Οι 10 θανάσιμες παγίδες της σχέσης σου

24.05.2016
Αν νομίζεις ότι έδεσες το γάιδαρό σου επειδή ξεπέρασες το στάδιο των πρώτων ραντεβού και βρίσκεσαι πια σε μια μόνιμη σχέση, πλανάσαι πλάνην οικτράν.

Μπορεί από πρώτη άποψη, να έχεις "ανέβει πίστα" αλλά κάθε στιγμή κινδυνεύεις να βρεθείς ξανά στην αφετηρία, μόνη κι έρημη από ταίρι.

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν να διαλύσουν τη σχέση σου είναι αμέτρητοι κι εξαρτάται από σένα πώς θα τους αντιμετωπίσεις, αν αποφασίσεις ότι αξίζει τον κόπο. Γιατί καμιά φορά, μπορεί και να μην αξίζει.

Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πώς μπορεί να την πατήσεις, εμείς μπορούμε να σου δώσουμε μια ιδέα για τις δέκα σημαντικότερες παγίδες που πρέπει να προσέξεις όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που ονειρεύεσαι να μακροημερεύσει. Αρχίζουμε αντίστροφα:

Παγίδα 10 - Φίλοι κι οικογένεια: ένα μεγάλο μέρος της ζωής ου αφορά στους φίλους και στην οικογένεια κι αυτό ισχύει και για τους δυο σας. Άρα, το να μην τα πηγαίνεις καλά με το περιβάλλον του συντρόφου σου είναι ένα κρίσιμο σημείο. Φυσικά, δεν μπορείς να αγαπήσεις κάθε μέλος του περίγυρού του, αλλά το να τα έχεις καλά με τους κοντινότερους ανθρώπους του (όπως τ' αδέλφια κι ο κολλητός του) αυξάνει τις πιθανότητές σου να κρατήσεις τη σχέση ζωντανή.

Οι μακρόσυρτες διαφωνίες με τον πατέρα του για τα πολιτικά που καταλήγουν σε καυγά ή το γεγονός ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε στο ίδιο δωμάτιο με την αδελφή του για περισσότερο από τριάντα δευτερόλεπτα, κάποια στιγμή θα τον αναγκάσουν να πάρει θέση κι αυτή η θέση μπορεί να μην είναι απαραίτητα η δική σου.

Παγίδα 9 - Οι εντάσεις της ζωής: συχνά, όταν είμαστε ζευγάρι νιώθουμε σαν βρισκόμαστε σε μια γυάλα που μας προστατεύει απ' τον έξω κόσμο. Ωστόσο όταν η γυάλα μας συγκρουστεί με τη σκληρή πραγματικότητα τα πράγματα μπορεί να πάνε κατά διαόλου. Θέματα όπως τα οικονομικά, τα παιδιά από προηγούμενες σχέσεις και καταστάσεις που σέρνονται από παλιότερες σχέσεις είναι πιθανοί δολοφόνοι κάθε πάθους. Ακόμη και απλές καθημερινές συνθήκες (όπως η αδιαφορία του ενός απ' τους δύο για το νοικοκυριό και το μαγείρεμα) μπορούν να τραυματίσουν τη σχέση σου.

Σε κάθε περίπτωση μην αγνοείς την κατάσταση. Λύσε άμεσα τέτοια θέματα μόλις δημιουργηθούν με τον πιο πρακτικό, ώριμο και ψύχραιμο τρόπο.

Παγίδα 8 - Επίμονοι αντίζηλοι: το ζευγάρι αποτελείται εξ' ορισμού από δύο άτομα. Αρκεί να ρίξεις στο πλάνο κι ένα τρίτο πρόσωπο και θ' αρχίσουν τα προβλήματα. Αν κάποιος τρίτος προσπαθεί να κερδίσει εσένα ή τον άλλον εύκολα θ' αναπτυχθούν υποψίες και δυσπιστία που μπορεί να σας διαλύσουν. Το φαινόμενο διογκώνεται στην περίπτωση που ο άλλος είναι κάποιος ή κάποια "πρώην".

Αν προκύψει κάτι τέτοιο χειρίσου το όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν είσαι εσύ το αντικείμενο του θαυμασμού, απλά δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεσαι κι απομακρύνσου. Η διατήρηση επαφής μ' έναν θαυμαστή απλώς του δίνει θάρρος και το δικαίωμα να παίζει με τη σχέση σου.

Παγίδα 7 - Ενοχλητικές συνήθειες: κανείς δεν είναι τέλειος. Καμιά φορά ούτε κι ο αγαπημένος σου. Μπορεί να είναι καταπληκτικός σε πολλά, αλλά αν έχει λίγες κακές συνήθειες, πρόσεχε! Όσο κι ανόητες αν φαίνονται αυτές οι συνήθειες -όπως το παραμιλητό στον ύπνο, το ν' αφήνει την οδοντόπαστα ανοιχτή ή το να βάζει τα πόδια του με τα παπούτσια πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού- μπορεί να σας τρελάνουν και τους δύο. Όσο περνάει ο καιρός αυτές οι συνήθειες γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές μέχρι που του σημείου να θυμώνεις συνεχώς μαζί του και να οδηγηθείς στον χωρισμό.

Παγίδα 6 - Υπερβολική οικειότητα: αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή και οι δυο σας αρχίζετε να νιώθετε πραγματικά άνετα με τον άλλο, και μιλάμε για πολύυυ άνετα. Μέχρι που διαπιστώνεις ότι είστε περισσότερο φίλοι από εραστές. Η ρουτίνα της συμβίωσης εύκολα αφήνει τα πράγματα να πάρουν την κάτω βόλτα. Το σεξ γίνεται μια ανάμνηση απ' το παρελθόν και πριν το καταλάβεις ο καθένας σας έχει γίνει απλώς εκείνος που εμποδίζει τον άλλον να δημιουργήσει μια καινούργια σχέση.

Γρήγορα! Πέτα από πάνω σου αυτή την τριμμένη φόρμα και μη διανοηθείς να κάνεις αποτρίχωση στο μουστάκι μπροστά του. Υπάρχουν και όρια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εκείνον.

Παγίδα 5 - Διαφορετικοί στόχοι: με τον χρόνο, τα ζευγάρια που δεν προσέχουν μπορεί να πάρουν διαφορετικούς δρόμους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας ή και σε άλλες καταστάσεις όπως στην καριέρα του ενός που γίνεται όλο και πιο σημαντική ή απλά στο ότι ο άλλος δεν κάνει για σένα. Αν δυο άνθρωποι κυνηγάνε διαφορετικούς στόχους -όπως το να θέλεις να μεγαλώσεις μια πολυμελή οικογένεια στην επαρχία ενώ εκείνος θέλει να γίνει διευθυντής πολυεθνικής- υποσκάπτουν το μέλλον. Αν αυτό το πρόβλημα δεν εντοπιστεί έγκαιρα, σύντομα θα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στους στόχους και στον αγαπημένο σου.

Παγίδα 4 - Το παρελθόν: όποιος ζει στο παρελθόν δεν έχει μέλλον. Αν ένας απ' τους δυο σας επιμένει να συγκρίνει τον άλλον με προηγούμενες σχέσεις του, το μέλλον είναι σκοτεινό. Το να μαθαίνεις απ' τα λάθη του παρελθόντος είναι θετικό πράγμα, αλλά το να τα αντιμετωπίζεις σαν φωτοτυπίες της καινούργιας σου σχέσης δεν είναι. Αυτό που έχεις τώρα είναι διαφορετικό από κάθε άλλη κατάσταση, οπότε άσε το να αναπτυχθεί απαλλαγμένο από παλιές πικρίες.

Παρομοίως, το να ανασύρεις το παρελθόν της σχέσης σου στο παρόν είναι το ίδιο καταστρεπτικό. Και τι έγινε αν ένας απ' τους δυο σας έκανε κάποιο λάθος τις πρώτες εβδομάδες; Δεν χρειάζεται να το αναφέρεις κάθε φορά που τσακώνεστε. Αν ένα ζευγάρι αποφασίζει να προχωρήσει, προχωράει κοιτάζοντας μπροστά. Το παρελθόν είναι παρελθόν.

Παγίδα 3 - Βιασύνη: οι υγιείς σχέσεις αναπτύσσονται φυσικά. Μπορεί όχι πάντα με την ίδια ταχύτητα, αλλά τείνουν να προχωράνε όσο και οι δύο νιώθουν πιο άνετα μεταξύ τους. Είναι κάτι αυθόρμητο κι ενστικτώδες. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν αυτό το ένστικτο και πιέζουν τη σχέση να προχωρήσει πιο γρήγορα απ' όσο αντέχει.

Σε κανέναν δεν αρέσει να πιέζεται. Αν κάποιος ζητάει απ' τον άλλον να δεσμευτεί περισσότερο απ' όσο είναι έτοιμος, η σχέση δεν μπορεί να κρατήσει. Η πιο επικίνδυνη λέξη είναι η λέξη από Γ(άμος). Από τη στιγμή που ο ένας πιέζει για γάμο κι ο άλλος δεν είναι έτοιμος η σχέση διαλύεται.

Παγίδα 2 - Εξάρτηση κι ανεξαρτησία: η ισορροπία ανάμεσα στην εξάρτηση και την ανεξαρτησία είναι λεπτή υπόθεση. Αν νιώσεις ότι ο άλλος είναι το μόνο που έχεις στη ζωή, κάνε λίγο πίσω. Διαφορετικά ο δικός σου γρήγορα θα νιώσει τη διάθεση για λίγο αέρα και θα βγει να πάρει τον αέρα του μακριά από σένα. Τι ίδιο ισχύει κι αντίστροφα, αν βρίσκεστε στη χάση και στη φέξη -γιατί μπορεί να είναι απορροφημένος απ' τη δουλειά του, για παράδειγμα- σύντομα κάποιος θα νιώσει μόνος και το πιθανότερο είναι ν' αρχίσει να κοιτάει αλλού.

Παγίδα 1 - Απιστία: ο απόλυτος εχθρός κάθε σχέσης. Ελάχιστοι την ξεπερνάνε , ακόμη κι αν προσπαθήσουν πολύ. Η εμπιστοσύνη τινάζεται στον αέρα. Παρά τους όρκους ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί άλλο παραστράτημα, πάντα και οι δύο θα νιώθουν ότι ο άλλος κάποια μέρα θα πάει στο κρεβάτι με κάποιον τρίτο.