Πλέξιμο με τρέλα! Η νέα τάση είναι και θεραπευτική

17.01.2017
Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε! Οι βελόνες δεν ανήκουν στο σεντούκι ή στα χέρια της γιαγιάς. Ολοένα και περισσότεροι νέοι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στο πλέξιμο με πάθος. Ακόμη και ο Ράιαν Γκόσλινγκ (Ryan Gossling). Γιατί άραγε;

Όσο διστακτικά και αν ξεκινά κάποιος να ασχολείται με το πλέξιμο καταλήγει πολύ γρήγορα ενθουσιασμένος -και αυτό ισχύει κατά γενική ομολογία ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, οικογενειακής ή οικονομικής κατάστασης.

Εκτός από το δημιουργικό της απασχόλησης αυτό καθαυτό -στο κάτω κάτω σου μένει και το πλετκό- μεγάλο βάρος δίνεται στις ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες του πλεξίματος που, μάλιστα, σύμφωνα με τους "οπαδούς" του είδους υποκαθιστά με τον καλύτερο τρόπο την έννοια του ψυχοθεραπευτή ή του δάσκαλού γιόγκα (!) ενώ αποτελεί το απόλυτο γιατρικό ενάντια στην κατάθλιψη!

Έρευνα του Ινστιτούτου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έδειξε ότι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς κατά 11 το λεπτό, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση. Τα οφέλη του πλεξίματος βασίζονται στην αρχή που θέλει τους ανθρώπους που έχουν κάτι να ασχολούνται να νιώθουν λιγότερο πόνο και θλίψη, την εξελίσσουν όμως ακόμη παραπέρα.

Η δύναμη του ρυθμού
Οι ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις του πλεξίματος είναι "ευεργετικές" από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αρχικά η χαλαρωτική δράση ενός συγκεκριμένου ρυθμού είναι γνωστή και αποδεκτή καθώς χρησιμοποιείται ήδη επιτυχημένα στη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά με διάσπαση προσοχής -μεταξύ άλλων.
Πολλοί φανατικοί του πλεξίματος υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτή την ενασχόληση κατάφεραν να καταπολεμήσουν στρες, κρίσεις πανικού, φοβίες, αλλά και ασθένειες όπως το άσθμα, όπου η ηρεμία παίζει καθοριστικό ρόλο.
Οι ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι επίσης ενδιαφέρουσες και από μια άλλη οπτική γωνία καθώς έρευνες σε ζώα απέδειξαν ότι προκαλούν υπερέκκριση σεροτονίνης μίας από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, που καθορίζει τη διάθεσή, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική μας σταθερότητα.
Χαμηλή στάθμη σεροτονίνης προκαλεί στεναχώρια, κόπωση και κατάθλιψη, οπότε δεν είναι καθόλου αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι το πλέξιμο, με τις επαναλαμβανόμενες ρυθμικές κινήσεις του, γεμίζει τις αποθήκες σεροτονίνης στον οργανισμό, εξηγώντας έτσι και τις ομολογίες όσων πλέκουν και δηλώνουν ότι νιώθουν "λιγότερο πόνο, περισσότερη ηρεμία και καλύτερη διάθεση".

Ο νέος εθισμός -με την καλή έννοια
Το πλέξιμο είναι ελαφρά εθιστικό και λειτουργεί θετικά όταν χρησιμοποιείται ενάντια σε άλλα πιο επικίνδυνα "κολλήματα".
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρήκαν μέσα από τις βελόνες την τέλεια λύση για να κόψουν το τσιγάρο, να χάσουν βάρος, να νικήσουν την εξάρτηση από το αλκοόλ ή να μη θέλουν άλλο να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Δεν είναι τυχαίες οι καταγραφές θετικής επίδρασης του πλεξίματος σε κλινικές περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Ναι στο χρώμα, όχι στον πόνο
Με δεδομένο ότι το χρώμα όσων υποφέρουν από κατάθλιψη είναι το μαύρο -άντε ένα γκριζάκι στην καλύτερη περίπτωση- η εναλλαγή στις αποχρώσεις και τα υλικά των νημάτων που δίνεται μέσα από το πλέξιμο δίνει μια άλλη πιο ευχάριστη διάσταση σε αυτόν που το κάνει, ο οποίος βιώνει την απόλυτη χαλάρωση ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει "ένα άδειο κεφάλι".
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πλέξιμο καταφέρνει να "αδειάσει το κεφάλι" από κάθε δυσάρεστη σκέψη -για να μην αναφέρουμε τι κάνει στον πόνο!
Προς μεγάλη έκπληξη όσων δεν έχουν επαφή με το άθλημα (!) όσο απίστευτο και αν ακούγεται, όσοι πλέκουν ξεχνούν στην κυριολεξία κάθε σωματικό πόνο που μπορεί να νιώθουν αλλιώς, υπογραμμίζοντας έτσι ξεκάθαρα πόσο άρρηκτα συνδεδεμένος είναι αυτός με τη λειτουργία του μυαλού. Όταν, δηλαδή, όλη η προσοχή κάποιου στραφεί ολοκληρωτικά κάπου με απόλυτο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση... πόνος δεν μπορεί να υφίσταται.

Ακόμη εδώ είσαι; Τρέξε να αγοράσεις βελόνες και κλωστές και ακολούθησε στις συμβουλές του Ftiaxto.gr στα τρία βίντεο που ακολουθούν με τα πρώτα μαθήματα για αρχαρίους. Στο πρώτο μαθαίνουμε πώς να ρίχνουμε πόντους, στο δεύτερο να πλέκουμε με "καλούς πόντους" και στο τέλος να κλείνουμε το πλεκτό μας".
Ως πρώτη απόπειρα, τι θα λέγατε για ένα κασκολάκι από τα χεράκια σας. Ή ακόμη καλύτερα, έναν πλεκτό λαιμό -που είναι και πιο κοντός και τελειώνει πιο γρήγορα!


Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα διεθνή sites www.knitting.about.com και www.knittinghelp.com ενώ ενημερώνουμε ότι γίνονται ολοένα και περισσότερα σεμινάρια εκμάθησης.
Αναφέρουμε ενδεικτικά το κατάστημα Kangaroo (Ευαγγελιστρίας 22, Αθήνα, εντός στοάς, τηλ.: 210 3234939) όπου προσφέρονται μαθήματα παντός είδους. Ενημερωθείτε για τα διάφορα εργαστήρια (workshop) στο www.kangaroocraft.com Επίσης δωρεά σεμινάρια προσφέρει το κατάστημα Σακαλάκ στο κέντρο της Αθήνας (Σακαλάκ: Κολοκοτρώνη 30, τηλ.: 210 3231710).