Πόσο διαρκούν τα μπαχαρικά που έχεις στην κουζίνα σου

26.03.2020
Πόσο διαρκούν τα μπαχαρικά που έχεις στην κουζίνα σου
Η ακριβής απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται τόσο από τον τύπο του μπαχαρικού όσο και από τις συνθήκες υπό τις οποίες αποθηκεύονται. Τα μπαχαρικά, όπως λένε οι ειδικοί, στην πραγματικότητα δεν χαλάνε. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, τα μπαχαρικά θα χάσουν τη δραστικότητά τους και δεν θα έχουν την ανάλογη γεύση στο φαγητό σου. Οπότε, πόσο καιρό διαρκούν τα μπαχαρικά; Κατά γενικό κανόνα, τα ολόκληρα μπαχαρικά θα παραμείνουν φρέσκα για περίπου 4 χρόνια, τα μπαχαρικά σε σκόνη για 2 έως 3 χρόνια και τα αποξηραμένα βότανα για 1 έως 3 χρόνια. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μπαχαρικώ

Η ακριβής απάντηση στην ερώτηση «Πόσο καιρό κρατάνε τα μπαχαρικά;» εξαρτάται τόσο από τον τύπο του μπαχαρικού όσο και από τις συνθήκες υπό τις οποίες αποθηκεύονται. Τα μπαχαρικά, όπως λένε οι ειδικοί, στην πραγματικότητα δεν χαλάνε. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, τα μπαχαρικά θα χάσουν τη δραστικότητά τους και δεν θα έχουν την ανάλογη γεύση στο φαγητό σου.

Οπότε, πόσο καιρό διαρκούν τα μπαχαρικά; Κατά γενικό κανόνα, τα ολόκληρα μπαχαρικά θα παραμείνουν φρέσκα για περίπου 4 χρόνια, τα μπαχαρικά σε σκόνη για 2 έως 3 χρόνια και τα αποξηραμένα βότανα για 1 έως 3 χρόνια.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μπαχαρικών:

• Αποθήκευσε τα μπαχαρικά σε δροσερό μέρος (σκοτεινό ντουλάπι), μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Φύλαξέ τα κλειστά όταν δεν τα χρησιμοποιείς.

• Τα μπαχαρικά και τα βότανα που αγοράζονται χύμα θα διατηρήσουν καλύτερα τη γεύση και τη δραστικότητα εάν φυλάσσονται σε δοχεία με σφιχτά καπάκια.

• Πώς θα καταλάβεις εάν τα μπαχαρικά είναι ακόμα καλά; Για να ελέγξεις εάν ένα μπαχαρικό ή ένα βότανο είναι ακόμα αρκετά δραστικό για να είναι αποτελεσματικό, τρίψε ή πίεσε μια μικρή ποσότητα στο χέρι σου, στη συνέχεια δοκίμασε το και μύρισέ το - αν το άρωμα δεν είναι έντονο και η γεύση επίσης, το βότανο ή το μπαχαρικό πρέπει να αντικατασταθεί .

Εδώ, η διάρκεια ζωής των μπαχαρικών που συνήθως βρίσκονται στις περισσότερες κουζίνες:

• Tριμμένη κανέλα: 3-4 χρόνια

• Τριμμένο ζίντζερ: 3-4 χρόνια

•Φύλλα δάφνης: 1-3 χρόνια

• Ρίγανη, αποξηραμένη: 1-3 χρόνια

• Τσίλι σε σκόνη: 3-4 χρόνια

• Oλόκληρο μοσχοκάρυδο : 4 χρόνια

• Θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι: 2-3 χρόνια

• Μαύρο πιπέρι, ολόκληρο: 4 χρόνια

• Αλάτι: διατηρείται απεριόριστα