«Τζον Γουϊκ»- Μία περιπετειώδης ιστορία εκδίκησης [vds]

27.10.2015
Ένας πρώην εκτελεστής αναγκάζεται από τη Ρωσική μαφία να επανέλθει στη δράση και θα είναι αδίστακτος όπως στο παρελθόν, όταν έχτιζε το μύθο του JohnWick. Μία στυλιζαρισμένη ιστορία εκδίκησης κι εξιλέωσης, σε μία ιδιοφυώς κατασκευασμένη, φανταστική εκδοχή της Νέας Υόρκης.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο Τζον Γουίκ λαμβάνει ένα τελευταίο δώρο από εκείνη: ένα κουτάβι με το όνομα Νταίζυ, κι ένα σημείωμα που τον προτρέπει να μην ξεχάσει ν’ αγαπά. Ο θρήνος του διακόπτεται απότομα, όταν ο αδίστακτος Ιόσεφ και η συμμορία του εισβάλλουν στο σπίτι του, αφήνοντας τον ίδιο αναίσθητο και τη Νταίζυ νεκρή. Δίχως να το γνωρίζουν, μόλις ξύπνησαν έναν από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους του υπόκοσμου.

Η αναζήτηση του Τζον για το κλεμμένο αυτοκίνητο που του πήρε η συμμορία, τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα της Νέας Υόρκης, όπου κάποτε ο ίδιος ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Όταν μαθαίνει ότι ο Ιόσεφ είναι ο μοναχογιός ενός παλιού του συνεργάτη, θα αναζητήσει την εκδίκηση. Ο πατέρας του Ιόσεφ, εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για το Τζον Γουίκ, προκειμένου να μη φτάσει ποτέ στο γιο του. Με έναν ολόκληρο στρατό στο κατόπι του, ο Τζον μετατρέπεται ξανά στην φονική μήχανη που φοβόταν ολόκληρος ο υπόκοσμος, κηρρύσοντας ένα πόλεμο στον οποίο μπορεί να χάσουν και οι δύο πλευρές.

Όταν ο παραγωγός Μπάσιλ Ιβάνικ της Thunder Road Pictures πρωτοδιάβασε το σενάριο του Ντέρεκ Κόλσταντ, εντυπωσιάστηκε με τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητα του κεντρικού χαρακτήρα, ενός φαινομενικά φυσιολογικού άντρα που κρύβει ένα τρομερό μυστικό.

«Το σενάριο ήταν ανατρεπτικό κι αστείο», αναφέρει ο Ιβάνικ. «Είχε μια πολύ σαφή συναισθηματική κατεύθυνση, και πολλές δυνατότητες για μια ταινία δράσης. Ο Τζον Γουίκ είναι ένας άντρας που έχει χάσει τη γυναίκα του, του παραβιάζουν το σπίτι, του στερούνε το αυτοκίνητο και το σκύλο του. Για μένα, το Άγιο Δισκοπότηρο των ταινιών δράσης, είναι ο συνδυασμός μιας τόσο απλής και προσιτής ιστορίας, με ένα εξωπραγματικό στυλ, όπως κάναμε κι εδώ».

Ο Κόλσταντ βρήκε την έμπνευση του σε κάποια από τα αγαπημένα του film-noir. «Όταν ήμουν μικρός έβλεπα πάρα πολλές ταινίες», εξηγεί. «Οι αγαπημένες μου περιείχαν πάντα το κίνητρο της εκδίκησης. Κι αγαπώ τους αντι-ήρωες. Ήθελα να εξερευνήσω τι θα συνέβαινε όταν ο χειρότερος υπαρκτός άντρας έβρισκε εξιλέωση. Θα ήταν αληθοφανές; Θα άνοιγαν οι πύλες του Άδη;»

Έτσι ξεκίνησε το συναρπαστικό ταξίδι του Τζον Γουίκ: του μοναδικού άντρα που ξέφυγε από την ελίτ των επαγγελματιών δολοφόνων, απλά για να τον ρουφήξουν πάλι πίσω. «Ο Τζον είναι το είδος του άντρα που μπαίνει στο δωμάτιο και έχει τα πάντα στο μυαλό του προμελετημένα, σαν μια παρτίδα σκακιού. Στον υπόκοσμο είναι ένας θρύλος, ένα όνομα που γνωρίζουν οι νέοι, χωρίς να πιστεύουν απαραίτητα όλες τις ιστορίες για εκείνον¨.

Κανάλι: Novacinema 1
Ημέρα προβολής: Τρίτη
Ώρα προβολής: 22.10 (Πρεμιέρα)
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ηθοποιοί: Κίανου Ριβς, Μάικλ Νίκβιστ, Άλφι Άλεν, Γουίλεμ Νταφόε, Αντριάν Παλίκι, Μπρίτζετ Μόιναχαν, Τζον Λεγκουιζιάμο, Ίαν Μακ Σέιν, Ντιν Γουίντερς