10 λάθη καριέρας για ν΄αποφύγεις

11.05.2015
Θέλεις να πετύχεις στη δουλειά σου, να πάρεις προαγωγή ή καλύτερο μισθό; Υπάρχουν αρκετά λάθη καριέρας που σου στερούν το πολυθόθητο αποτέλεσμα. Μάθε ποιά είναι αυτά - κάποια προφανή, άλλα λιγότερο - απόφυγέ τα και πέτυχε τους επαγγελματικούς σου στόχους.

Παραπονιέσαι όλη την ώρα

Κανείς δε θέλει γκρινιάρη συνάδελφο, πόσο μάλλον γκρινιάρη υπάλληλο. Όπως επίσης κανείς δε θα ήθελε να εργάζεται σε ένα περιβάλλον τοξικό, με ανθρώπους αρνητικούς, μη μου άπτου ή μέσα στη μαυρίλα. Ο αρνητισμός σου, ο πεσιμισμός σου ή ο οξύθυμος χαρακτήρας σου μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην εργασιακή σου εξέλιξη. Άλλωστε μη ξεχνάς πως τα νέα διαδίδονται γρήγορα σαν αστραπή, το ίδιο και οι συστάσεις. Είσαι δυσαρεστημένη με κάτι; Κάνε το σιωπηλά και με επαγγελματισμό. Ακόμη καλύτερα, πρότεινε εναλλακτικές που θα λύσουν το πρόβλημα.

Είσαι ο ήρωας του γραφείου

Δουλεύεις περισσότερο από τους υπόλοιπους, φεύγεις τελευταία από τη δουλειά, έχεις αναλάβει περισσότερες ευθύνες από κάθε άλλο υπάλληλο και έχεις καταντήσει να ζεις κατά τα πρότυπα του: Η δουλειά μου, η ζωή μου. Είσαι ο ήρωας που βάζει το κεφάλι κάτω και προχωρά θυσιάζοντας προσωπική ευχαρίστηση και ιδιωτική ζωή για να πάει μπροστά η επιχείρηση. Κι ενώ παίρνεις τα εύσημα γι΄αυτό από προιστάμενους και διευθυντές, οι συνάδελφοι σε κοιτούν με μισό μάτι κι είναι λογικό αφού... χαλάς την πίατσα. Δε χρειάζεται να χαλάσεις τις προσωπικές σου σχέσεις με συναδέλφους, ούτε να γίνεις εχθρική. Βρες τη χρυσή τομή και την ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά, εργασιακές σχέσεις και προσωπική ζωή.

%PHOTO1%

Είσαι άρρωστη & πας στη δουλειά

Ψήνεσαι στον πυρετό και στωικα υπομένεις κι υποφέρεις μέχρι να τλειώσει το εργασιακό σου ωράριο και να φύγεις; Δεν γνωρίζεις τι σημαίνει αναρρωτική άδεια γιατί απλούστατα δεν έκανες ποτέ χρήση του δικαιωματός σου ν΄απουσιοάσεις λόγω ασθένειας; Μήπως με αυτή την τακτική σου βλάπτεις την εταιρεία αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό; Αφενός δε δίνεις στον οργανισμό σου το δικαίωμα να αναρρώσεις κι αφετέρου είσαι ωρολογιακή βόμβα, Μπορείς να κολλήσεις τους συναδέλφους με αποτελέσματα καταστροφικά για το τμήμα.

Δεν σε ενδιαφέρει η επιμόρφωση

Η επιμόρφωση είναι βασική σε κάθε ηλικία αλλά και σε κάθε επάγγελμα. Φρόντισε να εμπλουτίζεις συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιοτητές σου. Οι ευκαιρίες, άλλωστε, δίνονται σε ανθρώπους που προσπαθούν να εξελλίσονται και έχουν ως ζητούμενο την αυτοβελτίωση.

%PHOTO1%

Μαζεύεις ημέρες άδειας

Δεν "εξαργυρώνεις" τις ημέρες άδειας που δικαιούσε μέσα στο χρόνο με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται ανά τα έτη. Έχεις φτάσει σε σημείο να έχεις διπλάσιες ή τριπλάσιες ημέρες άδειας σε σχέση με τους υπόλοιπους υσναδέλφους σου κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε όλους: εσένα που νώθεις αδικημένος, τον εργοδότη που δε μπορεί να βγάλει πρόγραμμα αδειών και τους συναδέλφους. Εξάλλου, η άδεια είναι αναγκαία για να ξεκουραστείς, να γεμίσεις μπαταρίες και να επανέλθεις με όρεξη και μεράκι στην εργασία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες έχει υπολογιστεί πως απαιτείται απουσία τουλάχιστον 12 συνεχόμενων ημερών από την εργασία για να επωφεληθείς και αν ξεκουραστείς πραγματικά στην άδεια.

Κοιτάς συνέχεια το ρολόι

Αν είσαι με το ρολόι ανα χείρας φροντίζοντας να μη μείνεις ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω στο γραφείο, ακόμη κι αν δεν έχεις τελειώσει τη δουλειά, τότε μάλλον αυτό δε θα δώσει την καλύτερη εντύπωση σε συναδέφλους αλλά και προισταμένους. Κανείς δεν είπε να προσφέρεις εθελοντικά υπερωρίες αλλά σε όλα χρειάζεται μέτρο. Μάθε να αξιολογείς περιστάσεις και να βάζεις ένα χεράκι παραπάνω όποτε κι αν χρειαστεί.

%PHOTO1%

Προσφέρεις τα ελάχιστα & αναγκαία ΜΟΝΟ

Είναι από τα μεγαλύτερα ελλατώματα που θα σου στερήσουν την εργασιακή εξέλιξη. Είσαι συνεπής σε όλα όσα σου ανατίθενται αλλά δεν πάς βήμα παραπέρα, ακόμη κι αν μπορείς να το κάνεις. Δεν προσφέρεσαι να αναλάβεις νέα καθήκοντα και προτιμάς να αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο που σου μένει στη δουλειά χαζολογώντας από εδώ κι απο εκεί. Καταλαβαίνεις βέβαια πως η επιλογή σου αυτή θα σε αφήσει στάσιμη, σωστά; Αλλιώς μάλλον έχεις αυταπάτες.

Δε σε νοιάζει τι θα πιστέψουν οι άλλοι

Λάθος, μέγα λάθος. Το συναίσθημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στα επαγγελματικά. Δεν είναι μόνο οι σχέσεις με τους συναδέφλους και τους ανωτέρους μας αλλά και με τους πελάτες. Προσπάθησε να λάβεις σοβαρά υπόψη τη γνώμη και τα συναισθήματα των αλλων και θα δεις διαφορά τόσο ως προς τη συνεργασία όσο κι ως προς την αποδοτικότητα.

%PHOTO1%

Χαλαρώνεις υπερβολικά

Το να δουλεύεις δίχως άγχος είναι κάτι θετικό αλλά προσοχή: άλλο το εργάζομαι χωρίς άγχος κι άλλο γίνομαι ανεύθυνη. Η υπευθυνότητα και η ολοκληρωμένη εργασία είναι βασικές και δε χωράει καμία δικαιολογία. Μη χαλαρώνεις υπερβολικά λοιπόν γιατι ο κίνδυνος του λάθους παραμονεύει και δε το θέλεις.

Αφήνεις τους άλλους να καθορίσουν την πορεία σου

Ο διευθυντής κι ο προιστάμενος βρίσκεται στην εταιρεία για να διευθύνει ένα τμήμα, όχι για να καθορίσει τη δικιά σου πορεία μέσα στην εταιρεία. Μπορούν να είναι μέντορές σου, να σε ενθαρρύνουν, να σε κατευθύνουν και να σε βοηθήσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους αφήσεις να ελέγξουν την καρίερα σου. Η δικιά σου εξέλιξη και πορεία είναι ανεξάρτητη από τη δικιά τους, αυτό να το έχεις κατά νου. Ανάλαβε ευθύνες και πάρε πρωτοβουλίες - χωρίς να παρακάμπτεις την ιεραρχία και θα βγεις κερδισμένη.