Έφη Σαρρή: "Θα τα βρουν οι δικηγόροι μας"

09.10.2008
Η Έφη Σαρρή ρίχνει γέφυρα επικοινωνίας στον Λάκη Λαζόπουλο με το νέο της CD. Η τραγουδίστρια επιστρέφει με τη νέα προσωπική της δουλειά, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από την Exis music

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Η Έφη Σαρρή ρίχνει γέφυρα επικοινωνίας στον Λάκη Λαζόπουλο με το νέο της CD. Η τραγουδίστρια επιστρέφει με τη νέα προσωπική της δουλειά, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από την Exis music και φέρει τον τίτλο «Οι δικηγόροι», ενώ δηλώνει έτοιμη να πάρει τη ρεβάνς στον... πόλεμο με τον Λαζόπουλο.

Η νέα σου δουλειά τιτλοφορείται «Οι δικηγόροι» και από τον τίτλο φαίνεται ότι η κόντρα με τον Λάκη Λαζόπουλο συνεχίζεται...

«Δεν υπάρχει κόντρα. Είναι πλέον δικαστικό το θέμα».

Σε ενόχλησε δηλαδή τόσο πολύ ο Λάκης, που θεώρησες ότι έπρεπε να το κάνεις και τραγούδι;

«Με ενόχλησε πολύ και ακόμα περισσότερο απ όσο φαντάζεσαι!».

Πολλοί μπορούν να πουν, όμως, ότι εκμεταλλεύεσαι εμπορικά την κόντρα μαζί του.

«Καλά Αν άκουγα τι έλεγαν οι πολλοί, θα καθόμουν σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη ακόμη. Εγώ από την αρχή αυτής της ιστορίας ξεκίνησα με ένα χιουμοριστικό τραγούδι, βάζοντας υποψηφιότητα για τη Βουλή, και αυτός άρχισε να με βρίζει και να με προσβάλλει με τον πιο άθλιο τρόπο. Ποτέ δεν απευθύνθηκα στον κ. Λαζόπουλο, ούτε βγάζω τα τραγούδια μου στον κ. Λαζόπουλο. Αυτό έτυχε να είναι ένα βιωματικό τραγούδι, γιατί εκφράζει τη ζωή μου τώρα. Δεν σημαίνει ότι το έκανα οπωσδήποτε για εκείνον».

Αν σε καλούσε ο Λαζόπουλος ως ένδειξη καλής θέλησης να το πεις στην εκπομπή του, θα πήγαινες;

«Δεν θα πήγαινα ποτέ στην εκπομπή του μετά απ όλα αυτά που είπε και έκανε, για κανένα λόγο».

Αν υποθέσουμε ότι με την έναρξη του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» και με αφορμή της δηλώσεις σου σε σατιρίσει, πώς θα αντιδράσεις;

«Με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασα και πριν. Όταν ξεπεράσει τη σάτιρα τέλος πάντων, ας το φάμε!, θα κινηθώ με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκα και πέρυσι».

Δεν πιστεύεις ότι κάνει σάτιρα;

«Είπα, αφού κάνει σάτιρα, ας το φάμε μέχρι εκεί που μπορούμε να το φάμε ο καθένας μας. Φαντάζομαι ότι ο καθένας αντιδρά με τον τρόπο του».

Παρ όλα αυτά ορισμένοι θεωρούν ότι και εσύ εκμεταλλεύεσαι την κατάσταση, για να πουλήσεις...

«Δεν πειράζει. Ας τον εκμεταλλευτώ κι εγώ λίγο».

Έρχομαι στη φωτογράφηση του CD, όπου βγάζεις τη γλώσσα σου στο σφυρί ενός δικαστή. Κάνω λάθος;

«Αυτή ήταν η άποψη του art director και του φωτογράφου. Εκφράζει το πώς το φαντάστηκαν οι ίδιοι Ποτέ μια φωτογράφηση δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Δεν δίστασα να την κάνω και θεωρώ ότι είναι μια απλή φωτογράφηση».

Η Βουλή και οι νόμοι

Θα ξαναθέσεις υποψηφιότητα για τη Βουλή;

«Αν είμαι καλά, έχω διάθεση και δύναμη να αντιμετωπίσω τα πράγματα...».

Πέρυσι, παρ όλα αυτά, οι περισσότεροι στράφηκαν εναντίον σου;

«Δεν ήταν οι περισσότεροι, αλλά οι λιγότεροι, γιατί πήρα 3.000 ψήφους. Άλλοι, που κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να μπουν στη Βουλή, δεν παίρνουν ούτε τις μισές».

Θεωρείς ότι ο Λαζόπουλος ήταν τροχοπέδη στο να μπεις στη Βουλή;

«Τεράστιο. Γιατί ήταν μια εκπομπή με μεγάλη τηλεθέαση. Όταν μια εκπομπή βρίζει ένα πρόσωπο συνέχεια, ο κόσμος αρέσκεται να ακούει και να γελάει, γιατί ξεφεύγει από την τραγική του καθημερινότητα. Ήταν πιθανόν κάποιοι να παρασύρθηκαν και να μη με ψήφισαν».

Σχεδόν όλοι όμως σχολίασαν ότι δεν ήξερες στοιχειώδη πράγματα αναφορικά με τη νομοθεσία της χώρας.

«Κανένας δεν ξέρει. Όλοι τα μαθαίνουν στην πορεία. Αυτό είναι σίγουρο! Εκτός και αν είναι δικηγόροι. Εγώ θεωρώ ότι για να παίρνουν αποφάσεις οι πολιτικοί, πρέπει να είναι άνθρωποι του μόχθου που έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν στη Βουλή».

Και άλλοι τραγουδιστές και ηθοποιοί συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια κομμάτων.

«Εγώ ήμουν η λαϊκή τραγουδίστρια και το sex symbol. Αυτή ήταν η διαφορετικότητά μου. Αυτό μάλλον σήμαινε για εκείνον οπωσδήποτε έλλειψη ήθους, παιδείας, προσωπικότητας, γνώσεων και πολλών άλλων πραγμάτων».

Νιώθω ότι σε έχει πληγώσει αυτή η κατάσταση;

«Με έχει ισοπεδώσει. Πέρασα ένα πάρα πολύ δύσκολο διάστημα. Ήμουν ψυχολογικά ράκος. Πληγώθηκα, πόνεσα, γιατί ποτέ δεν βγήκα να πουλήσω τη ζωή μου για να ακουστώ. Πάντα κρινόμουν μέσα από τη δουλειά μου. Ακόμα και όταν παντρεύτηκα με έναν πολύ αξιόλογο επιστήμονα, δεν ήταν γνωστό, δεν το εκμεταλλεύθηκα, ούτε το έπαιξα η... κυρία Γιατρού, προκειμένου να πουλήσω κύρος. Είμαι αληθινή. Δεν κορόιδεψα κανέναν και τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια που βρίσκομαι στα media δεν έδωσα ποτέ το δικαίωμα για να με εξευτελίσει με τόσο άσχημο, ψεύτικο και κακό τρόπο κάποιος δημόσια! Όλα αυτά τα χρόνια που βγάζω δίσκους δεν πήρα ποτέ ένα δημοσιογράφο τηλέφωνο να παραπονεθώ γιατί έγραψε αυτό ή το άλλο για μένα. Ήταν η πρώτη φορά που κινήθηκα δικαστικά και μάλιστα πολλοί μου είπαν ότι τα βάζω με έναν κολοσσό».

Πώς ένιωσες όταν έβλεπες τον εαυτό σου να πρωταγωνιστεί στην εκπομπή;

«Ποτέ δεν βγήκα στην πορεία μου να πω κάτι προσωπικό μου και ποτέ δεν εκτέθηκα. Δεν ήθελα κανείς να ξέρει κάτι για την προσωπική μου ζωή. Και από εκεί έφτασα να κλαίω σε μια εκπομπή... Αυτό είναι ένα πράγμα για το οποίο τα έχω βάλει με τον εαυτό μου. Το μετάνιωσα φρικτά που αφέθηκα και δεν μπόρεσα να κρατηθώ».

Έδειξες όμως και την όψη ενός ευαίσθητου ανθρώπου...

«Δεν με ενδιαφέρει να φαίνομαι έτσι. Με ενδιαφέρει να διασκεδάζει ο κόσμος με τα τραγούδια μου και όχι να πουν αν είμαι καλό ή κακό παιδί. Ένας καλλιτέχνης δεν κρίνεται για τον καλό του χαρακτήρα ή όχι, αλλά από το τι βγάζει στον κόσμο».

Ναι, αλλά η ζωή είναι ένα ριάλιτι και οι καλλιτέχνες βγαίνοντας στα μέσα εκτίθενται.

«Δεν με ενδιαφέρει αυτό καθόλου. Το βρίσκω γελοίο όταν το βλέπω από άλλους, συνεπώς δεν θέλω να συμβαίνει και σ' εμένα».

Άρα σήμερα θα επέλεγες να μην είχε συμβεί αυτό στη Δρούζα;

«Ναι, αλλά τότε ήμουν σε τραγική κατάσταση. Ο βομβαρδισμός ήταν καθημερινός και τόσο πολύ έντονος, που πλέον ήμουν εκτός ορίων».

Τι σου έλεγε ο κόσμος;

«Μου έδινε κουράγιο όπου με έβρισκε, λες και ήμουν βαριά άρρωστη και μου συνέβη το τραγικότερο όλων των πραγμάτων στη ζωή. Πραγματικά είναι περίεργο για έναν άνθρωπο που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα στη ζωή του. Και ξαφνικά ένας άνθρωπος άρχισε να με βρίζει, επειδή είχα το τρομερό θράσος να βάλω υποψηφιότητα στη Βουλή εγώ, μια λαϊκή τραγουδίστρια, ταπεινή, χαμηλού επιπέδου και ίσως μια εκδιδόμενη! Κάπως έτσι με περιέγραφε».

Πώς θα ήθελες να λήξει αυτή η ιστορία;

«Θα ήθελα να δικαιωθώ με την αγωγή».

Δεν είναι πάρα πολλά τα 7 εκατομμύρια ευρώ που ζητάς;

«Τα χρήματα είναι πολλά σίγουρα, αλλά δεν τα έχω βγάλει από το κεφάλι μου. Υπάρχει μίνιμουμ ποσό για την κάθε ύβρη που μπορεί να εκστομίσει κάποιος για συνάνθρωπό του. Έτσι, λοιπόν, το λιγότερο ποσό που μπορεί να ζητήσει κανείς στο δικαστήριο είναι 300.000 ευρώ κάθε φορά που αισθάνεται ότι κάποιος τον βρίζει. Υπάρχει νόμος που το λέει. Δεν τα έβγαλα εγώ τα χρήματα αυτά από το κεφάλι μου».

Δηλαδή, σε έχει βρίσει είκοσι τρεις φορές;

«Κάποια θεωρούνται ύβρεις και κάποια σάτιρα. Τα πολύ χοντρά που είπε ήταν τόσα. Γι αυτό, λοιπόν, οι δικηγόροι έβγαλαν αυτό το ποσό».

Ωστόσο, είσαι δημόσιο πρόσωπο άρα είναι δικαιολογημένο να σχολιαστείς.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να σχολιαστείς και στο να υβρίζεσαι. Δεν έχω πρόβλημα να με σχολιάσουν γενικά. Άλλωστε, είναι κάτι που γίνεται πάρα πολλά χρόνια, από τα ρούχα μου μέχρι και τη φωνή μου».

Ποιοι υπογράφουν τη νέα δουλειά που ετοιμάζεις;

«Ο Ανδρέας Λάμπρου είναι ο συνθέτης και στιχουργός των τεσσάρων τραγουδιών. Σε ένα, το ζεϊμπέκικο που τιτλοφορείται Απόλυτο αρσενικό, συμμετέχει ένας εξαιρετικός φίλος, μουσικός και στιχουργός».

Ο έρωτας και η μοναξιά!

Ποιος ήταν ο λόγος που απείχες για μεγάλο διάστημα;

«Είχα κουραστεί πολύ από τη δουλειά τη νύχτα. Δεν είναι εύκολο να πρέπει να είσαι πάντα όμορφος, δυνατός, σέξι. Είναι τρομερά ψυχοφθόρο. Αισθάνθηκα κουρασμένη, δεν είχα κουράγιο να κάνω καμία εμφάνιση πουθενά. Ήθελα απλώς να απομακρυνθώ και αυτό που ένιωθα έκανα».

Δεν ήταν δύσκολα οικονομικά;

«Έχω φροντίσει τα οικονομικά μου. Δεν έχω οικογένεια και γενικότερα δεν έχω μεγάλες υποχρεώσεις οικονομικές. Μπορώ να ζω και χωρίς να δουλεύω».

Ήταν εύκολο για σένα ότι ξαφνικά σταμάτησαν να στρέφονται τα φώτα πάνω σου;

«Ήταν δική μου επιλογή. Δεν ήθελα να βγαίνω πουθενά και δεν ήθελα να κάνω απολύτως τίποτα».

Αυτό δείχνει και άνθρωπο που δεν είναι ψυχολογικά καλά...

«Αυτή η δουλειά είναι ένα δόσιμο ψυχής. Όταν αισθάνθηκα λοιπόν τόσο μεγάλη κούραση, είπα: Σταματάω».

Τι σε κούρασε; Οι άνθρωποι, το κύκλωμα, το σύστημα;

«Τα πάντα! Ακόμα και το ότι έπρεπε κάθε βράδυ να φτιάχνομαι και να είναι πάντοτε όλα καλά τακτοποιημένα στη θέση τους. Αυτό με τρέλαινε».

Είσαι ερωτευμένη;

«Όχι».

Δεν έχεις ανάγκη να έχεις ένα σύντροφο δίπλα σου;

«Σαφώς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα κάνω εκπτώσεις για να μη μείνω μόνη μου».

Μήπως δεν ψάχνεις;

«Δεν είναι ωραίο να βγαίνει μια γυναίκα και να ψάχνει για σύντροφο. Δεν είμαι αυτής της άποψης».

Δεν σκέφτηκες ποτέ να ξαναπαντρευτείς ή δεν σου πάει το παραμύθι του γάμου;

«Δεν σκέφτηκα να ξαναπαντρευτώ. Επειδή δεν ήθελα να κάνω παιδιά και το έχω αποφασίσει ρητά, δεν το κάνω σε καμία περίπτωση.

Έχεις αισθανθεί μοναξιά στη ζωή σου;

«Σαφώς. Πάρα πολλές φορές».

Πώς την αντιμετωπίζεις;

«Δεν αντιμετωπίζεται αυτό Μάλλον με θλίψη, θα έλεγα».

Είσαι συμβιβασμένη με την ιδέα ότι αναγκαστικά μπορεί να μείνεις μόνη ή προσπαθείς να ξεφύγεις από τέτοιες σκέψεις;

«Κοίταξε, μπορεί να είσαι με ανθρώπους και να αισθάνεσαι μοναξιά».

Αισθάνεσαι μόνη σου, λοιπόν;

«Η μοναξιά είναι μια καλή φίλη, με την έννοια ότι δεν με εγκαταλείπει, αν και θα ήθελα πολύ να με εγκαταλείψει».

Τι θα σε κάνει ευτυχισμένη από εδώ και πέρα;

«Να έχω υγεία και, αν γίνεται, να μην παίρνω σοβαρά πολλά πράγματα».