Πότισε τα φυτά σου κάνοντας οικονομία

17.08.2012
Δες πώς μπορείς να έχεις έναν υγιή κήπο -ή έστω μπαλκόνι- χωρίς όμως να "αρρωστήσει" το πορτοφόλι σου!

Οι ζέστες έπιασαν για τα καλά και ένα από τα θέματα που σίγουρα θα σε απασχολήσουν το καλοκαίρι είναι τα φυτά σου να έχουν πάντα τη σωστή υγρασία. Όμως, όπως σίγουρα ξέρεις (!) οι καιροί είναι δύσκολοι και το νερό κοστίζει. Άσε που είναι και πολύτιμο και δεν πρέπει να το ξοδεύεις άδικα... Οπότε τι κάνεις; Για δες...

Βήμα πρώτο: Παν μέτρο άριστον. Ναι, τα φυτά χρειάζονται νερό, μην το παρακάνεις όμως. Αν τα πνίξεις, δεν θα κάνεις καλό ούτε σε εκείνα, ούτε στην τσέπη σου, αλλά ούτε και στα συνολικά αποθέματα νερού του πλανήτη! Άνοιξε τα μάτια σου, λοιπόν, και παρατήρησε καλά το χώμα στις γλάστρες, μόλις "γεμίσει" σταμάτα το πότισμα. Δεν έχει νόημα να ξεχειλίσει η γλάστρα.
Το ίδιο -και ακόμη περισσότερο- ισχύει και στο γκαζόν, αφού δεν πρέπει να ρίχνεις περισσότερο νερό από όσο μπορεί το έδαφος να απορροφήσει. Έτσι, είναι καλύτερα να ποτίζεις για περίπου 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα. Τη συγκεκριμένη ώρα, ρύθμισέ την ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής όπου είναι ο κήπος σου.

Βήμα δεύτερο: Σκάψε ένα μικρό χαντάκι γύρω από τα φυτά, έτσι ώστε να μείνει το νερό όσο περισσότερο γίνεται κοντά στις ρίζες. Αυτή η πρακτική βρίσκει μεγαλύτερη εφαρμογή αν τα φυτά σου βρίσκονται σε πλαγιά.

Βήμα τρίτο: Χρησιμοποίησε ειδικούς σωλήνες που ρυθμίζουν τη ροή του νερού. Με τις ιδικές τρυπούλες που έχουν επάνω τους, επιτρέπουν στο νερό να στάζει σιγά σιγά έτσι ώστε να απορροφιέται κανονικά και χωρίς πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο δεν ξοδεύεται άσκοπα το νερό και τα φυτά χρησιμοποιούν ακριβώς όσο χρειάζονται.

Βήμα τέταρτο: Ένα μπουκάλι θα σε σώσει. Πάρε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του 1,5 λίτρου και γέμισέ το νερό. Μετά, γύρισέ το ανάποδα και πίεσε το στόμιό του μέσα στο χώμα. Το μπουκάλι θα ελευθερώσει το νερό αργά, δίνοντας στο φυτό την ποσότητα που χρειάζεται. Αυτό το μυστικό βρίσκει εφαρμογή κυρίως στις γλάστρες και όσο εσύ θα λείπεις.

Βήμα πέμπτο: Αντί να χρησιμοποιείς το λάστιχο, πάρε ένα ποτιστήρι γαι τις γλάστρες σου. Μπορεί να είναι πιο κουραστικό, αλλά σίγουρα είναι πιο οικονομικό, αφού ελέγχεις απόλυτα την ποσότητα που ρίχνεις.

Βήμα έκτο: Τους πολύ ζεστούς μήνες, χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι σπρέι για να ψεκάζεις με νερό τα φυτά σου, κυρίως τα πιο μικρά. Δροσίζοντας τα φύλλα τους, θα τους κάνεις πολύ καλό.

Προσοχή: Ό,τι και να κάνεις, θυμήσου ότι απαγορεύεται να ποτίζεις μέρα μεσημέρι. Η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, όταν ο ήλιος έχει πέσει. Έτσι, το νερό δεν θα εξατμιστεί αμέσως, ούτε δηλαδή και θα πάει χαμένο.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα