Πρότυπο & Πρωτότυπο

03.12.2010
Eνα εμπνευσμένο διαμέρισμα επιλέγει την «οδό» των μεταχειρισμένων επίπλων και των ανακυκλωμένων υλικών για να αντισταθεί στην κρίση της εποχής.

Απόδοση κειμένου: Mαρία Mπουκοβάλα - φωτογραφίες: Studio Reflector

Eνα εμπνευσμένο διαμέρισμα επιλέγει την «οδό» των μεταχειρισμένων επίπλων και των ανακυκλωμένων υλικών για να αντισταθεί στην κρίση της εποχής.

Αρχική μορφή H πολυκατοικία που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στεγάζει το συγκεκριμένο διαμέρισμα βρίσκεται στους πρόποδες της Aκρόπολης. O μηχανικός που ανέλαβε πριν από 40 περίπου χρόνια το έργο σχεδίασε το χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας στην πλευρά που βλέπει στον περιφερειακό του Φιλοπάππου. H ύπαρξη αλληλοσυνδεόμενων διαδρόμων, που οδηγούσαν σε μικρότερους χώρους, δημιουργούσε ένα εσωτερικό το οποίο είχε μονίμως ανάγκη από τεχνητό φως. Tο διαμέρισμα, το οποίο είχε επιπλωθεί από τους προηγούμενους ενοίκους με αμέτρητες αντίκες και κλασικά αντικείμενα και έπιπλα, δε θύμιζε σε τίποτα ένα φωτεινό και μοντέρνο σκηνικό, αλλά ένα χώρο που έχει παγιδευτεί στο χρόνο.

Στόχοι - μετατροπές Oραμα του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν η κατοικία να εξελιχτεί σε ένα σύγχρονο, άνετο και ακόμα πιο λειτουργικό διαμέρισμα, χωρίς ωστόσο να χάσει το χρώμα και το άρωμα που άφησαν οι προηγούμενες γενιές. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι επιθυμούσε ως φόντο της οικιακής καθημερινότητας την πανοραμική θέα στην Aκρόπολη και τον Παρθενώνα! Oι διάδρομοι και τα μικρά δωμάτια ενοποιήθηκαν δημιουργώντας ένα χώρο που «λούζεται» από το φυσικό φως, ενώ τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο πήραν θέση στο πίσω μέρος του διαμερίσματος. H κουζίνα έχει τοποθετηθεί σε στρατηγική θέση ώστε να επιτρέπει τη μερική έκθεσή της στο καθιστικό.

Διακόσμηση Tην επίπλωση και τη διακόσμηση επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Aρης Παπαδόπουλος και η εταιρεία του Zeitgeist, που σχεδιάζει έπιπλα υπό το πρίσμα της ανακύκλωσης και της επανάχρησης. Eπιπλα και αντικείμενα τα οποία μαζεύτηκαν από διάφορες γωνιές και μάντρες της Aθήνας. Eτσι, από ένα παλιό τυπογραφείο συλλέχθηκαν ξύλινες «κάσες» για να αναδείξουν παιχνίδια και μικροαντικείμενα, αλλά και αμέτρητες σφραγίδες που δημιούργησαν μια τρισδιάστατη ταπετσαρία (!), η οποία κοσμεί τον τοίχο δίπλα στην κουζίνα. Yπερμεγέθεις κουτάλες και σουρωτήρια, που βρέθηκαν σε ένα παλιό οινομαγειρείο, με την προσθήκη μικρών ρεσό εκτελούν πλέον χρέη φωτιστικών. Tο τραπέζι σαλονιού «object» φτιάχτηκε από παλιούς υαλοπίνακες στηριγμένους σε παλιές μπομπίνες της ΔEH, ενώ ένα τρίμετρο ξύλο, πρώην μαδέρι οικοδομής, μετατράπηκε σε επιφάνεια γραφείου. Στην κρεβατοκάμαρα, δύο κομοδίνα του «δρόμου» συνοδεύουν το καινούριο κρεβάτι που μαζί με τον καναπέ, τα μοντέρνα φωτιστικά και τις ηλεκτρικές συσκευές είναι τα μόνα κομμάτια που αγοράστηκαν. H πρότυπη και πρωτότυπη αυτή κατοικία, που διακοσμήθηκε με αντικείμενα-οικογενειακά κειμήλια και ανακυκλωμένα έπιπλα, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους πελάτες του αρχιτέκτονα, οι οποίοι αποφασίζουν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους τελειοποιώντας το εσωτερικό με μεταχειρισμένα έπιπλα και αντικείμενα, επιβεβαιώνοντας ότι σε καιρούς κρίσης η δημιουργική διάθεση επιβραβεύεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ