Μεγαλώστε το χώρο σας

22.10.2007
Αν το σπίτι σας είναι μικρό, τότε δεν έχετε παρά να το μεγαλώσετε. Όχι, μην ταράζεστε, δεν θα αρχίσετε ούτε τα γκρεμίσματα ούτε τα χτισίματα. Υπάρχουν έξυπνες κινήσεις, που, αν τις εφαρμόσετε, θα κάνετε το σπίτι σας ή το δωμάτιό σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Αν το σπίτι σας είναι μικρό, τότε δεν έχετε παρά να το μεγαλώσετε. Όχι, μην ταράζεστε, δεν θα αρχίσετε ούτε τα γκρεμίσματα ούτε τα χτισίματα. Υπάρχουν έξυπνες κινήσεις, που, αν τις εφαρμόσετε, θα κάνετε το σπίτι σας ή το δωμάτιό σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Οι μικροί χώροι συνήθως είναι φορτωμένοι με πολλά αντικείμενα, κάτι που τους κάνει να φαίνονται ακόμη μικρότεροι. Κι αν είναι και λίγο ακατάστατο με διάφορα πράγματα, όπως βιβλία, περιοδικά, κουτιά, κουτάκια, ρούχα μέσα στη μέση, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Άρα η πρώτη σας κίνηση είναι να μαζέψετε ό,τι υπάρχει εδώ κι εκεί. Κι αν δεν υπάρχουν χώροι για να τοποθετηθούν, τότε πρέπει να δημιουργήσετε.

ΒΗΜΑ 1ο
Αρχίστε το ξεκαθάρισμα

Η έλλειψη χώρων αποθήκευσης είναι το μόνιμο πρόβλημα κάθε σπιτιού, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό. Πόσο μάλλον όταν τα τετραγωνικά είναι λίγα και θα πρέπει στα λιγοστά ντουλάπια να αποθηκευτούν όλα αυτά που θεωρούμε απαραίτητα. Για να εξοικονομήσετε χώρους, αρχίστε το ξεκαθάρισμα. Αδειάστε ντουλάπες και ντουλάπια, συρτάρια και ράφια και δείτε τι ακριβώς απ όλα αυτά που φυλάτε τόσο καιρό χρειάζεστε πραγματικά. Πολλές φορές κρατάμε πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά ή και όταν τα χρειαστούμε, δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν ή και πού βρίσκονται ακόμη. Για να γίνει το ξεκαθάρισμα πιο εύκολο, αναρωτηθείτε για κάθε αντικείμενο που έχετε φυλαγμένο πότε ήταν τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσατε. Αν ούτε κι εσείς θυμάστε ή γυρίζετε πολλά χρόνια πίσω, τότε ίσως ήρθε η ώρα της ανακύκλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα ελευθερώσετε ντουλάπια, συρτάρια, ράφια και θα αποκτήσετε αποθηκευτικούς χώρους, που ούτε εσείς φανταζόσασταν. Ένα καλό ξεκαθάρισμα θα πρέπει να γίνει και στα ρούχα. Έτσι, θα αδειάσουν και οι ντουλάπες και θα τακτοποιηθούν καλύτερα τα ρούχα σας.

ΒΗΜΑ 2ο
Τακτοποίηση

Κι αφού αποκτήσατε αποθηκευτικούς χώρους, ήρθε η ώρα της τακτοποίησης. Φτιάξτε με προσοχή τους χώρους που ελευθερώσατε, αποθηκεύοντας ό,τι μέχρι τώρα είχατε εκτεθειμένο, χωρίς λόγο. Ακόμη και τα πολλά διακοσμητικά, που φορτώνουν την ατμόσφαιρα. Διαλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο και ταυτόχρονα έχουν και μια χρησιμότητα και τα άλλα αποθηκεύστε τα. Εκμεταλλευτείτε και το πατάρι (διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια πάνω από το μπάνιο) και τοποθετήστε εκεί ό,τι δεν χρησιμοποιείτε τόσο συχνά. Προτιμάτε στενές παπουτσοθήκες, που πιάνουν πολύ μικρό χώρο και μπορούν να μπουν ακόμη και πίσω από την πόρτα. Φτιάξτε ράφια για τους τοίχους, όπου μπορείτε να βάλετε βιβλία, CDs, περιοδικά. Δεν είναι ακριβά και, αν πιάνουν και τα χέρια σας, τότε μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας. Εκμεταλλευτείτε κάθε γωνιά του μπάνιου με μικρά ντουλαπάκια, όπου μπορείτε να τακτοποιήσετε τα καλλυντικά σας. Επίσης, υπάρχουν ειδικά ντουλάπια, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το νιπτήρα του μπάνιου.

Όταν τελειώσετε και με αυτά, τότε θα διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας, όχι μόνο δείχνει πιο μεγάλο, αλλά και πιο καθαρό, αφού το σοβαρότερο πρόβλημα στους μικρούς χώρους είναι η οργάνωση και η τακτοποίηση των πραγμάτων.

ΒΗΜΑ 3ο
Λιτές γραμμές

Καλό είναι όταν οι χώροι είναι μικροί, να επιλέγετε έπιπλα με απλές, λιτές γραμμές και όχι ογκώδη. Τα μεγάλα έπιπλα «μπουκώνουν» το χώρο και τον κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο μικρός. Αποφύγετε τις μεγάλες τραπεζαρίες και τους τεράστιους καναπέδες. Μπορείτε να βρείτε άνετα έπιπλα με πολύ μικρότερο όγκο. Αν όμως έχετε ήδη τα έπιπλα, τότε φροντίστε να μη βρίσκονται στην ίδια πλευρά ή γωνιά και αφαιρέστε τα πολλά διακοσμητικά από τραπέζια και ράφια. Αποφύγετε, ακόμη, να βάλετε στους καναπέδες πολύχρωμα ριχτάρια με έντονα χρώματα. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μεγάλο καθρέφτη σε έναν τοίχο του σαλονιού ή της τραπεζαρίας. Η κίνηση αυτή ξεγελάει το μάτι και κάνει το χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος.

ΒΗΜΑ 4ο
Βάλτε χρώμα

Ανοίξτε τα παντζούρια. Αφήστε το φως να μπει ελεύθερα στο σπίτι σας. Κι αν έχετε σκούρες κουρτίνες, αλλάξτε τες. Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα, που αφήνουν το φως να περνάει. Γενικά, αποφύγετε τα μουντά και σκούρα χρώματα. Προτιμάτε τα ανοιχτά και φωτεινά, όπως είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί, το εκρού, το ζαχαρί, το γαλάζιο, το σομόν, σχεδόν σε όλες τους τις αποχρώσεις. Τα χρώματα αυτά είναι ξεκούραστα και κάνουν το χώρο να δείχνει πιο μεγάλος.