Στον Καναδά για τον «Ελ Γκρέκο»

12.09.2008
Στον Καναδά βρίσκεται από την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου ο Λάκης Λαζόπουλος, που έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να παρευρεθεί στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Ελ Γκρέκο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Στον Καναδά βρίσκεται από την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου ο Λάκης Λαζόπουλος, που έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να παρευρεθεί στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Ελ Γκρέκο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Πέρυσι την τιμητική της είχε η ελληνο-καναδική παραγωγή «Fugitive Ρieces». Φέτος, εκτός από τον «Ελ Γκρέκο», άλλη μία ταινία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, η «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου. Μετά από μια θριαμβευτική πορεία του «Ελ Γκρέκο» στην Ελλάδα και περισσότερους από 1.000.000 θεατές μόνο στην πρώτη προβολή του δικαιολογημένα ο Γιάννης Σμαραγδής ανέφερε: «Μου είναι γουρλίδικο το φεστιβάλ του Τορόντο και γι αυτό περίμενα καρτερικά την απάντηση. Εκεί ταξίδεψα πρώτη φορά με τον Καβάφη. Από το Τορόντο μου ανοίχτηκαν πόρτες και η ταινία κατέληξε στο Πανόραμα στο Βερολίνο και σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ». Στην πρεμιέρα του «Ελ Γκρέκο» στο Τορόντο θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του και παραγωγός της ταινίας Ελένη, ο Άρης Σταύρου, ο Νικ Άστον και ο Χουάν Ντιέγκο Μπότο. Ο Λάκης Λαζόπουλος θα βρίσκεται στο Τορόντο μέχρι και τις 13 του μήνα.

Για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής μιας ταινίας στο φεστιβάλ αυτό μίλησε και ο Αλέξης Αλεξίου: « Η ταινία θα πάει σε μια σειρά από φεστιβάλ.Όμως, το Τορόντο είναι το πιο κρίσιμο, αφού θεωρείται ιδανικό μέρος για παγκόσμιες αγορές και εμπορικές συμφωνίες». Φυσικά, πέρα από τα δικά μας, πρεμιέρες σημαντικών ταινιών θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε καναδικό έδαφος. Από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες είναι το «Ροκεντρόλα» του Γκάι Ρίτσι (σ.σ.: συζύγου της Μαντόνα). Η παρουσία του ίδιου στην πρεμιέρα θα συζητηθεί έντονα, αφού, σύμφωνα με τις φήμες, η ντίβα της ποπ δεν θα τον συνοδέψει. Μήπως αυτό επιβεβαιώσει τις φήμες που θέλουν το ζευγάρι να συνεννοείται μέσω δικηγόρων; Κοντός ψαλμός... Ο Εντ Χάρις σκηνοθετεί το πολυαναμενόμενο γουέστερν «Απαλούζα». Στην πρεμιέρα θα βρεθεί και η Ρενέ Ζελβέγκερ, που φήμες την ήθελαν να βρίσκεται στα μαχαίρια με τον υποψήφιο για Όσκαρ συμπρωταγωνιστή της Βίγκο Μόρτενσεν. Προσωπικά μου διέψευσε σε πρόσφατη συνάντησή μας αυτή τη φήμη, τονίζοντας «να το γράψεις αυτό... Ο Βίγκο είναι φίλος μου και με ενοχλεί να αναφέρουν ότι είμαι τσακωμένη με αγαπημένα μου άτομα». Στην ταινία που έκανε αυτή την εβδομάδα πρεμιέρα στην Αμερική, το «Τρέιτορ», ο Ντον Τσιντλ και ο Τζεφ Ντάνιελς θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια αστυνομική περιπέτεια. Κατέκτησε σε μικρό κύκλωμα αιθουσών την 5η θέση καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο... Στάνταρ για τις οσκαρικές υποψηφιότητες είναι η συμμετοχή της Αν Χάθαγουεϊ στην ταινία «Η Ρέιτσελ παντρεύεται». Ο Τζόναθαν Ντέμι, σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης «Σιωπής των αμνών», επιστρέφει με ένα δραματικό δημιούργημα, που πριν καλά καλά ολοκληρωθεί θεωρήθηκε σίγουρη ταινία για τις μεγάλες βραβεύσεις της χρονιάς.

Αλέξανδροσ-Ρωμανός Λιζάρδοσ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ