Μαρία Αλιφέρη: «Η τηλεόραση με σεβάστηκε και την σεβάστηκα αλλά οι πολιτικοί έφταιξαν... Αυτοί οι ανόητοι..»

01.12.2019
Μαρία Αλιφέρη: «Η τηλεόραση με σεβάστηκε και την σεβάστηκα αλλά οι πολιτικοί έφταιξαν... Αυτοί οι ανόητοι..»
Γιατί η τηλεοπτική της καριέρα ανακόπηκε απότομα; Αισθάνεται αδικημένη από την τηλεόραση; Γιατί άφησε τη Νομική; Τι λέει για τον γάμο που δεν έκανε; Υπάρχει ο έρωτας της ζωής της; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, απαντά η Mαρία Aλιφέρη στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly.gr, με αφορμή το θεατρικό έργο «Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» όπου πρωταγωνιστεί.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της παράστασης «Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» όπου πρωταγωνιστείτε;

Eίναι η ιστορία ενός 10 χρονου αγοριού που πεθαίνει από λευχαμία στο νοσοκομείο. Η θεία Ροζ είναι εθελόντρια και τον βοηθά να περάσει τις τελευταίες του ημέρες ανακαλύπτοντας πράγματα για τη ζωή. Όλο το έργο είναι συγκινητικό και τρυφερό. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Τι είναι πίστη, τι είναι ζωή, τι είναι Θεός, πώς συμπεριφερόμαστε, τι είναι αγάπη, είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία η θεία Ροζ απαντά με το δικό της τρόπο στο παιδί και εκείνο όταν πια φεύγει από τη ζωή, είναι σαν να έχει ζήσει μέχρι εκατό χρονών. Είναι ένα μάθημα ζωής. Τον Όσκαρ τον υποδύεται ο Δημήτρης Γιώτης με τον οποίο έχω πολλή χαρα που συνεργαζόμαι γιατί υπάρχει αγάπη και εκτίμηση μεταξύ μας.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη θεία Ροζ;

Την καρδιά της που είναι γεμάτη αγάπη και κατανόηση.

Έχετε κοινά στοιχεία με την ηρωίδα που υποδύεστε;

Φυσικά. Πάρα πολλά πράγματα της θεία Ροζ είναι μέσα στον ψυχισμό μου και στις αντιλήψεις μου.

Αρκούν η πίστη και η ελπίδα να μας κάνουν να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι;

Ναι όταν η πίστη έχει απάντηση μέσα μας και όταν η ελπίδα δεν είναι χαζοχαρούμενη έχουμε πίστη στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, στη ζωή, τότε μπορούμε να ελπίζουμε αλλά όχι στο χαζό γενικώς και αορίστως. Ελπίζω γιατί πιστεύω, γιατί παλεύω, γιατί υπομένω αλλιώς όλα αναιρούνται όταν δεν υπάρχει υπόβαθρο από κάτω. Η αγάπη δεν είναι απλά ένας συναισθηματισμός, είναι βαθύτερα πράγματα, είναι της καρδιάς όλα αυτά.

Κυρία Αλιφέρη, σπουδάσατε Νομική. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο;

Η Νομική δεν ήταν κάτι που αγαπούσα. Εγώ ήθελα περισσότερο να ερευνήσω την ψυχή μου, να την εκθέσω, να την προσφέρω να την ανταλλάξω με τον κόσμο και εκεί φοιτήτρια ούσα αποφάσισα παράλληλα να δώσω εξετάσεις και στο Εθνικό. Στο θέατρο συμβαίνει αυτό γιατί επικοινωνείς με το μέσα σου συνέχεια.

Οι γονείς σας συμφωνούσαν με την επιλογή σας να αφήσετε αυτό που σπουδάσατε για το θέατρο;

Οι γονείς μου που έχουν φύγει και οι δύο από τη ζωή αλλά τους ευγνωμωνώ, μου είπαν τότε «αν αυτό εσένα σε ευχαριστεί παιδί μου να το κάνεις». Είναι κάτι που τους χρωστάω μέχρι σήμερα. Και ως δασκάλα υποκριτικής που είμαι εδώ και 30 χρόνια, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, έχω πολλά παιδιά με προβλήματα και αναστολές των γονιών να διαλέξουν αυτό που αγαπάνε. Τότε στη δικιά μου εποχή αυτό μου φαινόταν αυτονόητο το ότι οι γονείς μου είχαν αυτή την αντιμετώπιση αλλά τώρα που το σκέφτομαι, το εκτιμώ πάρα πολύ που είχαν αυτή την αγάπη στην καρδιά τους.

Γνωρίσατε μεγάλες δόξες σε μια εποχή που ήταν πολύ πιο δύσκολο από σήμερα να μπει κάποιος στον καλλιτεχνικό χώρο και να εδραιωθεί. Υπάρχει η αίσθηση ότι η τηλεοπτική σας καριέρα ανακόπηκε απότομα. Είχατε μάλιστα μιλήσει για πολιτικές σκοπιμότητες.

Μετά από 20 χρόνια βγήκα και μίλησα. Μέχρι όμως να περάσει αυτό το διάστημα δεν είχα ανοίξει το στόμα μου. Με έκοψαν με πολιτικά κριτήρια ενώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική. Μόλις άλλαξαν οι κυβερνήσεις θεωρήθηκα ότι έχω συμβολοποιηθεί πολύ –αυτό δηλαδή είπαν από την κυβέρνηση- και ήθελαν να φτιάξουν δικά τους σύμβολα. Οι χαζομάρες των πολιτικών. Το κατάπια μόνη μου. Το αντιμετώπισα μόνη μου, έφαγα την αδικία και την τιμωρία μόνη μου και μετά από 20 χρόνια μίλησα. Αλλά ήταν πολύ σκληρό. Με είχαν στην μαύρη λίστα. Ούτε καλεσμένη σε κάποια εκπομπή λόγου δεν μπορούσα να πάω για να προωθήσω τη δουλειά μου στο θέατρο. Αν ανοίξεις τα κιτάπια τους για εννιά χρόνια, μέχρι που άνοιξε η ιδιωτική τηλεόραση δεν υπάρχω πουθενά.

Όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση το 1989, σας έγινε κάποια πρόταση;

Μου έγιναν προτάσεις αλλά είχα στραφεί πια στη μεγάλη μου αγάπη το θέατρο. Έκανα πράγματα αλλά για εμένα ήταν τόσο απότομο το κόψιμο αυτό ενώ βρισκόμουν στην κορυφή που μετά είχε περάσει, αν θέλεις, και η δικιά μου όρεξη.

Πληγωθήκατε;

Ασφαλώς και πληγώθηκα γιατί από τα πράγματα που είμαι απόλυτη είναι όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

Όταν η εκπομπή «Τα τετράγωνα των αστέρων» αναβιώσε από το Mega το 2003, θα περίμενε κανείς ότι θα την παρουσιάζατε εσείς. Τι τελικά έγινε;

Τίποτα δεν έγινε, απλώς ανέβασαν «Τα τετράγωνα των αστέρων» που ήταν η δικιά μου εκπομπή με παρουσιαστή τον Γιώργο Μαρίνο.

Νιώθετε ότι η τηλεόραση σας αδίκησε;

Όχι η τηλεόραση. Αλλά η πολιτική ναι με αδίκησε. Την τηλεόραση την αγαπούσα, την αγαπώ και την ευγνομονώ γιατί μου έδωσε αναγνωρισιμότητα και είσεπραξα μεγάλη αγάπη από τον κόσμο. Η τηλεόραση με σεβάστηκε και την σεβάστηκα αλλά οι πολιτικοί έφταιξαν…Αυτοί οι ανόητοι..

Στα χρόνια που ήρθαν σας έγινε πρόταση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Φυσικά. Από όλα τα κόμματα αλλά δεν μου αρέσει καθόλου ο χώρος της πολιτικής. Δεν ανέχομαι ότι όλοι έχουν βγει από την πολιτική πλούσιοι. Δεν τους εμπιστεύομαι.

Πώς τα βλέπετε σήμερα τα πράγματα;

Περνάμε πολύ δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια και μακάρι να ανακάμψουμε. Σαφώς κάναμε και εμείς λάθη ως άτομα αλλά δεν μας αξίζει αυτό που περάσαμε γιατί καθοδηγηθήκαμε από τις κεντρικές πολιτικές. Δεν πήγαμε μόνοι μας.

Είσαστε αισιόδοξη γενικότερα για το μέλλον;

Είμαι πάντα αισιόδοξη. Πιστεύω πάρα πολύ στον άνθρωπο που παλεύει και όταν επιμένει και υπομένει θα βγει απέναντι. Ειδικά οι Έλληνες μπορούμε να βγούμε απέναντι αλλά κάνοντας έργο, κάνοντας δουλειά. Έτσι, ναι είμαι αισιόδοξη και όχι με χαζοχαρούμενα πράγματα ότι «έλα μωρέ όλα θα πάνε καλά». Έτσι δεν θα πάνε από μόνα τους. Θέλει συνειδητοποιημένους πολίτες η Ελλάδα. Στους πολιτικούς δεν ελπίζω-προς το παρόν.

Απείχατε πολύ καιρό από την τηλεόραση ενώ όχι από το θέατρο. Γιατί;

Στο θέατρο είμαι αδιάλειπτα από μαθήτρια, είναι η μεγάλη μου αγάπη. Την τηλεόραση την εκτιμώ και θα την ευγνωμονώ πάντα.

Σήμερα σας βλέπουμε και πάλι στην κωμική σειρά του Alpha «Σπίτι είναι».

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για αυτή την συνεργασία και δεν το λέω για να κολακέψω κανέναν. Έχω αρνηθεί πολλές δουλειές στην τηλεόραση. Όμως εδώ ένιωσα εμπιστοσύνη από την πρώτη – πρώτη κουβέντα με τον Alpha και στη συνέχεια με τον σκηνοθέτη μου τον Ανδρέα Μορφονιό και με τους συναδέλφους οπότε έτσι χαλάρωσα και είπα το ναι και η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι άψογη και το εννοώ.

Τι σχόλια εισπράττετε από τον κόσμο τώρα που σας βλέπει πάλι στην τηλεόραση;

Είναι συγκινητική η αγάπη των ανθρώπων. Όλα αυτά τα χρόνια μου λέγανε «γιατί δεν είσαστε στην τηλεόραση» και η αλήθεια είναι ότι νιώθω αμήχανη όταν μου το λένε.

Ήταν επιλογή σας να μην κάνετε οικογένεια ή δεν έτυχε;

Όχι αυτό δεν το επιλέγεις. Έζησα σε ένα σπίτι με άψογους γονείς που είχαν πολύ αγάπη στην καρδιά τους. Είμαι άνθρωπος που έχω απαιτήσεις για να φτάσω σε έναν γάμο. Άλλο είναι ο έρωτας άλλο ο γάμος. Ο γάμος είναι μια τεράστια ευθύνη και θέλει πολλές βάσεις απ’ ότι θέλει ένας έρωτας. Αυτό δεν μου έλαχε. Έρωτες έζησα και δοξάζω τον Θεό αλλά για πάρα πέρα όχι. Δεν είχα δηλαδή πρόβλημα με τον γάμο ούτε με τα παιδιά. Ίσα ίσα που με τα παιδιά ασχολούμαι μια ζωή και τα αγαπώ.

Έχετε εισπράξει όση αγάπη θα θέλατε;

Ουου! Αν πω το παραμικρό θα ανοίξει η γη και θα με καταπιεί. Έχω εισπράξει τόση αγάπη που δεν την περίμενα μέχρι τώρα. Αλήθεια δεν την περίμενα. Είναι συγκινητικό.

Υπάρχει ο έρωτας της ζωής σας;

Εγώ χωρίς ερωτισμό γενικώς στις δουλειές, στους ανθρώπους, στους αγαπημένους μου δεν μπορώ να ζήσω. Έχω ζήσει συγκλονιστικούς έρωτες αλλά κανείς δεν διευρύνθηκε να γίνει αγάπη που είναι πολύ ένα βαθύτερο συναίσθημα.

Είσαστε από τις γυναίκες που ο χρόνος σας έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Τι να σου πω; Εγώ τα βλέπω τα χάλια που περνάνε. Ο κόσμος με αγαπάει φαίνεται και δεν τα βλέπει. Πραγματικά δεν έχω άλλη απάντηση. (γέλια) Αλλά ναι, τα βλέπω τα χάλια μου στον καθρέφτη μου, δεν είμαι στραβή.

Προσέχετε γενικά;

Κάνω πολύ καλή διατροφή όλα τα χρόνια αλλά κάνω πολύ κακό στον εαυτό μου επειδή καπνίζω.

Είσαστε υπερ των αισθητικών επεμβάσεων;

Ότι έχει μέτρο το σέβομαι, το καταλαβαίνω και χαλάλι σε όσες θέλουν να το κάνουν. Δεν μπορώ όμως τις παραμορφώσεις. Γιατί να μην το κάνει μια γυναίκα όταν το αισθάνεται; Αλλά διακριτικά βρε παιδί μου.

Ποια στιγμή στη ζωή σας φοβηθήκατε πολύ για τον εαυτό σας;

Κοίτα έχω φάει χώμα πολλές φορές αλλά να φοβηθώ δεν το έχω. Όχι ότι δεν φοβάμαι ή ότι δεν έχω φοβηθεί σε φάσεις της ζωής μου αλλά μπορώ να διαχειριστώ τον φόβο. Δεν με πανικοβάλλει ο φόβος.

%PHOTO6%

Είσαστε ένα θρησκευόμενο πρόσωπο ή όχι;

Είμαι ένθεα αλλά όχι δεν πηγαίνω εκκλησία. Σαφώς πιστεύω ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από εμένα. Δεν είμαι εγώ το κέντρο του κόσμου.

Για ποιο πράγμα θα αγωνιζόσασταν σήμερα;

Το πρώτο που μου έρχεται είναι το δίκαιο. Είναι κάτι που με καταδυναστεύει γιατί έχω πάρα πολύ την αίσθηση του δικαίου και από κοντά πάει και η αγάπη. Οπότε θα αγωνιζόμουν για αυτά τα δυο.

Αν «Τα τετράγωνα των αστέρων» υπήρχαν σήμερα και σας ρωτούσαν τη γνώμη σας για παρουσιάστρια ποια θα επιλέγατε;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Η καθεμιά είναι με τα δώρα της. Ασφαλώς θα ήταν αλλιώτικη από εμένα γιατί όποια και να το έκανε θα το έκανε με τη δική της προσωπικότητα.

Θα το αποδεχόσασταν να πει και το «Σας αγαπώ» στο τέλος ή αυτή ήταν μια δική σας ατάκα;

Δεν είναι θέμα αν θα το αποδεχόμουν εγώ αλλά αν θα το δεχόταν ο κόσμος. Και ο Γιώργος Μαρίνος -ο οποίος είναι σπουδαίος και μοναδικός από τους show men - το τόλμησε όταν έκανε την εκπομπή στο Mega, όπου έλεγε μια «σας αγαπώ» και μια «σας λατρεύω» αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο.

Info:

H Μαρία Αλιφέρη πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» στο θέατρο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 20:00, από Σάββατο 30 Νοεμβρίου, για 20 παραστάσεις. Μαζί της ο Δημήτρης Γιώτης ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Την Μαρία Αλιφέρη την βλέπουμε επίσης στην κωμική σειρά του Alpha «Σπίτι είναι» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιού και σενάριο Δήμητρας Τσόλκα. Παίζουν ακόμα: Εβελίνα Παπούλια, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μπέττυ Μαγγίρα, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη, Αντώνης Φραγκάκης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Ναταλία Καλημερατζή, Γιώργος Παπανδρέου, Ιάσονας Καστόρης και Αγάπη Πετροπουλέα.