Ελισάβετ: Πότε κρύφτηκε σε θάμνο για να μη συναντήσει επίσημο προσκεκλημένο της χώρας της

25.05.2020
Ελισάβετ: Πότε κρύφτηκε σε θάμνο για να μη συναντήσει επίσημο προσκεκλημένο της χώρας της
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη βασιλική οικογένεια, ισχυρίστηκε ότι η βασίλισσα κάποτε κρύφτηκε σε έναν θάμνο στον κήπο των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, για να αποφύγει τον Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσημης επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία, το 1978.

Ο δημοσιογράφος και βασιλικός βιογράφος Robert Hardman αναφέρει λεπτομερώς στο ντοκιμαντέρ του ITV, «Our Queen: Inside the Crown» ότι η Αυτής Μεγαλειότητα απολάμβανε έναν ιδιωτικό περίπατο με τα corgis της όταν κατέφυγε σε δραστικά μέτρα, για να αποφύγει τον Ρουμάνο δικτάτορα.

«Στην περίπτωση που θα έμεναν για ώρα στο παλάτι (ο Tσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα), η βασίλισσα σκέφτηκε να πάρει τα σκυλιά της ράτσας corgi, να τα πάει μια βόλτα στους κήπους του παλατιού. Έτσι θα μπορούσε να δει από μακριά τον Τσαουσέσκου να έρχεται», λέει ο Hardman στο ντοκιμαντέρ.

«Σκέφτηκε, “πραγματικά δεν μπορώ να μιλήσω μαζί τους”, οπότε αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στη ζωή της που κυριολεκτικά κρύφτηκε σε έναν θάμνο στους κήπους του παλατιού για να αποφύγει τους καλεσμένους της».

Δεν είναι γνωστό εάν ο κομμουνιστής δικτάτορας Τσαουσέσκου είδε την Αυτής Μεγαλειότητα να κρύβεται ανάμεσα στις φυλλωσιές, αλλά είχε καταστεί σαφές ότι η βασίλισσα δεν ενέκρινε αυτήν την επίσκεψη στη χώρα της, η οποία είχε κανονιστεί από την βρετανική κυβέρνηση.

Ο Τσαουσέσκου, ο οποίος κυβερνούσε τη Ρουμανία από το 1965 μέχρι την εκτέλεση του το 1989 δεν ήταν δημοφιλής στο κοινό και η επίσκεψή του σχολιάστηκε πολύ από τον βρετανικό Τύπο.

«Ο Τύπος άρχισε να ασκεί κριτική στον υπουργό Εξωτερικών», συνέχισε ο Hardman, προσθέτοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης έφτασαν να ρωτήσουν ακόμα και το γιατί «αυτό το τέρας» προσκλήθηκε να πάει στη Βρετανία.

Εκπληρώνοντας τα βασιλικά της καθήκοντα, η Βασίλισσα χαιρέτησε το ζεύγος Tσαουσέσκου στο σιδηροδρομικό σταθμό Victoria του Λονδίνου, προτού τους συνοδεύσει σε μια ανοιχτή άμαξα πίσω στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Διάβασε και αυτό: Eλισάβετ-Φίλιππος: Όταν πιάστηκαν στα πράσα σε τρυφερή στιγμή στο κρεβάτι τους

«Η βασίλισσα υποδέχθηκε πολλούς διαφορετικούς καλεσμένους στη χώρα της, αλλά ο Τσαουσέσκου ήταν ανεπιθύμητος γι 'αυτήν», δήλωσε ο πρώην βρετανός υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν στο ντοκιμαντέρ. «Το κατέστησε πολύ σαφές ότι δεν της άρεσε αυτή η επίσκεψη!».

Η Αυτής Μεγαλειότητα κατοικεί επί του παρόντος στο Κάστρο του Γουίντσορ, όπου έχει γραφτεί ότι θα παραμείνει με τον Πρίγκιπα Φίλιππο «επ 'αόριστον» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.