Χταπόδι φούρνου με κόκκινο κρασί

16.12.2010

Yλικά

  • 1 χταπόδι (1 κιλού περίπου, κατεψυγμένο και αποψυγμένο)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παντσέτα ιταλική κομμένη σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινου κρασιού
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ξεπλένουμε το χταπόδι και το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε και αφαιρούμε το κεφάλι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι (αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει το χταπόδι) και μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε το χταπόδι προσεκτικά από όλες τις πλευρές του ?χωρίς να το μετακινούμε, για να μην βγάλει πολλά υγρά? για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το χταπόδι σε ταψί ή γάστρα. Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι και την παντσέτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το σκόρδο, τη δάφνη και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ξίδι. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το κρασί και το μέλι, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Περιχύνουμε το χταπόδι με το περιεχόμενο του τηγανιού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σφραγίζουμε το ταψί ή τη γάστρα με διπλό αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου.

Tips: Για όσους θέλουν να έχει το χταπόδι τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψητού, υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση: Λίγο πριν από το σερβίρισμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στην ένδειξη «γκριλ» και αφού κόψουμε τα πλοκάμια του χταποδιού, τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να καψαλιστούν εξωτερικά. Σερβίρουμε χρησιμοποιώντας τα υγρά του ταψιού σαν σάλτσα για το ψητό "πλέον" χταπόδι. Μάλιστα, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια πιο ιδιαίτερη σάλτσα, μπορούμε να σουρώσουμε τα υγρά από το ταψί, να προσθέσουμε 2 κουταλιές σούπας balsamico και να βράσουμε πάλι το ζουμί μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή.