Μήπως είσαι... "δημόσιος κίνδυνος";

17.12.2013
Μπορεί να τηρείς όλους τους κανόνες υγιεινής αλλά ίσως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αγνοείς και σε κάνουν... "δημόσιο κίνδυνο"

Εκνευρίζεσαι κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να φτερνίζεται στον αέρα; Σχολιάζεις συναδέλφους ή αγνώστους που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα; Πιστεύεις πως κάθε γυναίκα πρέπει να κυκλοφορεί έχοντας στην τσάντα αντισηπτικά τζελ; Μήπως τα παραπάνω δεν είναι αρκετά; Μάθε τα λάθη που κάνουμε και αγνοούμε, πιστεύοντας πως τηρούμε σωστά τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης από ιώσεις και κρυολογήματα.

* Το φτέρνισμα στην παλάμη: Σωστό αλλά υπό όρους

Μπορεί κάποιος να ακολουθεί πιστά τους κανόνες και να καλύπτει το φτέρνισμά του έτσι ώστε να μη μεταδοθεί στους γύρω, αλλά αν δεν πλύνει άμεσα τα χέρια του ή αν δεν τα απολυμάνει με κάποιο αντισηπτικο, η αλήθεια είναι πως εξακολουθεί να είναι "δημόσιος κίνδυνος". Τα μικρόβια παραμένουν στα χέρια και μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από το ακουστικό του τηλεφώνουν, τα πλήκρα ή ακόμη και το πόμολο της πόσρτας. Για το λόγο αυτό μη ξεχνάς να χρησιμοποιείς ένα χαρτομάντηλο κάθε φορά που θέλεις να φταρνιστείς και να πλένεις τα χέρια σου. Και φυσικά να παρακινείς και τους συναδέλφους σου να ακολουθούν το παραδειγμά σου.

* Το πλύσιμο των χεριών: Δε γίνεται πάντα σωστά

Οι περισσότεροι νομίζουν πως λίγο νερό και σαπούνι αρκεί. Κι όμως το πλύσιμο των χεριών είναι πολλά περισσότερα από πασάλημα με σαπούνι και ξέπλυμα. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων - σε ποσοστό 95% - δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους, έτσι ώστε να σκοτώσουν τους επικίνδυνουν μικροοργανισμούς, ακόμη και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Μάθε τον τρόπο για να τα πλένεις σωστά, πατώντας εδώ και πες αντίο στα μικρόβια.

* Απολύμανση στο φουλ: Ο κίνδυνος παραμονεύει

Ένα καλό σαπούνισμα μερικές φορές την ημέρα αρκεί για να απαλλαγείς από βλαβερούς μικροοργανισμούς. Και σε αυτή την περίπτωση να θυμάσαι πως παν μέτρον άριστον και οι υπερβολές δεν οδηγούν σε καλό. Μελέτες έχουν δείξει πως η αλόγιστη χρήση αντισηπτικών με αλκοόλη εντέλει οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

* Αγνοείς τα σημάδια; Δεν κερδίζεις κάτι

Μπορεί ο βήχας και το συνάχι να σε ταλαιπωρούν αλλά δεν μπορείς να δεχτείς πως... "άρπαξες" κρυολόγημα. "Παραμυθιάζεις" τον εαυτό σου και τους άλλους πως πρόκειται για αλλεργία, πως η ατμόσφαιρα είναι αποπνυκτική κι άλλες δικαιολογίες. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα θα επιδινωθείς. Με το που νιώσεις λοιπόν τα πρώτα συμπτώματα βάλε στο πρόγραμμα την ξεκούραση και προφύλαξε τους άλλους αποφευγοντας εγκάρδιους χαιρετισμούς με φιλιά, μέχρι να αναρρώσεις.

Καλές οι βιταμίνες αλλά δεν δίνουν λύση

Οι βιταμίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου και προσφέρουν γρηγορότερη ανάρρωση, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει πως μπορούν να κάνουν θαύματα. Δε σημαίνει πως επειδή ήπιες συμπλήρωμα με εχινάτσεα ή βιταμίνη C, έγινες με μιας περδίκι. Σίγουρα το κλειδί για ταχεία ανάρρωση είναι η σωστή διατροφή, η ξεκούραση και γενικώς η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός χρειάζεται το χρόνο του.