Φιλέτο με σπαράγγια

01.10.2008
Ενα χορταστικό πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
  • 8-10 πράσινα σπαράγγια
  • 1/2 κιλό πατάτες μικρές, στρογγυλές
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 1 ποτηράκι μαυροδάφνη
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το φιλέτο, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τα λίπη του, και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το λάδι, τη μαυροδάφνη, το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και το φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε το φιλέτο από τη μαρινάδα, το αλείφουμε με δυο κουταλιές από το ΒΙΤΑΜ και το αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με λίγο νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ΒΙΤΑΜ, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τις ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35a.

Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε το 1/4 από το σκληρό μέρος κάθε σπαραγγιού, κόβουμε ένα εκατοστό από το κάτω μέρος και τα ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα σπαράγγια και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 8-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε από το νερό και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι-γκριλ σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε το φιλέτο φροντίζοντας να το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, βάζουμε το τηγάνι-γκριλ στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

Αφού ψηθεί το βάζουμε σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς το για να διατηρηθεί ζεστό.

Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες, τις στρώνουμε σε πιάτα και τις συνοδεύουμε με τις πατάτες και τα σπαράγγια, γαρνίροντας με φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για μοσχάρι να χρησιμοποιήσουμε ψαρονέφρι.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νεμέας.