Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα η φωτογραφία προφίλ;

30.05.2016
Μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα μόνο και μόνο από τη φωτογραφία κάποιου στα Social Media; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φωτογραφία που κάποιος επιλέγει να βάλει στο προφίλ του δείχνει πολλά για το χαρακτήρα του. Κάνε ένα πείραμα και δες αν τα παρακάτω ισχύουν για εσένα ή τους φίλους. Ας δούμε για παράδειγμα το Twitter της Ελένης Μενεγάκη. Τι δείχνει για την ίδια;

Είναι η φωτογραφία λαμπερή και χαρούμενη, επαγγελματική ή καλλιτεχνική; Σύμφωνα με νέα μελέτη το στιλ της φωτογραφίας δίνει στοιχεία για την προσωπικότητα ενώ μπορεί ν΄αποκαλύψει αν κάποιος είναι ενσυνείδητος, εξωστρεφής, ακόμη και νευρωτικός.

Εξετάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες από το Twitter μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα πως χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορούν με ακρίβεια να απολυφθούν με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των φωτογραφιών όπως πχ το αισθητικό κριτήριο, ο φωτισμός, το ύφος κι άλλα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκέντρωσαν από περισσότερους από 60.000 χρήστες του Twitter ενώ για κάθε ένα από αυτά τα άτομα εξέτασαν περισσότερα από 3.200 δικά τους tweets για να μπορέσουν να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.

Οι εικόνες του προφίλ χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: στα χαρακτηριστικά της εικόνας βάσει τεχνοτροπίας αλλά και τα ύφος του προσώπου.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τις διαφορές στο χρώμα και το φωτισμό, τη σύνθεση (πόσα άτομα εμφανίζονται στις φωτογραφίες) αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου. Στη συνέχεια διερευνήθηκε η συσχέτιση μετακύ προσωπικότητας και φωτογραφίας.

Οι χρήστες του Twitter που είχαν επιλέξει μια εικόνα προφίλ με υψηλή αισθητική ποιότητα και αυξημένη αντίθεση, δεν είχαν θολές εικόνες αλλά έδιναν σημασία στην καθαρότητα είχαν πιο εξωστρεφείς προσωπικότητες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επέλεγαν φωτογραφίες προφίλ με περισσότερα άτομα, πέρα από τον εαυτό τους.

Αλλά και οι ντροπαλοί είχαν πολύχρωμες με μόνη διαφορά ότι είναι πιο θολές κι όχι με μεγάλη ευκρίνεις, συχνά με χαμηλότερο φωτισμό.

Λιγότερο χρωματιστές φωτογραφίες, μουντές και σκοτεινές δείχνουν αρνητικά συναισθήματα με πιο συχνό αυτό του θυμού ενώ το χαμόγελο δείχνει σαφέστατα πως ο χρήστης είναι σε καλή διάθεση,

Οι πιο... νευρωτικοί χρήστες έτειναν να έχουν μια απλή καθημερινή φωτογραφια δίχως έντονα χρώματα ενώ σπάνια εμφάνιζαν πρόσωπο στο λογαριασμό προφίλ τους, προτιμώντας κάποιο τοπίο.

Τι χαρακτήρας είναι η Ελένη;

Αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία η Ελένη Μενεγάκη είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και σε καλή διάθεση αυτή την περίοδο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το προφίλ της στο Twitter.

Κάνε το πείραμα και με τους φίλους σου και μάθε σε τι ψηχολογική κατάσταση βρίσκονται αυτή την περίοδο!

Διάβασε και το παλαιότερο άρθρο μας και enjoy!

Τι λέει για σένα η φωτό σου στο Facebook;