Σκορδάτο κοτόπουλο στον φούρνο

23.10.2008
Με μοναδική γεύση και χρώμα!

Τι έχουμε:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κουταλάκι μπαχάρι, τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα του ταψιού

Τι κάνουμε:

Από την προηγούμενη μέρα κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Ξεπλένουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με άφθονο τρεχούμενο νερό, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το λάδι, το κρασί και τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και στραγγίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα σουρωτήρι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ σε μια επιφάνεια εργασίας σπάμε τις σκελίδες σκόρδου με το πλατύ μέρος της λάμας του μαχαιριού.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, αλειμμένο με το ΒΙΤΑΜ. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα, προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 20 λεπτά ακόμα έως ότου πάρουν χρώμα.

Μόλις πάρουν χρώμα, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη φρέσκια ρίγανη τριμμένη, αφήνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου να ψηθούν για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κομμάτια κοτόπουλου πριν τα ψήσουμε με δεντρολίβανο, θυμάρι ή με μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.