Αρνάκι ογκρατέν

01.10.2008
Για να μην πετάξουμε, ό,τι μας περισσέψει από το Πάσχα!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό ψημένο αρνάκι σούβλας, ψαχνό
  • 1 1/2 κιλό πατάτες
  • 1/2 κιλό φασολάκια, βρασμένα
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ, για το ταψί
  • αλάτι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για περίπου 20-30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ψημένο αρνάκι σε κομματάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι ελιάς και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κομματάκια από το αρνί και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ξεφλουδίζουμε τις βρασμένες πατάτες και κόβουμε τις μισές σε ροδέλες.

Σε ένα μπολ λιώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύουμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε ένα ταψί με ΒΙΤΑΜ, στρώνουμε τις ροδέλες της πατάτας στη βάση του και απλώνουμε από πάνω το μείγμα του κρέατος. Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα της πατάτας, το στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά.

Όταν η πίτα ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με βρασμένα φασολάκια.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κρέατος μια κουταλιά μπούκοβο, για να δώσουμε πιο πικάντικη γεύση.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νεμέα παλαιωμένη.