4 κανόνες που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα διάλειμμα στη σχέση σου

02.01.2023
4 κανόνες που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα διάλειμμα στη σχέση σου
Γλύτωσε τον εαυτό σου από το δράμα με αυτές τις συμβουλές των ειδικών

Εάν βρίσκεσαι σε μια σχέση εδώ και κάποιο καιρό, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις: Βιώνεις κάποια ανησυχία ή αναρωτιέσαι αν μπορεί να υπάρχουν "περισσότερα" σε μια σχέση από αυτό που παίρνεις αυτή τη στιγμή; Εκνευρίζετε ο ένας τον άλλον λίγο πιο συχνά τελευταία; Νιώθετε και οι δύο ότι μπορεί να έχετε κάποια ανεξάρτητη αυτοβελτίωση να κάνετε; Εάν ισχύει κάποιο από αυτά, ίσως είναι μια καλή ίδεα να κάνετε ένα διάλειμμα.

Προτού πανικοβληθείς, μην ανησυχείς - η επιλογή να κάνεις παύση στη σχέση σου δεν χρειάζεται να είναι κάτι δραματικό. Στην πραγματικότητα, ένα διάλειμμα σε μια σχέση μπορεί να έχει κάποια σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα. «Το να κάνεις ένα διάλειμμα μπορεί να σε βοηθήσει να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς τον σύντροφό σου», λέει η θεραπεύτρια ζευγαριών Sarah Schewitz. «Μερικές φορές αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μια πιο ακριβή εκτίμηση για το εάν αισθάνεσαι καλύτερα ή χειρότερα να ζεις χωρίς αυτόν».

Κάνε αυτό το τεστ αν προσπαθείς να αποφασίσεις εάν θα μείνεις ή θα αφήσεις μια σχέση

Για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, η Schewitz λέει ότι ένα διάλειμμα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από «το συναισθηματικό τρενάκι της σύγκρουσης» και να επαναξιολογήσουν εάν η σχέση τους ωφελεί πραγματικά ή όχι. Είτε οι διαφωνίες σας προκύπτουν για τα πιάτα που έχουν μείνει στο νεροχύτη είτε για συναισθηματικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται, το να πάρετε χρόνο μπορεί να σας επιτρέψει να ηρεμήσετε και να αποκτήσετε προοπτική.

Εάν αντιμετωπίζετε μια μεγάλη αλλαγή ή απόφαση στη ζωή σας, το να περάσετε λίγο χρόνο χωριστά μπορεί να σας δώσει σαφήνεια για το όραμά σας για το μέλλον, σύμφωνα με την κλινική κοινωνική λειτουργό Laura J. Brito. «Ένα διάλειμμα σε μια σχέση μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να καταλάβουν αν θέλουν να αφοσιωθούν περισσότερο στη σχέση τους», λέει.

Εάν χρειάζεσαι κάποιες ιδέες που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία, ακολουθούν ορισμένοι εγκεκριμένοι από ειδικούς κανόνες για να κάνεις ένα διάλειμμα στη σχέση σου.

1. Αποφασίστε εάν ένα διάλειμμα είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή
Πριν θέσεις όρια και κανόνες για τη διακοπή της σχέσης, θα πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τους εαυτούς σας -και ο ένας με τον άλλον- σχετικά με το αν συμφωνείτε και οι δύο ότι το διάλειμμα είναι το πιο υγιές πράγμα για τη σχέση σας. Χρειάζεστε πραγματικά επιπλέον χώρο και χρόνο για αυτοβελτίωση ή απλά έχετε βαρεθεί να ακούτε παράπονα; Η Tara Suwinyattichaiporn, καθηγήτρια σεξουαλικής επικοινωνίας στο California State University Fullerton, ενθαρρύνει τα ζευγάρια να σκάψουν βαθιά και να βεβαιωθούν ότι πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση και ότι δεν κάνουν απλώς ένα διάλειμμα για να καλύψουν την επιθυμία να χωρίσουν.

2. Καθιερώστε σαφή και συναινετικά όρια
Το να συμφωνήσετε σχετικά με το ποιες είναι οι προσδοκίες σας και το τι αισθάνεστε άνετα σχετικά με το διάλειμμα είναι εξίσου σημαντικό με το να συμφωνήσετε για την αναγκαιότητα του. Εάν και οι δύο συμφωνείτε να βγαίνετε ραντεβού με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τα επίπεδα άνεσης και τις ανάγκες σας.

Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να ορίσετε κανόνες για το πόσο ακριβώς χώρο θα δώσετε ο ένας στον άλλον,. Μπορεί να είναι υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα εάν χρειάζεστε λίγο χώρο για να κάνετε τη δική σας προσωπική ανάπτυξη. Μίλησε λοιπόν με τον σύντροφό σου για το αν αυτός ο χώρος περιλαμβάνει την τακτική, καθόλου, ή κάπου ενδιάμεσα επικοινωνία μεταξύ σας.

Τα σημάδια που θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης

3. Κρατήστε το ιδιωτικό
Ακόμα κι αν έχετε συνηθίσει να αποκαλύπτετε την κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη σχέση σας στους φίλους ή την οικογένειά σας, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κρατήσετε το διάλειμμά σας απόρρητο ή τουλάχιστον να καταλήξετε σε συμφωνία σχετικά με το τι ακριβώς πρόκειται να μοιραστείτε με άλλους.

Θέστε όρια γύρω από αυτά που λέτε στους φίλους και την οικογένειά σας για αυτό το διάλειμμα, έτσι ώστε όλοι να είναι στην ίδια σελίδα και να μην υπάρχουν αρνητικά κουτσομπολιά και φήμες. Αυτό μπορεί επίσης να εμποδίσει τους άλλους να ανακατευτούν στη σχέση σας και ενδεχομένως να προκαλέσουν περισσότερη ένταση.

4. Χρησιμοποιήστε το διάλειμμα για να εστιάσετε στον εαυτό σας
Παρόλο που είναι λογικό να αισθάνεστε κάποιο άγχος για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη διακοπή της σχέσης σας, το διάλειμμα σε μια σχέση μπορεί επίσης να προσφέρει τον απαραίτητο χώρο, ειδικά όταν το ζευγάρι αισθάνεται ότι περνούν τόσο πολύ χρόνο μαζί που έχουν χάσει την ατομικότητά τους.

Ενώ περνάτε χρόνο χωριστά, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να καλλιεργήσετε τις άλλες σχέσεις στη ζωή σας. Το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να αποφορτίσετε τους εαυτούς σας, ακόμη και να απελευθερώσετε λίγη από την πίεση του να εκπληρώσετε ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου. Οι φιλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους ανθρώπους, αλλά μερικά ζευγάρια απομονώνονται και χάνουν την επαφή με τους φίλους τους όταν ζευγαρώνουν.