Η ΜΑΓΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΕΝ Ο

21.01.2010
Η μουσικός της ταινίας «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» Kάρεν Λι Ορζολεκ (Κάρεν Ο), γεννήθηκε το 1978 στη Νότιο Κορέα, από μητέρα Κορεάτισσα και Πολωνό πατέρα και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ.
Η μουσικός της ταινίας «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» Kάρεν Λι Ορζολεκ (Κάρεν Ο), γεννήθηκε το 1978 στη Νότιο Κορέα, από μητέρα Κορεάτισσα και Πολωνό πατέρα και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Το 2000 φτιάχνει τους Yeah Yeah Yeah's και μέσα σε μια δεκαετία καταφέρνει να γίνει το επίκεντρο της Art Punk σκηνής.

Η διαδρομή της στον κόσμο των μεγάλων περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς. Κυκλοφορεί τρία άλμπουμ και ένα ep, αργότερα σκηνοθετεί βιντεοκλίπ των Liars και του Foetus και το 2009 συμμετέχει στα φωνητικά του νέου άλμπουμ των Flaming Lips. Tώρα αποφασίζει να επιστρέψει στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Σε συνεργασία με τον Κάρτερ Μπάργουελ δημιουργούν το καταλληλοτερο μουσικό περιβάλλον για την ταινία Where the wild things are του Σπάικ Τζόουνζ. «Οταν παρακολουθείς κάποιον σαν την Κάρεν να κάνει αυτό που κάνει» λέει ο Τζόουνζ, «όταν τη βλέπεις να δουλεύει στο στούντιο ή ακόμα και στη σκηνή, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις με πόση ευκολία επικοινωνεί στο κοινό οτιδήποτε νιώθει τη στιγμή που παίζει. Νιώθει την κάθε λέξη και μπορεί σε δευτερόλεπτα να κάνει 5.000 ανθρώπους να νιώσουν ό,τι νιώθει».

Οι πιο καλοί της φίλοι, που τυχαίνει να αποτελούν την αφρόκρεμα της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής, ανάμεσά τους μέλη των Deerhunter και των Liars κάνουν ένα πέρασμα από το άλμπουμ αυτό. To πρότζεκτ έχει τον τίτλο Karen O and the Kids και αποτελεί κατάβαση στον φανταστικό κόσμο του μικρου Max, κεντρικού ήρωα της ταινίας. Η εκδρομή στο δάσος μιας παιδικής χορωδίας που πιάνει για πρώτη φορά το μικρόφωνο με παιχνίδια, φωνές και γέλια καθώς και αυτούσια αποσπάσματα από διαλόγους της ταινίας.

Η Κάρεν Ο χρησιμοποιεί την κιθάρα της και ενορχηστρώνει ένα λιτό ηχητικό τοπίο με τις πιο ευαισθητές χορδές της φωνής της. Οι μελωδίες ακολουθούν βήμα προς βήμα τη διαδρομή με τη σχεδία στη χώρα των μαγικών πλασμάτων. Tο πιο σπουδαίο όμως είναι ότι καταφέρνει να προσαρμόσει τα λόγια των τραγουδιών της στην αφέλεια και την καθαρότητα ενός παιδικού μυαλού και να μας πείσει ότι όλα είναι αγάπη. Το soundtrack της ταινίας κυκλοφορεί ήδη και στην Ελλάδα.


Νίκη Ξένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ