Σπαραγγοριζότο

01.10.2008
Ενα διαφορετικό ριζότο...

Τι έχουμε:

  • 10 πράσινα σπαράγγια
  • 2 φλιτζ. ρύζι
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά αλάτι

Τι κάνουμε:

Ξεφλουδίζουμε το 1/4 από το σκληρό μέροςκάθε σπαραγγιού, κόβουμε ένα εκατοστό από το κάτω μέρος, τα ξεπλένουμε και τα δένουμε με το σπάγκο σε δεματάκι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη, βάζουμε μέσα το δεματάκι των σπαραγγιών σε όρθια θέση και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.

Αφού βράσουν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και κρατάμε δυο φλιτζάνια από το ζωμό στον οποίο έβρασαν.

Αφαιρούμε το νήμα από τα σπαράγγια, κρατάμε 3-4 για το γαρνίρισμα και κόβουμε τα υπόλοιπα σε ροδέλες.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ροδέλες των σπαραγγιών και τα σοτάρουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά έως ότου μαραθούν ελαφρά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζωμό λαχανικών που κρατήσαμε, λίγο αλάτι και βράζουμε για περίπου 18-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Μόλις το ρύζι τραβήξει όλα τα υγρά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε το ριζότο γαρνίροντας με τα ολόκληρα σπαράγγια.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε το σπαραγγοριζότο με τριμμένη παρμεζάνα όταν θα το σερβίρουμε.

Το κατάλληλο κρασί Μαλαγουζιά.