Συμβουλές για Αστικούς κήπους

20.05.2016
Η κατασκευή ενός κήπου δεν είναι πολυτέλεια, γιατί το όφελος είναι μεγάλο και ανεκτίμητο. Ο κήπος σε συνδέει με τη φύση, σε χαλαρώνει, σε ωθεί να ζήσεις έξω και να απολαύσεις τη ζωή.

H στρατηγική του αστικού κήπου

  • Φυτεύουμε περιμετρικά και αφήνουμε το κέντρο ελεύθερο, είτε για να φυτέψουμε χλοοτάπητα είτε για να τοποθετήσουμε ψηφίδα ή χαλίκι.
  • Κρύβουμε τους όγκους από μπετόν, φυτεύοντας δένδρα που γίνονται ψηλά ή έχουν πλούσια κόμη, π.χ. κυπαρίσσι ορθόκλαδο, αριά κλπ.
  • Οταν υπάρχει θέα, την αναδεικνύουμε, τοποθετώντας εδαφοκαλυπτικά φυτά και ανθοφόρα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια μικρή όαση, στο κέντρο της οποίας μπορούμε να απολαύσουμε πολλές δραστηριότητες.
  • Αλλες κατασκευές κήπου, όπως μια μικρή λιμνούλα με ανακυκλούμενο νερό, νούφαρα και ψαράκια ή το μπάρμπεκιου, τοποθετούνται στις γωνίες του κήπου και όχι στο κέντρo.

Για να δημιουργηθεί ένας αστικός κήπος, χρειάζεται ένας μικρός χώρος

  • Αυτός μπορεί να είναι το στενό μπαλκόνι ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας ή ο χώρος που θα έχει προβλέψει ο ευέλικτος αρχιτέκτονας.
  • Με 6-7 γλάστρες ή με την κατασκευή ζαρντινιέρας δημιουργούμε ένα κηπάριο που μπορεί να τα έχει όλα: οπωροφόρα δένδρα, μυρωδικά, ανθοφόρα, ακόμη και μποστανάκι.
  • Είναι θέμα επιθυμίας και απόφασης το να ασχοληθούμε με την κατασκευή και συντήρηση ενός κήπου. Θα ανακαλύψετε ότι η φροντίδα του κήπου σας θα σας φέρει ευτυχία και ευεξία.

Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και γνώσεων, στους περισσότερους αστικούς κήπους παρατηρούμε περιμετρικά φυτεμένα κυπαρίσσια λέιλαντ και στη μέση παρτέρι με τριανταφυλλιές, τις οποίες έχουν γεμίσει με αρρώστιες τα νερά από τα ποτιστικά του χλοοτάπητα, με τον τελευταίο να καταλαμβάνει τον υπόλοιπο χώρο (που μένει... φαλακρός, επειδή δημιουργούν σκιά τα λέιλαντ καθώς μεγαλώνουν).