Operatical: «Το κλασικό τραγούδι οφείλει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο μοντέρνο...»

27.10.2022
Operatical: «Το κλασικό τραγούδι οφείλει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο μοντέρνο...»
Τα τραγούδια που γράφουν εκφράζουν την φιλοσοφία τους για τη ζωή.

Η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης ή κατά κόσμον οι Operatical μιλούν στο womenonly.gr και τον Γιώργο Μουλά για τη διαδρομή τους, τον τρόπο με τον οποίο εμπνέονται, αλλά και όλα όσα θέλουν να λάβει το κοινό ακούγοντας τα τραγούδια τους.

Από το «L’ amour» και το «Pasion», ως το «Desire» και το «Χώρα μακρινή» κάθε τραγούδι σας έχει συναίσθημα. Αλήθεια πως γράφετε;

ΝAΔΙΝΑ ΤΖΙΑΤΖΙΟΥ: Γενικότερα εγώ εμπνέομαι από διάφορες παραστάσεις ή καταστάσεις της καθημερινότητας μου! Με βοηθάει πολύ η εικόνα ,δηλαδή εμπνέομαι απρόσμενα με αυτό που βλέπω ,γι’ αυτό ίσως μεταφέρω και αίσθημα εικόνας στους ακροατές μας .Στην πορεία εξηγώ στον Θάνο το story που θα ήθελα να έχει και έπειτα αυτός γράφει τους στίχους

ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ: Ακούω την μουσική και αφήνω να με οδηγήσει σε διάφορες εικόνες και συναισθήματα. Με βάση αυτά γράφω τους στίχους. Επιλέγουμε την γλώσσα των στίχων ανάλογα με το ύφος του κάθε κομματιού.

Ποιος στίχος ή μουσική εκφράζει περισσότερο τη ζωή σας και την φιλοσοφία σας;

Θ.Ζ. Ουσιαστικά όλα τα τραγούδια που αναφέρατε εκφράζουν την φιλοσοφία του σχήματός μας: Αγάπη για την μουσική, πάθος για τη ζωή, επιθυμία να ακολουθήσουμε τα συναισθήματά μας, αναζήτηση των ονείρων….

Τι θέλετε να λάβει το κοινό ακούγοντας τα τραγούδια σας;

Ν.ΤΖ. Θα θέλαμε να αισθανθεί τα ίδια συναισθήματα με εμάς καθώς γράφαμε την μουσική ή τους στίχους ! Θεωρούμε πως η σύνδεση δημιουργού και ακροατή πρέπει να είναι βαθιά και να έρχεται αυθόρμητα, μέσα από το συναίσθημα που δημιουργεί η μουσική. Άλλωστε δημιουργούμε μουσικά κομμάτια γιατί θέλουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή να βγάλουμε προς τα έξω όλα αυτά που αισθανόμαστε και μας χαρακτηρίζουν.

Είναι εύκολο ένας νέος άνθρωπος σήμερα να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική;

Ν.ΤΖ. Είναι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και η καλλιτεχνική αγορά είναι πολύ απαιτητική. Θα συμβούλευα τους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μουσική να έχουν και ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό τους σαν εναλλακτικό ενδεχόμενο ,δηλαδή να σπουδάσουν παράλληλα και κάτι άλλο .

Θ.Ζ: Το να ασχολείται κανείς επαγγελματικά με την μουσική ουσιαστικά είναι προϋπόθεση για να δημιουργήσει κάτι πραγματικά καλό. Πρέπει δηλαδή να γίνονται τα πάντα σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Το να βγάζει κανείς τόσα χρήματα από την μουσική ώστε να μπορεί να ζει μόνο με αυτό σαφώς είναι κάτι που όλοι οι καλλιτέχνες θα ήθελαν και προσπαθούν αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ποιοι ήταν οι δάσκαλοι σας και τι σας έμαθαν;

Ν.Τ. Οι δάσκαλοι μου ήταν στο τραγούδι ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Κ. Πασχάλης και η Soprano Μ .Κορομάντζου! Επίσης μαθήματα τραγουδιού έλαβα και από άλλους εκπληκτικούς δασκάλους όπως ο Ν.Συρόπουλος. Στην σύνθεση δάσκαλοί μου υπήρξαν ο διεθνούς φήμης Θ. Αντωνίου αλλά και ο Β.Μητρόπουλος. Οφείλω όμως πολλά και στον εκπληκτικό Θ.Παπαδέλλη τον οποίο θεωρώ και μέντορά μου !

Θ.Ζ. Σπούδασα κλασικό τραγούδι με αρκετούς δασκάλους που μου έδωσαν διαφορετικά πράγματα ο καθένας τους και με βοήθησαν πολύ. Θεωρώ όμως τον τελευταίο δάσκαλό μου Πάνο Δήμα ως τον πιο σημαντικό από όλους. Είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε να καταλάβω ποιος πραγματικά είμαι και τι θέλω από το τραγούδι και την μουσική γενικότερα.

Θα κάνετε μία σύμπραξη με ένα καθαρά λαϊκό καλλιτέχνη;

Ν.ΤZ. Ναι ,θα μας άρεσε πολύ μια τέτοια αντίθεση ! Κατά καιρούς έχω γράψει θαυμάσια ζειμπέκικα τραγούδια ,που θεωρώ ότι είναι ο καθαρόαιμος ελληνικός χορός και θα ήθελα πολύ να έβρισκα έναν ερμηνευτή που να με εκφράζει και να ερμηνεύσει κάποιο από αυτά, είτε μόνος του είτε μαζί με εμάς ! Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι ερμηνευτές στο λαϊκό τραγούδι.

Θ.Ζ. Ο συνδυασμός οπερετικής και λαϊκής φωνής σε κάποιο μουσικό κομμάτι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο άκουσμα και θα μπορούσε να φέρει το κοινό της λαϊκής μουσικής πιο κοντά στην όπερα.

Από ποιους ερμηνευτές επηρεαστήκατε περισσότερο;

Ν.ΤZ. Από την Yma Sumac την Τζένη Βάνου και την Νάνα Μούσχουρη

Θ.Ζ. Μεγάλωσα με τις υπέροχες λαϊκές φωνές των Στ. Καζαντζίδη και Γρ. Μπιθικώτση αλλά και με την ροκ αισθητική του Β. Παπακωνσταντίνου. Μετά την ενασχόλησή μου με το κλασικό τραγούδι με επηρέασε σημαντικά ο μεγάλος L. Pavarοtti αλλά και ο υπέροχος A. Boccelli.

Μπορεί το κλασσικό τραγούδι να έχει μέλλον;

N.TZ. Φυσικά και μπορεί να έχει ! Μπορεί το κοινό του να είναι πιο περιορισμένο αλλά είναι πιστό. Το κλασικό τραγούδι όμως οφείλει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο μοντέρνο ώστε να φέρει περισσότερους ανθρώπους κοντά του.

Πως ονειρεύεστε τη διαδρομή σας τα επόμενα χρόνια;

N.TZ.-Θ.Ζ. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε δίχως συμβάσεις και συμβιβασμούς και να διαμορφώσουμε ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό μουσικό ρεύμα που θα επηρεάσει και άλλους καλλιτέχνες και θα αγγίξει το κοινό.

Ναδίνα έχεις λάβει διακρίσεις για το συνθετικό σου έργο. Τι σε εμπνέει για να δημιουργήσεις;

Ν.ΤΖ. Εμπνέομαι απρόβλεπτα από διάφορες ‘’εικόνες ‘’ και από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητάς μου .Επίσης σημαντική πηγή έμπνευσης μου είναι τα δύο αγοράκια μου ,Μάριος και Θησέας !!

Ολοκληρώνοντας πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα…

Ν.ΤΖ.- Θ.Ζ. Ευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται...Να σαςευχαριστήσουμε για την πολύ όμορφη συνέντευξη παροτρύνοντας τους αναγνώστες σας να ακούσουν και το πρώτο μας single ‘’La verita‘’….