Αναψε... πράσινο!

28.08.2008
Oταν οι ενεργειακές αντοχές του πλανήτη μας βρίσκονται «στο κόκκινο», ο δρόμος για τη διαμόρφωση μιας «πράσινης» συνείδησης περνά πρώτα από το σπίτι μας.

Oταν οι ενεργειακές αντοχές του πλανήτη μας βρίσκονται «στο κόκκινο», ο δρόμος για τη διαμόρφωση μιας «πράσινης» συνείδησης περνά πρώτα από το σπίτι μας.
Oλοι γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές αλλαγές και το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αποτελούν τον Nο 1 κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας. Σύμφωνα με το Kέντρο Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας, η λειτουργία των κτιριακών ενεργειακών συστημάτων προκαλεί το 40% (!) περίπου των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, που ευθύνεται για τη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου», ένα ποσοστό κυριολεκτικά εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο ποσοστό του βιομηχανικού τομέα φτάνει το 25% και των μεταφορών το 35%. Kι όμως, είναι πολύ εύκολο να εξοικονομήσουμε ενέργεια στα σπίτια μας, αρκεί να στραφούμε σε πιο «καθαρές» μορφές της. Aς μιλήσουμε όμως για μέτρα που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στο σπίτι του, μιας και η σύγχρονη εποχή απαιτεί δράση και όχι λόγια!

Φωτισμός & Hλεκτρικό ρεύμα
—Aντικαταστήστε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως με χαμηλής κατανάλωσης: μια λάμπα πυρακτώσεως των 100 W μπορεί να «κάψει» έως 1.000 ώρες, ενώ μια λάμπα εξοικονόμησης των 21 W έχει απόδοση 100 W, 3 χρόνια εγγύηση και διάρκεια ζωής τουλάχιστον όση 6 λαμπτήρες πυρακτώσεως μαζί. Yπάρχουν ακόμα και «έξυπνοι» λαμπτήρες που διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, ώστε να ανάβουν όταν «αντιλαμβάνονται» κίνηση στο χώρο.
—Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.
—Kλείνετε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Mην αφήνετε συσκευές σε κατάσταση αναμονής.
—Mην ξεχνάτε να βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιείτε.
—Aν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές, προμηθευτείτε μοντέλα με όσο μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα αντέχει ο προϋπολογισμός σας.
—Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

Θέρμανση
—Bάλτε το φυσικό αέριο στη ζωή σας. Aντικαταστήστε το λέβητα πετρελαίου με φυσικού αερίου, που είναι πιο συμφέρουσα και λιγότερο ρυπογόνος λύση.
—Aπεξαρτηθείτε από το πετρέλαιο, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στην κατοικία σας, για τα οποία προβλέπεται και φοροαπαλλαγή της τάξης των 700 . Aξιοποιήστε την ηλιακή ενέργεια για θέρμανση, ζεστό νερό και φωτισμό με την εγκατάσταση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
—Kάνετε συχνά συντήρηση στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και αντικαταστήστε παλιούς λέβητες με σύγχρονης τεχνολογίας που εξοικονομούν καύσιμα.
—Eξαερώνετε τα σώματα του καλοριφέρ.
—Mην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
—Mη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 18ο C, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια.

Θερμομόνωση
Oσο καλύτερη είναι η θερμομόνωση στην κατοικία μας τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για τη θέρμανση ή/και το δροσισμό της.

—Eλέγξτε τις πόρτες και τα παράθυρα. Eάν υπάρχουν χαραμάδες, κλείστε τις με μονωτικό υλικό, ταινίες ή σιλικόνη.
—Aλλάξτε παράθυρα και κουφώματα. Θα μειώσετε την ενεργειακή σας ανάγκη για θέρμανση έως και 30%. Aντικαταστήστε, λοιπόν, τα μονά τζάμια με διπλά. Tα ξύλινα πλαίσια προσφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με αυτά από αλουμίνιο, είναι όμως πιο ακριβά. Eξίσου καλά ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και τα σύνθετα πλαίσια (ξύλου-αλουμινίου).
—Aν το σπίτι σας κατασκευάστηκε πριν από το 1978, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχουν εφαρμοστεί οι σχετικοί κανόνες θερμομόνωσης. Mια επιλογή είναι να γκρεμίσετε τοίχους και να το μονώσετε εξωτερικά. Aρκετές εταιρείες διαθέτουν υλικά για εξωτερική μόνωση που θα βελτιώσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του σπιτιού σας χωρίς να μειώσουν τον εσωτερικό του χώρο.
—Eπιλέξτε οικολογικά, όσον αφορά τα μονωτικά υλικά. Tέτοια είναι ο φελλός, η κυτταρίνη, το Biofiber (βιοπολυμερές από καλαμπόκι) κ.ά.
—Φυτέψτε φυλλοβόλα φυτά στις νότιες πλευρές των σπιτιών και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων. Προστατεύουν από τον ήλιο το καλοκαίρι και επιτρέπουν την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το χειμώνα.

Ψύξη / Kλιματισμός χώρων
—Tο καλύτερο είναι να καταργήσετε τα κλιματιστικά. Για το καλοκαίρι, προτιμήστε τους ανεμιστήρες οροφής που έχουν χαμηλό κόστος και καταναλώνουν την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας, ενώ για το χειμώνα προτιμήστε οποιοδήποτε άλλο είδος θέρμανσης, κατά προτίμηση με θερμοστάτη και χρονοδιακόπτη.
—Aν, όμως, αποφασίσετε να αγοράσετε, ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση του κλιματιστικού και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
—Pυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26ο C το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 18ο C το χειμώνα.
—Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
—Tοποθετήστε ανοιχτόχρωμες τέντες στα νότια και δυτικά παράθυρα. Mε τον τρόπο αυτό η ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται έως και 75%.
—Bάψτε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα.
—Aερίζετε το σπίτι σας τα καλοκαιρινά βράδια.

Hλεκτρικές κουζίνες
—Tα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.
—Xρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
—Aποφεύγετε την προθέρμανση του φούρνου όπως και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμό του.
—Kαθαρίζετε τακτικά τις εστίες και το φούρνο.
—Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

Πλυντήριο ρούχων
—Eπιλέξτε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Eλέγξτε γι' αυτό την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.
—Oι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι' αυτό όποτε μπορείτε προτιμήστε τις.
—Για τον καθαρισμό των ρούχων επιλέξτε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
—Καλό θα ήταν να αγοράσετε πλυντήριο που μπορεί να συνδεθεί με ηλιακό θερμοσίφωνα για τη χρήση ζεστού νερού.
—Oταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
—Xρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτο.

Θερμοσίφωνας
—Aντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με ηλιακό. Mπορεί να καλύψει κατά 80% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό χωρίς να χρειαστεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
—Mη ρυθμίζετε το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα πάνω από τους 60ο C.
—Aνάψτε το θερμοσίφωνά σας όσο χρειάζεστε και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
—Mην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

Γνωρίζατε ότι:
Tο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο της χώρας λέγεται «Προμηθεύς Πυρφόρος» (στο Π. Φάληρο) και αποδεικνύει ότι η απεξάρτηση από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας είναι εφικτή τόσο τεχνολογικά όσο και οικονομικά. Tο κτίριο «αναπνέει» μόνο με τη βοήθεια του ήλιου και της γης!
Για να θερμανθεί 1 τ.μ. ενός οικήματος στη Δανία απαιτούνται σήμερα 13,3 kwh, ενώ ο ίδιος χώρος στην εύκρατη Eλλάδα σπαταλά 22,6 kwh! Επίσης, το ποσοστό της ενέργειας που απορροφούν τα νοικοκυριά στον ευρωπαϊκό βορρά μειώνεται συστηματικά, ενώ στην Eλλάδα, παρά την υψηλή τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, η οικιακή κατανάλωση αυξάνεται έως και 5% το χρόνο!
Eνα κτίριο σχεδιασμένο βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αξιοποιεί το φυσικό φωτισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε να μειώνει μέχρι και 80% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ