Τέλειο κοτόπουλο φούρνου με πατάτες

20.02.2014
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε και του ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο
  • 1½ κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση (κάτω από την πέτσα)

  • 3 λεμόνια (το ξύσμα τους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 2 κουτ. σούπας λάδι

EKTEΛEΣH
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε και του ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε στο ταψί και τις ανακατεύουμε καλά με τον χυμό των λεμονιών, τη μουστάρδα, το λάδι, το βούτυρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε καλά σε μπολάκι το ξύσμα των λεμονιών, το λιωμένο σκόρδο, την πιπεριά, το μείγμα μπαχαρικών και το λάδι. Σηκώνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλα την πέτσα του κοτόπουλου φροντίζοντας να μην τη διαχωρίσουμε από τη σάρκα του, δημιουργώντας δηλαδή «θήκες» στο στήθος και στα μπούτια. Εκεί τοποθετούμε τη γέμιση. Δένουμε προσεκτικά το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ξεροψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη.

Tips: Αν θέλουμε να γίνει το κοτόπουλο ακόμη πιο ζουμερό, μπορούμε να το αφήσουμε μία νύχτα στο ψυγείο βυθισμένο μέσα σε γάλα. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορούμε να προσθέσουμε 1 ποτήρι νερό με 1 κύβο κοτόπουλο διαλυμένο σε αυτό.

  • Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ