5 σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σου είναι υγιής

03.05.2021
5 σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σου είναι υγιής
Στις ταινίες βλέπουμε πολλά που δίνουν λανθασμένη εντύπωση. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματική ζωή. «Τα μέσα ενημέρωσης έχουν την τάση να απεικονίζουν τις extreme καταστάσεις - είτε τα πολύ χαρούμενα ζευγάρια στις κωμωδίες είτε τα πολύ δυστυχισμένα ζευγάρια στα δράματα. Η αλήθεια, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στη μέση», λέει στο Health 24 η ψυχολόγος Ilse Terblanche. «Είναι απίθανο ένα ζευγάρι να είναι συνέχεια χάλια ή να γελάει όλη την ημέρα».

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια μιας υγιούς σχέσης;

Να δίνεις χώρο

Όσοι έχουν υγιείς σχέσεις δεν είναι προσκολλημένοι ή υπερβολικά εξαρτημένοι και μπορούν να δώσουν ο ένας στον άλλο χώρο για να κάνουν τα δικά τους πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν πράγματα μαζί - το αντίθετο. Αλλά δεν αισθάνονται ότι πρέπει να βρίσκονται ο ένας στο πλάι του άλλου σαν μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Και δεν παρακολουθούν με ζήλια κάθε κίνηση του συντρόφου τους. Είναι ευτυχισμένοι από μόνοι τους και δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συνεχή έγκριση κάθε λεπτό, αλλά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο όταν απαιτείται.

Να περνάτε ήσυχες στιγμές μαζί

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν χρειάζεται να μιλούν συνεχώς μεταξύ τους. Μπορούν επίσης να είναι ήσυχοι μαζί - διαβάζοντας, χαζολογώντας γύρω από το σπίτι ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο, να είναι χαρούμενοι γνωρίζοντας ότι το άλλο άτομο είναι κοντά, αν και ήσυχα.

Να υπάρχει ίση κατανομή καθηκόντων / ευθύνης

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Εάν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών ή η ευθύνη για τα παιδιά και το νοικοκυριό, επιβαρύνει το ένα άτομο από τα δύο, υπάρχει πρόβλημα. Εάν μόνο ένας από τους συζύγους έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης, είναι δίκαιο το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών καθηκόντων να γίνεται από τον άλλο σύζυγο. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αν και οι δύο εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ένα είναι το άτομο που εξακολουθεί να αναλαμβάνει περισσότερη ή λιγότερη ευθύνη για το νοικοκυριό. Τα υγιή ζευγάρια δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Να υπάρχει αίσθηση του χιούμορ

Εάν ένα ζευγάρι μπορεί να γελάσει μαζί, οι πιθανότητες είναι ότι θα μείνουν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαίνει επίσης ότι έχουν παρόμοια προοπτική στη ζωή, και παρόμοιες αξίες και αντιλήψεις. Κανένα ζευγάρι στη γη δεν μπορεί πάντα να συμφωνεί μεταξύ του για τα πάντα - αυτό είναι απλώς αδύνατο. Αλλά ένα ζευγάρι που μπορεί να γελάσει, ξέρει πώς να καταλαγιάσει την ένταση.

Να απολαμβάνει να κάνει παρέες

Η απομόνωση είναι πάντα ένα κακό σημάδι. Φυσικά, είναι διαφορετικό εάν μόλις μετακομίσατε σε ένα νέο μέρος, αλλά ζευγάρια που δεν κάνουν εύκολα φιλίες ή που δεν προσπαθούν να βλέπουν τους φίλους τους τακτικά, πιθανώς δεν είναι πολύ χαρούμενα. Ζηλιάρηδες σύζυγοι συχνά προσπαθούν να απομονώσουν τον σύντροφό τους από φίλους και οικογένειες. Εάν συμβεί αυτό, είναι επικίνδυνο και καλό θα είναι να το λάβεις πολύ στα υπόψιν σου. Εάν τα ζευγάρια απολαμβάνουν τη συντροφιά ο ένας του άλλου πιθανότατα θα απολαμβάνουν να βλέπουν μαζί και τους φίλους τους.