Αυτό το trick κάνει αμέσως ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

16.11.2022
Αυτό το trick κάνει αμέσως ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο
Η αλλαγή που θα κάνει το σπίτι σου να φαίνεται πολύ πιο ευρύχωρο και θα κάνει διαφορά και στη ψυχολογία σου

Αν συχνά σου φαίνεται ότι οι τοίχοι του σπιτιού σου σου δημιουργούν μια αίσθηση πίεσης και στενότητας, ίσως δεν έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή σε ό,τι αφορά το χρώμα τους. Σύμφωνα με τη Sally Augustin, περιβαλλοντική ψυχολόγο και διευθύντρια στο Design of Science: «Ένας χώρος που φαίνεται ευρύχωρος μειώνει τα επίπεδα άγχους»—και όπως ένας χώρος μπορεί να είναι αγχωτικός επειδή είναι πολύ μεγάλος, το ίδιο ισχύει και για έναν χώρο που είναι πολύ μικρός. Μια λύση είναι να βάψεις την οροφή για να ταιριάζει με το χρώμα των τοίχων, κάτι που μπορεί να κάνει έναν μικρό χώρο διαβίωσης να φαίνεται σαν να έχει επεκταθεί πολλές φορές το μέγεθός του.

Όσα πρέπει να κάνεις πάντα πριν διαλέξετες χρώμα τοίχου

Μπορεί το να βάψεις την οροφή σου ώστε να ταιριάζει με τους τοίχους να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο;
Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων Nina Gotlieb και Amee Swarz λένε ότι λίγη μπογιά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά οι απόψεις τους διίστανται όταν πρόκειται για το ποιο χρώμα μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο από στενό ευρύχωρο. Η Gotlieb λέει ότι το βάψιμο του δωματίου με ένα μόνο χρώμα μπορεί να προσφέρει οπτικό χώρο αναπνοής. «Έχει την τάση να κάνει τις επιφάνειες να υποχωρούν», λέει, προσθέτοντας ότι «κάνει τα πράγματα στο χώρο να ξεχωρίζουν, έτσι ώστε η προσοχή να εστιάζεται περισσότερο στα πράγματα στο δωμάτιο και λιγότερο στο κέλυφος του δωματίου».

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το color drenching, είναι μια τεχνική που συνήθως περιλαμβάνει την κάλυψη ολόκληρου του δωματίου (με εξαίρεση τα δάπεδα) σε μια έντονη απόχρωση ή σε παρόμοιες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. «Βάζεις κυριολεκτικά ένα δωμάτιο σε ένα χρώμα, που σημαίνει ότι επιλέγεις ένα μόνο χρώμα ή ίσως μόνο μερικούς διαφορετικούς τόνους που είναι κοντά ο ένας στον άλλο και ζωγραφίζεις τα πάντα—τους τοίχους, την επένδυση, την πόρτα και την οροφή», λέει η Gotlieb.

Η Swarz, από την άλλη πλευρά, λέει ότι ενώ το color drenching μπορεί σίγουρα να προσθέσει περισσότερο ενδιαφέρον σε ένα δωμάτιο, υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται μικρότερος. Λέει να έχεις υπόψη σου ότι τα λευκά ή πιο ανοιχτά χρώματα είναι ιδανικά αν θέλεις να κάνεις έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, η Augustin λέει ότι το χρώμα που επιλέγεις για ένα δωμάτιο μπορεί να έχει επίδραση στην ψυχική σου κατάσταση. Συνιστά να επιλέξεις ένα πιο ανοιχτό χρώμα ή ένα με πολλά λευκά αναμεμειγμένα, που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χαλαρή. Θα είναι καλύτερο να αποφύγεις τις υπερβολικά κορεσμένες αποχρώσεις, γιατί όχι μόνο κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος.

Μεταμόρφωσε το σπίτι σου με αυτές τις απλές συμβουλές ενός επαγγελματία

Πώς να βάψεις την οροφή σου: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα
Είτε οι τοίχοι στο δωμάτιό σου είναι καλυμμένοι με χρώμα είτε είναι ολόλευκοι, ίσως θελήσεις να βάψεις την οροφή για να ταιριάζει, και μπορείς να ακολουθήσεις τον βήμα προς βήμα οδηγό του Tim Malcolm, ενός ειδικού φροντίδας σπιτιού:

1. Αφαίρεσε τα έπιπλα
Μετάφερε όσο το δυνατόν περισσότερα έπιπλα σε άλλο δωμάτιο.

2. Προστάτεψε το πάτωμα και τα υπόλοιπα έπιπλα
Κάλυψε το πάτωμα και τα υπόλοιπα έπιπλα, εάν υπάρχουν, με το κατάλληλο ύφασμα. Χρησιμοποίησε ταινία βαφής πάνω από το πλαίσιο της πόρτας και των παραθύρων, καθώς και την επένδυση οροφής και το καλούπι για προστασία από ανεπιθύμητη βαφή.

3. Επιδιόρθωσε ρωγμές, τρύπες και ατέλειες
Κάλυψε τις ρωγμές και τις μικρές τρύπες στην οροφή με ένα ελαφρύ μείγμα με στόκο και γέμισε τυχόν κενά για καθαρό φινίρισμα. Χρησιμοποίησε γυαλόχαρτο 220γρ. για να λειάνεις ελαφρά τραχιά μπαλώματα και να αφαιρέσεις το ξεφλουδισμένο χρώμα.

4. Καθάρισε την οροφή
Σκούπισε ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής για να αφαιρέσεις τη σκόνη και τα υπολείμματα.

5. Εφάρμοσε primer
Χρησιμοποιώντας ένα γωνιακό πινέλο, βάψε την περίμετρο της οροφής με το primer. Ρίξε το primer σε ένα στρωμένο δίσκο βαφής και κάλυψε το υπόλοιπο ταβάνι με το primer χρησιμοποιώντας ένα ρολό βαφής. Άφησε το να στεγνώσει.

6. Τρίψε το primer
Τρίψε ελαφρά το primer. Σκούπισε τη σκόνη από την οροφή με ένα υγρό σφουγγάρι και άφησε το να στεγνώσει.

7. Βάψε το ταβάνι
Με ένα καθαρό πινέλο βάψε την περίμετρο της επιφάνειας της οροφής. Ρίξε χρώμα σε ένα στρωμένο δίσκο βαφής και βάλε ελαφρά το ρολό σου στο χρώμα και με αργές και σταθερές πινελιές κάλυψε το υπόλοιπο ταβάνι. «Στόχευσε σε πολλαπλές στρώσεις για να καλύψεις την οροφή», λέει ο Malcolm.