Όχι πια σεξ, μόνο φίλοι

30.01.2009
Εσύ και εκείνος: μπορεί η σχέση να τελείωσε αλλά το δέσιμο και η φιλία δεν λέει να τελειώσει. Πόσο δυνατή μπορεί να είναι μια φιλία ανάμεσα σε δύο πρώην; Ποιά είναι τα όρια που πρέπει να θέσεις και κατά πόσον είσαι έτοιμη ακόμα και να γίνεις κουμπάρα στο γάμο του πρώην σου (βλέπε Θεοφάνους - Ευρυδίκη);

Εσύ και εκείνος: μπορεί η σχέση να τελείωσε αλλά το δέσιμο και η φιλία δεν λέει να τελειώσει. Πόσο δυνατή μπορεί να είναι μια φιλία ανάμεσα σε δύο πρώην; Ποιά είναι τα όρια που πρέπει να θέσεις και κατά πόσον είσαι έτοιμη ακόμα και να γίνεις κουμπάρα στο γάμο του πρώην σου (βλέπε Θεοφάνους - Ευρυδίκη);

Για τι είδους φιλία μιλάμε: η φιλία μεταξύ δύο πρώην συντρόφων και εραστών, αποτελεί την τελευταία μόδα όχι μόνο στο Χόλιγουντ ή μεταξύ των επωνύμων, αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας. Ανάλογα με τον τρόπο που χώρισες και τις τωρινές συνθήκες, μια τέτοια φιλία θα μπορούσε να είναι δυνατή και για εσένα.

Βήμα 1: καταρχάς θα πρέπει να εξετάσεις αν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος μεταξύ σας, για να αναπτυχθεί μια βιώσιμη φιλία. Μετά το χωρισμό, πάρε λίγο χρόνο για να επουλώσεις τις πληγές. Το πόσος χρόνος χρειάζεται εξαρτάται από την σχέση που είχατε, από την έντασή της και φυσικά από το είδος του χωρισμού. Χωρίσατε με κοινή απόφαση; Υπήρξε κάποια απιστία από μέρους του ή από μέρους σου; Ήταν μια επώδυνη διαδικασία και τέλος μήπως τρέφεις ακόμα αισθήματα για εκείνος ή αυτός για εσένα; Κάνε τις ερωτήσεις αυτές στον εαυτό σου και δες αν θες να προχωρήσεις σε αυτή τη φιλία με τον πρώην.

Βήμα 2: αν ο χωρισμός αποτέλεσε κοινή απόφαση (που ευχόμαστε έτσι να είναι) μπορείς να προχωρήσεις στην προσέγγιση του πρώην. Αν εκείνος δεν είναι έτοιμος για μια τέτοια φιλία σεβάσου την απόφασή του και μην τον πιέζεις να πάρει αποφάσεις. Μπορεί να μην σκέφτεται όπως εσύ τώρα, αλλά σε λίγο καιρό τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν.

Βήμα 3: ξεπέρασε όλα τα ρομαντικά συναισθήματα που έχεις για εκείνον. Πρέπει να είσαι σίγουρη πως θέλεις να κρατήσεις φιλικές σχέσεις μαζί του και αυτό μόνο. Μην έχεις στο μυαλό σου πως αυτή η φιλία μπορεί να οδηγήσει πίσω την ερωτική σχέση.

Μια τέτοια φιλία πρέπει να έχει σαφείς και οριοθετημένους κανόνες:
Κανόνας Νο1: από την αρχή της νέας μορφής που θα πάρει η σχέση σας, πρέπει να θέσετε κάποια όρια. Μίλα του για όλα εκείνα τα πράγματα που έκανες όσο ήσασταν μαζί και ζήτα να σε συγχωρέσει. Αν εκείνον τον βαραίνουν περισσότερα λάθη, μην ξύνεις τις πληγές. Απλά έκφρασε την άποψη που έχεις για όσα έγιναν στο παρελθόν. Αν κάνεις αυτή την κουβέντα τώρα θα διαλύσεις τα συννεφάκια που υπάρχουν στο μυαλό του σχετικά με εσάς τους δύο. Επιπλέον θα αποφύγεις τεράστιες μελλοντικές παρεξηγήσεις που δεν μπορεί, θα προκύψουν μεταξύ σας ή μετάξυ των μελλοντικών αγαπημένων σας.

Κανόνας Νο2: τακτοποιήσετε το θέμα της επικοινωνίας. Ρυθμίστε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις καθώς και τις φορές που θέλετε να βρίσκεστε. Θα μιλάτε και θα βρίσκεστε σε γιορτές γάμους και γενέθλια ή θα πίνετε και έναν καφέ;

Κανόνας Νο3: μην μαλώνεις μαζί του για θέματα που μαλώνατε όσο ήσασταν μαζί. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο γιατί απλά δεν ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΠΙΑ.

Κανόνας Νο4: δεν πρέπει να σε ενοχλούν τα φλερτ και οι σχέσεις του. Σίγουρα θα αισθάνεσαι κάποια μικρή ενόχληση, ειδικά αν εσύ δεν έχεις ξεκινήσεις ακόμα να βγαίνεις ραντεβού. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αργήσεις να γίνεις διαθέσιμη και σε άλλους άντρες. Η ενασχόληση με έναν νέο αγαπημένο θα σε αποσπάσει από τυχόν αισθήματα που μπορεί να προκύψουν για τον πρώην στην νέα εποχή της φιλίας. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για εκείνον. Δεν πρέπει να ενοχλείται από τους ανθρώπους που θα έχεις στο πλευρό σου.

Κανόνας Νο5: θυμήσου πως το κομμάτι του δεσμού (έρωτα, αγάπης) έληξε μεταξύ σας πριν από πολύ καιρό. Αν βρίσκεις πως είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις μια φιλία μαζί του, που μπορεί να ξεκίνησες με δική σου πρωτοβουλία, δεν χρειάζεται να υπομένεις το μαρτύριο.

ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ: ξεκαθαρίστε την λεπτή γραμμή: σεξ με τον εξ. Όταν ξεκινά μια φιλία, υπάρχουν κάποια πράγματα που επιτρέπονται και κάποια άλλα που δεν επιτρέπονται. Θυμάσαι φυσικά πως η Κάρυ στο Sex and the City δεν κατάφερε να διατηρήσει την φιλία με τον Μπιγκ, γιατί αυτό που ζητούσε από εκείνον δεν ήταν ποτέ φιλικό. Όσο πιο νωρίς το καταλάβεις κι εσύ, τόσο πιο νωρίς θα ξεφύγεις.