Μπακαλιαροκεφτέδες

03.04.2017

Υλικά:

• 250 γρ. μπακαλιάρο αποξηραμένο

• 250 γρ. πατάτες με τα φλούδια

• 1 φλιτζάνι γάλα

• 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

• 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

• 3 κρόκους αβγού

• 3 ασπράδια αβγού

• 2 κουτ. σούπας πόρτο ή κρασί κόκκινο γλυκό

• αλάτι, πιπέρι

• λάδι για τηγάνισμα

Eκτέλεση:

Bάζουμε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό για 24 ώρες, αλλάζοντάς το 3 φορές για να φύγει η αλμύρα του. Στη συνέχεια, τον βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 περίπου λεπτά. Tαυτόχρονα, βράζουμε σε κρύο νερό τις πατάτες για 20-25 περίπου λεπτά. Τις αποφλοιώνουμε, τις ανακατεύουμε με το γάλα και το βούτυρο, και τις λιώνουμε πολύ καλά με το εργαλείο του πουρέ. Bγάζουμε τον μπακαλιάρο από το νερό και τον κόβουμε με ένα πιρούνι σε πολύ μικρά κομμάτια. Τον αναμειγνύουμε με τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό, το πόρτο και τον δυόσμο, τους κρόκους και τα ασπράδια (που τα έχουμε χτυπήσει καλά μέχρι να δέσουν) με απαλές κινήσεις για να μην διαφύγει όλος ο αέρας από τα ασπράδια. Zεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει, φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Tηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.