιχειρηματίες και στελέχη αλλά μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στον κάθενα από έμας, σε κάθε επάγγελμα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Στην οραγματικότητα η κάρτα είναι ένας εύκολος κι επαγγελματικός τρόπος να δίνεις τα στοιχεία σου και να μπάινεις στις χρήσιμες επαφές των άλλων. Σκέψου το καλύτερα: Αν γράψεις το τηλέφωνό σου σε χαρτάκι μπορεί να παραπέσει ή να χαθεί. Αν πάλι δώσεις το τηλέφωνό σου προφορικά, ακόμη κι αν αποθηκευτεί στη μνήμη του τηλεφώνου πιθανότατα να μείνει στα αζήτητα. Σκέψου ο κι από τον εαυτό σου: για πόσες επαφές του κινητού σου αναρωτήθηκες "Ποιός να είναι αυτός;". Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μη το καθυστερείς άλλο και να βγάλεις μια καρτούλα. Δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος ενώ μπορείς να τους δώσεις... χαρακτήρα!

Ποτέ λοιπόν χωρίς τις κάρτες σου. Μάθε σε τι θα σε βοηθήσουν.

%PHOTO1%

1. Φτιάξε λίστα επαφών

Είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δουλεύεις για κάποιον εργοδότη είναι σημαντικό να κάνεις νέες γνωριμίες και να "χτιζεις" επαφές. Κάθε φορά που συναντάς κάποιον που θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμος ή να συθνεργαστείτε στο μέλλον, δώσε καρτούλα. Ακόμη κι αν η επαφή δεν ευδοκιμήσει σε παρούσα φάση, μπορεί να γίνει μελλοντικά. Ποτέ δε ξέρεις.

%PHOTO1%

2. Δείχνεις επαγγελματισμό

Καλώς ή κακώς η καρτούλα δείχνει ένα πιο επαγγελματικό προφίλ. Δε χρειάζεται να να είναι υπερβολικά λεπτομερής, ούτε με φαμφάρες και τίτλους. Όνομα, επάγγελμα/ειδικότητα και στοιχεία επικοινωνίας είναι αρκετά για μια κάρτα που θα σε κάνει να φαίνεσαι επαγγελματίας ακόμη κι αν μόλις μπήκες στον εργασιακό στίβο κι είσαι στα πρώτα κιόλας βήματα της επαγγελματικής σου πορείας και σταδιοδρομίας.

%PHOTO1%

3. Ποτέ δε ξέρεις πότε θα τη χρειαστείς

Είναι σώφρον να έχεις πάντα μαζί σου μερικές επαγγελματικές κάρτες καθώς δε ξέρεις πού και πότε μπορεί να χρειαστούν. Πάρε ένα διαφορετικό πορτοφολάκι για τις κάρτες ή βάλε τις σε ξεχωριστή θήκη του πορτοφολιού σου για να είναι καθαρές κι ατσαλάκωτες και να δώσουν τη σωστή εικόνα για το άτομό σου. Ακόμη και μέσα στο λεωφορείο ή το μετρό ή σε ένα ταξίδι, μέσα στο τρένο, το πλοίο ή όπου αλλού μπορεί να χρειαστεί. Να το θυμάσαι!

%PHOTO1%

4. Ανταλλαγή

Ακόμη κι αν δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τα άτομα που συναντάς η ανταλλαγή καρτών δεν είναι άσκοπη. Δε σου έχει τύχει κάποιος να χρειάζεται τεχνίτη κι εκείνη την ώρα να θυμηθείς την καρτούλα που έχεις κρυμμένη στο πορτοφόλι σου; Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωσή σου. Κάποιος μπορεί να χρειαστεί καθηγήτρια, μεταφράστρια, γραμματέα ή όποιαδήποτε άλλη ειδικότητα. Γιατί να μην είσαι εσύ η πρώτη που θα σκεφτούν; Κι αν υπάρχει καρτούλα, όλα γίνονται πιο εύκολα.

%PHOTO1%

5. Ψάχνεις για δουλειά; Να άλλος ένας καλός λόγος να βγάλεις κάρτες

Όπως το διάβασες. Δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που μπορεί να επωφεληθούν δίνοντας καρτούλες, Ακόμη κι αν είσαι άνεργη και ψάχνεις για δουλειά, οι επαγγελματικές κάρτες μπορεί να σε βοηθήσουν. Όσο περισσότεροι γνωρίζουν πως θέλεις να δουλέψεις κι έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας σου, αυξανονται οι πιθανότητες να βρεις δουλειά που θα σου ταιριάζει γάντι.