Ειναι όγκος στον λάρυγγα η κάπου στον λαιμό;

07.06.2015
Φοβάται πολυ τους γιατρούς και δεν θελει να μιλάμε για τον καρκίνο επειδή και ο παππούς μου πέθανε απο αυτόν λόγω του καπνίσματος

Θεία Λουκια ειναι το δεύτερο μήνυμα που σου στέλνω για να καταλάβεις ποσο με ανησυχεί το θέμα μου έχω και ποσο χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθεια σου. Ειμαι 16 χρόνων, οι γονείς μου έχουν πάρει διαζύγιο, η μαμά μου ειναι στην Γερμανία, δεν εχουμε καλές σχέσεις και ο μόνος άνθρωπος που έχω ειναι ο μπαμπας μου. Πριν απο αρκετό καιρό ο μπαμπας μου παρουσίασε μια ενόχληση στον λαιμό κάπου στους αδένες αλλα οχι σαν τον πόνο της ίωσης. Τον τελευταιο καιρό εχει έναν πόνο στον λάρυγγα. Να σημειωσω πως δεν εχει ούτε βραχνάδα ούτε κάτι σαν εξόγκωμα παρα μόνο πονο σε μερικές κινηςεις που κάνει. Ειναι 54 χρόνων και καπνιστής ωστόσο δεν πίνει παρα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τέλος να σου πω πως ο ίδιος φοβάται πολυ τους γιατρούς και δεν θελει να μιλάμε για τον καρκίνο επειδή και ο παππούς μου πέθανε απο αυτόν λόγω του καπνίσματος αλλα οχι στον λάρυγγα. Τι να κάνω; Ειναι όντως κάτι ανησυχητικό; Πως να του πω οτι ίσως πρέπει να τον δει γιατρός εφόσον δεν θελει να το ακούσει καθολου; Έχω κοιτάξει σε όλες τις ιστοσελίδες για τον καρκίνο στον λάρυγγα και δεν βρίσκω κάτι να με βοηθήσει στο να καταλάβω τι συμβαίνει. Σε παρακαλώ πολυ μην αγνοήσεις το μήνυμα μου χρειάζομαι την βοήθεια σου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αλεξάνδρα μου, καταλαβαίνω την ανησυχία σου, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια σας κι ότι ο πατέρας σου είναι καπνιστής, όμως δεν χρειάζεται να βάζεις στο μυαλό σου το χειρότερο.

Οι ενοχλήσεις στον λαιμό μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, εκτός του καρκίνου αλλά ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως.

Το σημαντικότερο είναι λοιπόν να καταφέρεις να πείσεις τον πατέρα σου να επισκεφτεί έναν ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για να τον εξετάσει και να του συστήσει την κατάλληλη αγωγή αν χρειαστεί.

Μπορεί εκείνος να μην θέλει να πάει, αλλά θα καταφέρεις να τον πείσεις αν του ζητήσεις να το κάνει για σένα, γιατί τον αγαπάς και φοβάσαι πολύ μήπως χειροτερέψει και τον χάσεις και δεν θέλεις να αναγκαστείς μείνεις μόνη σου με τη μητέρα σου.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχεις να τον πείσεις με την πρώτη και το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να επαναλάβεις τα ίδια λόγια πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους (ήρεμα, με παρακάλια, με κλάματα) ή ακόμα και να τσακωθείς μαζί του. Όμως, αν επιμείνεις αρκετά κάποια στιγμή θα αρχίσει να φοβάται περισσότερο να αντιμετωπίσει εσένα παρά τους γιατρούς και θα αναγκαστεί να πάει.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα σου, δεν χρειάζεται να αναφέρεις τη λέξη καρκίνος (αφού τη φοβάται τόσο πολύ) αλλά μπορείς να μιλήσεις για όλα τα «τρομακτικά» πράγματα που μπορεί να συμβούν κι ότι ουσιαστικά αν συνεχίσει να παραμελεί την υγεία του είναι σαν να παραμελεί εσένα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα τον κάνεις να συνειδητοποιήσει πόσο αρνητικά σε επηρεάζει η φοβία του για τις αρρώστιες και ίσως τον πειθαναγκάσεις να κρατήσει μια πιο ώριμη στάση.

Όσο κι αν σε δυσκολέψει λοιπόν, αξίζει να το παλέψεις.