Τούρτα της άνοιξης

21.05.2009
Η καλύτερη υποδοχή στην πιο γλυκιά εποχή του χρόνου!

Τι έχουμε:

Για το παντεσπάνι:

  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 12 ασπράδια αβγών
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 λαδόκολλα

Για τη σαντιγί:

  • 700 γραμ κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:

  • 250 γραμ. φράουλες

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι από τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε. Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου λιώσει η ζάχαρη και δέσει η μαρέγκα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά, έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές.

Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα με ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε τη λαδόκολλα. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι σε μια πιατέλα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σαντιγί.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, έως ότου αφρατέψουν. Απλώνουμε με μια σπάτουλα τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα από το παντεσπάνι και γαρνίρουμε με φράουλες ολόκληρες και κομμένες στη μέση.

Συμβουλή
Μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι στη μέση, να απλώσουμε στο ένα κομμάτι πραλίνα σοκολάτας, να σκεπάσουμε με το άλλο και στη συνέχεια, να καλύψουμε με τη σαντιγί.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.