5 τρόποι για να απορρίψεις με ευγενικό και ανώδυνο τρόπο μια πρόταση για σχέση

21.10.2020
5 τρόποι για να απορρίψεις με ευγενικό και ανώδυνο τρόπο μια πρόταση για σχέση
Δεν είναι όμορφο πράγμα η απόρριψη. Έννοιες όπως «αμήχανη», «άβολη», «επώδυνη» τη συνοδεύουν πάντα. Δεν μπορείς να την αποφύγεις, όμως. Από όποια πλευρά κι αν βρίσκεσαι. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από τις άλλες όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν μερικά στοιχεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως "μπούσουλα" στην προσπάθεια να απορρίψεις κάποιον με ωριμότητα και ευγένεια, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος και στις δύο πλευρές. Ιδού λοιπόν:

Πρόσφερε ένα γενναιόδωρο κομπλιμέντο

«Και οι δύο πλευρές αισθάνονται τον σεβασμό όταν λαμβάνεται υπ όψη η ευαλωτότητα του άλλου ατόμου», λέει στο Womens Health Mag, η Cheryl M. Bradshaw, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Real Talk About Sex and Consent. Η Bradshaw προτιμά μια διακριτική αντιμετώπιση ειδικά αν σε πλησιάζουν σε δημόσιο χώρο, κάτι το οποίο ναι, μπορεί να είναι άβολο.

Πες κάτι όπως: «Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις τον κόπο για όλο αυτό, αλλά δυστυχώς, δεν με ενδιαφέρει. Ωστόσο, εκτιμώ οτι ρωτάς με σεβασμό».

Μια σημαντική προειδοποίηση: Τη στιγμή που κάποιος σου μιλάει χωρίς σεβασμό - ας πούμε, ζητώντας σου κάτι περισσότερες από μία φορές ή προσπαθώντας να αλλάξεις γνώμη - θα πρέπει να αλλάξεις τη στρατηγική σου. «Να είσαι αμετακίνητη και να αφήσεις την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορείς», προτείνει η Bradshaw.

Μη ζητάς συγνώμη

Ανεξάρτητα από το αν έχεις βγει με κάποιον μερικές φορές ή έχετε ανταλλάξει μηνύματα σε μια εφαρμογή γνωριμιών, πραγματικά δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγνώμη. Απλά να είσαι άμεση και ευγενική!

Πες κάτι όπως: «Εκτιμώ πραγματικά το ενδιαφέρον και την ειλικρίνεια σου, αλλά δεν μπορώ να το ανταποδώσω. Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστεί, αλλά δεν με ενδιαφέρει να προχωρήσω».

Εστίασε στις ανάγκες σου

Βοηθάει να έχεις μια στερεότυπη φράση για εφαρμογές γνωριμιών, όταν κανένα μέρος δεν έχει επενδύσει ακόμη πολύ ενέργεια. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα πεις,”Είμαι σίγουρη ότι είσαι ωραίος τύπος, απλά δεν είσαι ο κατάλληλος για μένα και είμαι αρκετά ώριμη για να το αναγνωρίσω εξ αρχής, ουσιαστικά ελευθερώνοντας χρόνο και για τους δύο μας για να βρούμε κάποιον πιο κατάλληλο”», προτείνει η σύμβουλος σχέσεων Bianca Walker.

Πες κάτι όπως: «Είμαι βέβαιη ότι είσαι καταπληκτικός με πολλούς τρόπους, αλλά είμαι πολύ σαφής για το τι θέλω σε αυτό το σημείο στη ζωή μου και δεν μας βλέπω να ταιριάζουμε. Σου εύχομαι καλή τύχη για να βρεις κάποιο κατάλληλο πρόσωπο».

Να δείξεις σεβασμό και εκτίμηση

Δεν έχει νόημα να παρατείνουμε τα πράγματα μετά από ένα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού. «Να είσαι ευγενική αλλά ξεκάθαρη», λέει η Gina Handley Schmitt, συγγραφέας του Friending: Creating Meaningful, Lasting Adult Friendships.

Πες κάτι όπως: «Σας ευχαριστώ που δείχνεις διαθέσιμος. Με βάση αυτό, θέλω να είμαι σαφής ότι δεν βλέπω να είναι μια σχέση που μπορεί να προχωρήσει για μένα. Σου εύχομαι, ωστόσο, το καλύτερο για εσένα, καθώς συνεχίζεις το ταξίδι σου».

Μην τον αφήνεις στο σκοτάδι

«Ένα από τα προβλήματα που ακούω συνεχώς από τους πελάτες μου είναι η σύγχυση που νιώθουν όταν κάποιοι δεν είναι ξεκάθαροι για το γιατί δεν ενδιαφέρονται πλέον για αυτούς», λέει η Kindman. «Όταν δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, έχουμε την τάση να συμπληρώνουμε μόνοι μας τα κενά». Δεν χρειάζεται να αποκαλύψεις σε κάθε διαδικτυακή συνομιλία τους στόχους και τις αξίες της ζωής σου, αλλά αν βγεις κάποια ραντεβού, ίσως χρειαστεί να δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για την απόφασή σου.

Πες κάτι όπως: «Ήταν ωραίο που σε γνώρισα. Ψάχνω για XX (μια σοβαρή σχέση, κάποιον που μοιράζεται τις καλλιτεχνικές μου αξίες, έναν σύντροφο που του αρέσει να είναι στη φύση, κ.λπ.), οπότε δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε μεταξύ μας. Ελπίζω να βρεις αυτό που ψάχνεις».