Έφυγε ο ροκάς από τις δυτικές συνοικίες

26.04.2010
Γνώρισα τον Μάνο Ξυδούς σε μία από τις πρώτες επισκέψεις μου στην ΕΜΙ στη Ριζούπουλη, κάπου στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80.

Γνώρισα τον Μάνο Ξυδούς σε μία από τις πρώτες επισκέψεις μου στην ΕΜΙ στη Ριζούπουλη, κάπου στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80. Μέσα από ποδοσφαιρικές και μουσικές συζητήσεις ανακάλυψα ότι μαζί με τον Γιάννη Κουτουβό και τον Παναγιώτη Κοντοσταβλάκη είχαν φτιάξει, θυμάμαι, μια απίθανη ομάδα που ξεχώριζε σε επίπεδο δισκογραφικής εταιρείας για το στυλ και την επικοινωνιακή πολιτική της.

Ο Μάνος Ξυδούς ήταν γέννημα θρέμμα των Αγίων Αναργύρων και fan της δυτικής πλευράς της Αθήνας. Οι σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών τον οδήγησαν και στην Πλάκα, όπου έκανε τις πρώτες δημόσιες απόπειρες στο χώρο της σοουμπίζ παίζοντας μουσική ως d.j. στις ιστορικές «Καρυάτιδες».

Τα πρώτα του επίσημα βήματα σε επίπεδο πρωταγωνιστή και όχι δισκογραφικού παράγοντα έγιναν σε συνεργασία με το συγκρότημα Dreamer and the Fool Moon, που με αγγλικο στίχο και φορώντας κουκούλες έκαναν τεράστια εμπορική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, εκτός από διευθυντικό στέλεχος στη Μinos ΕΜΙ και παραγωγός συγκροτημάτων, έγινε και ενεργό μέλος των Πυξ Λαξ, ενώ επεκτείνοντας τις ερμηνευτικές και συνθετικές δραστηριότητές του ως σόλο καλλιτέχνης υπόγραψε πολλές συνεργασίες με ονόματα, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι Όναρ και οι αδερφοί Κατσιμίχα.

Τελευταία είχε αρχίσει να κάνει επιλεγμένες εμφανίσεις και να δίνει έμφαση σε ψαγμένες συνεργασίες. Η είδηση ότι «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών σόκαρε φίλους, συνεργάτες και θαυμαστές του. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Τζάνειο, όπου μεταφέρθηκε όταν ένιωσε αδιαθεσία ενώ έκανε πρόβες για μια ειδική εμφάνιση με το συγκρότημά του στο Νέο Φάληρο. Η καρδιά του τον πρόδωσε και μάλιστα πάνω στη σκηνή, την ώρα τη πρόβας. Β.Λ.