Αστακοσαλάτα με σάλτσα πορτοκαλιού

01.10.2008
Ιταλικής καταγωγής!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ψίχα αστακού, κατεψυγμένη
  • 1 ιταλικό μαρούλι
  • 1 ματσάκι άγρια σπαράγγια
  • 5-6 ντοματάκια Σαντορίνης
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 αγγούρι
  • 1 πιπεριά, πορτοκαλί
  • 3-4 κουταλιές ξίδι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1/2 φλιτζ. ξίδι βαλσαμικό
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 5-6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι

Τι κάνουμε:

Αφού ξεπαγώσει η ψίχα του αστακού, την πλένουμε και τη βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα και αφού κρυώσει την κόβουμε σε ροδέλες.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα σπαράγγια, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 5 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.

Πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού, τα ντοματάκια, την πιπεριά, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια και τα σκουπίζουμε.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, το αγγούρι και το κρεμμυδάκι σε ροδέλες.

Καθαρίζουμε την πιπεριά βγάζοντας το κοτσάνι και τους σπόρους και την κόβουμε σε ροδέλες.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το βαλσαμικό με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και αλάτι, έως ότου ενωθούν.

Βάζουμε σε μία σαλατιέρα τα φύλλα μαρουλιού, τις ροδέλες του αστακού, τα σπαράγγια, τα υπόλοιπα λαχανικά, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αντί για ψίχα αστακού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καβουρόψιχα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Παγωμένη μπίρα WEISS.