Κόλπα για τηγανητά λιγότερο τρομακτικά & ακόμη πιο νόστιμα

23.11.2016
Θα συμφωνήσουμε οι περισσότεροι: τα τηγανητά πολλές φορές μας φοβίζουν - όχι μόνο γιατί είναι ανθυγιεινά αλλά και γιατί... πιστιλάνε. Στο τέλος καταλήγεις με μια κουζίνα "βομβαρδισμένη" ίσως και με ένα εγκαυματάκι για σουβενίρ. Άσε που αντί για κριτσανιστά, μπορεί να βγουν καμμένα σαν κάρβουνο.

Αν αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα σου δίνουμε μερικές συμβουλές που κατά πάσα πιθανότητα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

1. Τραγανό όπως το θέλεις

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να γίνουν τα τηγανητά σου τραγανά.

  • Το πρώτο είναι το λάδι: πρέπει να καίει αρκετά. Το καυτό λάδι είναι το πρώτο και βασικό μυστικό του τηγανίσματος, μη το ξεχνάς. Για να καταλάβεις ότι το λλαδι σου έχει κάψει κάνε το εξής πείραμα: βάλε ένα μικρό κομματάκι από το υλικό που θέλεις να τηγανήσεις - για παράδειγμα πατάτα - και αν σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες και το άδι τσιτσιρίζει τότε ήρθε η ώρα για τηγάνισμα.
  • Δευτερον, βεβαιώσου πως τα υλικά είναι εντελώς στεγνά. Ακόμη κι αν χρειάστηκε να τα ξεπλύνεις, σκούπισέ τα με μια πετσέτα ή στραγγιξέ τα καλά πριν από το τηγάνισμα. Αυτό αφενός θα βοηθήσει να μην καείς - μιας και το νερό θα προκαλέσει αναπήδηση του λαδιού και το καυτό έλαιο δεν είναι παιχνιδάκι - μπορεί να σου κάνει φοβερό έγκαυμα - κι αφετέρου για να μην μουλιάσουν τα λαχανικά ή το κρέας και δε γίνουν τραγανά.
  • Τρίτον γι΄ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα πανάρισε τα υλικά σου με λίγη φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού και καλό τηγάνισμα!

Ξέχνα το κλασικό τηγάνι, πες ναι στο γουόκ

Το ξέγνοιαστο και υγιεινό τηγάνισμα θέλει το γουόκ του! Αφενός το τηγάνι επειδή είναι αρκετά κοίλο δεν αφήνει τις πιτσιλιές από το λάδι να βγουν - οπότε γλιτώνεις και τη βρωμιά και το κάψιμο - κι αφετέρου το γουόκ χρειάζεται ελάχιστο λάδι με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται έξτρα υγιεινό. Κι μιας και δεν πιτσιλιέσαι με το λάδι μπορείς με μεγαλύτερη ευκολία να γυρίσεις το κρέας ή τα λαχανικά σου για να ψηθούν κι από τις δύο πλευρές σωστά.Τόλμησέ το!

Μη φοβάσαι να πιτσιλιστείς, το κάνεις χειρότερο

Μερικές φορές ο φόβος σου κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στέκεσαι μακριά από το τηγάνι και ρίχνεις μέσα τα υλικά από απόσταση; Αυτός ο συνδιασμός είναι καταστροφικός και οδηγεί σε μεγαλύτερο πιτσίλισμα. Τα υλικά ρίχνονται απαλά με τα δάχτυλα κοντά στην επιφάνεια του λαδιού ή αν το φοβάσαι με τρυπητή κουτάλα.

Προσοχή στην ποσότητα

Η βιασύνη μας για να τελειώσουμε γρήγορα το μαγείρεμα, να σερβίρουμε και να φάμε τις περισσότερες φορές είναι αυτή που ευθύνεται για το μέτριο ίσως και κακό αποτέλεσμα στα τηγανητά. Είναι λάθος να στριμώξεις τα υλικά μέσα στο τηγάνι. Αφενός μπορέι να κολλήσουν κι αφετέρου αυτό ρίχνει γρήγορα τη θερμοκρασία του λαδιού με αποτέλεσμα αντί για νόστιμα και τραγανά τηγανητά να έχουμε τηγανητά γεμάτα λάδι και μαλακά. Αντ΄αυτού τηγανίζουμε τα υλικά σε μικρές παρτίδες φροντίζοντας να υπάρχει "αέρας" μεταξύ των τροφίμων έτσι ώστε το λαδάκι να αγγίζει κάθε πλευρά τους και να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Προσοχή στα υπολείμματα

Όταν τηγανίζεις - ειδικά αν έχεις πανάρει τα τρόφιμα με φρυγανιά ή τα έχεις περάσει από κουρκούτι - μπορέι να μείνουν μερικά κομματάκια μέσα στο λάδι. Για καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, φρόντισε να τ΄απομακρύνεις με μια τρυπητή κουτάλα πριν ρίξεις την δεύτερη παρτίδα (τηγανιά). Αλλιώς το καμμένο κουρκούτι ή η καρβουνιασμένη φρυγανιά θα μεταδώσουν άσχημη γεύση στα τηγανητά σου, για να μην κάνουμε λόγο για το ανθυγιεινό αποτέλεσμα. Κι εννοείται πως αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το λάδι για μελλοντικό τηγάνισμα πρέπει να το έχεις σουρώσει πολύ καλά.

Χαρτοπετσέτα να στραγγίξει το λάδι: βασικό!

Με το που βγάλεις τα τηγανητά σου από το καυτό λάδι τοποθέτησέ τα πάνω σε μια πετσέτα (υφασμάτινη ή χαρτί κουζίνας) για να απορροφηθεί η περίσσεια του λαδιού αλλά και για να μη νοτίσουν. Με αυτό τον τρόπο τα τηγανητά σου γίνονται και πιο υγιεινά και νόστιμα: διπλό το κέρδος.

Το αλάτι & τα καρυκεύματα μπαίνουν στο τέλος

Ποτέ δεν αλατοπιπεώνουμε τα τρόφιμα πριν ή κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Το αλατάκι, το πιπέρι, η ρίγανη ή οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό και καρύκευμα μπαίνει στο τέλος: κανόνας!