Τι να κάνεις όταν οι φίλοι σου δεν συμπαθούν τον σύντροφό σου

02.11.2022
Τι να κάνεις όταν οι φίλοι σου δεν συμπαθούν τον σύντροφό σου
Δεν χρειάζεται να διαλέξεις πλευρά – δες πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Αναμφισβήτητα, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερα εμπόδια στις σχέσεις από ό,τι τα τελευταία δυο έτη. Κατά την πλοήγηση στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών, θα νόμιζε κανείς ότι τα νεοσύστατα ζευγάρια δυσκολεύονται αρκετά ήδη δεδομένων των δύσκολων συνθηκών. Αν ωστόσο βρεθεί κανείς στο σενάριο που οι φίλοι του δεν συμπαθούν τον σύντροφό του, έχεις μια εντελώς άλλη κατάσταση να αντιμετωπίσεις. Ναι, όσο ασήμαντο και αν ακούγεται, η σύγκρουση των δυο πλευρών μπορεί να οδηγήσει σε ένα χάος με περιττή αδεξιότητα, αγανάκτηση και διχασμό — και κανείς δεν το θέλει αυτό.

«Αν οι φίλοι και ο σύντροφός σου δεν μπορούν να βρίσκονται ο ένας γύρω από τον άλλον, αυτό σε φέρνει σε δύσκολη θέση», λέει η ψυχολόγος Dr. Kate Balestrieri. «Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση γιατί τώρα έχεις τρία άτομα που επηρεάζουν μια φιλία ή/και σχέση». Αν είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε πως είναι αρκετά δύσκολο να λειτουργήσει με δύο άτομα. Έτσι, όταν προστίθεται και η αντιπάθεια που τρέφουν τα κοντινά σου άτομα προς τον σύντροφο σου, θα δυσκολεύεσαι σχετικά με το ποιον να υπερασπιστείς και να προστατεύσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ψυχολογία κάποιου και, τελικά, τις σχέσεις που εμπλέκονται.

Gaslighting στις σχέσεις: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πώς να το εντοπίσεις

Ειδικοί σε θέματα φιλίας και σχέσεων δίνουν τις συμβουλές τους για το πώς να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση, ώστε να μην χάσεις τόσο τη σχέση σου όσο και τις φιλίες σου στην πορεία:

Σκέψου την πηγή
Σε έναν τέλειο κόσμο, θα έπρεπε και θα πίστευε κανείς ότι οι πιο στενοί φίλοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις και ότι τυχόν ανησυχίες προέρχονται από ένα πραγματικά αυθεντικό και ειλικρινές μέρος. Όμως, προτού λάβεις υπόψη κάποιο από τα ζητήματά τους, ίσως είναι συνετό να δώσεις προσοχή στην ποιότητα φιλίας μαζί τους, λέει η Balestrieri. «Στο παρελθόν έχουν υπάρξει υποστηρικτικοί ή προβληματικοί γύρω από θετικά πράγματα στη ζωή σου; Είναι μια αξιόπιστη πηγή προβληματισμού;».

Αν και αυτό ακούγεται λίγο σκληρό, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Δυστυχώς, ακόμη και οι πιο δυνατές και μακροχρόνιες φιλίες μπορεί να περιέχουν μοτίβα ανταγωνιστικότητας και δυσλειτουργίας, επομένως η ρεαλιστική προσέγγιση αυτού του θέματος είναι καίριας σημασίας. «Η συγκαλυμμένη επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός και ο φθόνος μπορούν να υπονομεύσουν τη σχέση σου, ειδικά αν η φίλη σου είναι γνωστό ότι κάνει απαξιωτικά σχόλια για τους συντρόφους σου».

Ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις με κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι πραγματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πάρε περισσότερες πληροφορίες
Η απόκτηση μιας σταθερής προοπτικής για το από πού έρχεται η απόρριψη των φίλων σου είναι το κλειδί εδώ. «Αυτό θα σε βοηθήσει ενδεχομένως να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το γιατί έχει αυτήν την άποψη και θα σου επιτρέψει να κάνεις τις συζητήσεις που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φιλία σας», λέει η θεραπεύτρια Miriam Kirmay. Εάν δεν υπάρχει βάσιμο επιχείρημα ή εγκυρότητα στις ανησυχίες των φίλων σου, αυτή η ανοιχτή και ειλικρινής συνομιλία θα δείξει τουλάχιστον σεβασμό για τη φιλία, σε αντίθεση με τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από το κλειστείς στον εαυτό σου να πεις απλά «δεν ξέρεις τι λες». Οι θεραπευτές εξηγούν ότι, μερικές φορές, αυτές οι κριτικές για έναν σύντροφο μπορεί να προέρχονται από πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με εσένα ή με το σύντροφο σου. «Συχνά, οφείλεται στο γεγονός ότι μια φίλη σου απλά δεν θα διάλεγε ένα σύντροφο σαν τον δικό σου και απλώς προβάλλει τις δικές τις αποφάσεις σε σένα».

Από την άλλη πλευρά, αυτού του είδους οι συζητήσεις μπορεί επίσης να αποκαλύψουν μερικές πολύ πραγματικές παγίδες που προέρχονται από αγάπη και ενδιαφέρον, οπότε να είσαι έτοιμη να είσαι ειλικρινής και ανοιχτή και με τον εαυτό σου. Οποιαδήποτε θέματα θέτουν οι φίλοι σου σχετικά με την ασφάλεια, την ευημερία και τη γενική μεταχείριση στη σχέση σου μπορεί να αξίζει να τα ακούσεις.

Απάντησε με αγάπη
Επειδή τα παραπάνω μπορεί να είναι δύσκολα όσον αφορά το πού μπορεί να στραφεί η συζήτηση, το να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να είσαι όσο το δυνατόν πιο ευγενική με την απάντησή σου είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσεις την ειρήνη στη φιλία σου. Μπορείς να πεις «Αυτό είναι δύσκολο για μένα να το ακούσω» ή ακόμα και «Δεν συμφωνώ» και να θέσεις τα όριά σου, αλλά μπορείς επίσης να τα επικυρώσεις (ακόμα κι αν δεν είστε στην ίδια σελίδα) και να πεις «Ξέρω ότι είναι δύσκολο για σένα να το μοιραστείς» και «ευχαριστώ που είσαι ειλικρινής μαζί μου». Αν νιώθεις ότι κάποιος σου επιτίθεται με κάποιο τρόπο, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεις αμυντική, οπότε θα πρέπει να πετύχεις αυτή την ισορροπία του να είσαι διεκδικητική και να θέσεις αυτά τα όρια, ενώ παράλληλα να είσαι ανοιχτή σε ό,τι έχουν να πουν οι φίλοι σου.