38 Μάρτυρες

09.07.2014
Ο Λουκά Μπελβό υπογράφει με το «38 Μάρτυρες» μια κλειστοφοβική σπουδή πάνω στ' αληθινά γεγονότα του «Συνδρόμο της Γκενοβέζε», σε ένα επιβλητικό αστυνομικό θρίλερ που κινείται με επιτυχία στις παρυφές του υπαρξιακού δράματος.

Μια νεαρή φοιτήτρια δολοφονείται άγρια έξω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Και οι 38 ένοικοι ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν τίποτα.

Η αστυνομία ετοιμάζεται να κλείσει την υπόθεση μέχρι που ένας πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή του: εκείνη τη νύχτα είχε ξυπνήσει από κάποιες απεγνωσμένες κραυγές που ουσιαστικά κανείς δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει ακούσει.

Γιατί οι γείτονες της άτυχης γυναίκας την άφησαν αβοήθητη; Γιατί έκρυψαν την αλήθεια; Ποια συναισθήματα δειλίας, ντροπής και φόβου θόλωσαν την αντίληψή τους;

Εμπνευσμένος από τη διαβόητη υπόθεση της Κίτι Γκενοβέζε, της 29χρονης γκαρσόνας που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη το 1964 και το μυθιστόρημα του Ντιντιέ Ντεκουάν, «Est-ce Ainsi que les Femmes Meurent?», ο Λουκά Μπελβό μεταφέρει την αληθινή ιστορία στο σήμερα και πιο συγκεκριμένα στήνει το βαρύ σκηνικό του, γύρω απ' το μουντό λιμάνι της Χάβρης,

Με μια αφόρητη ένταση να σιγοβράζει, απειλώντας να παρασύρει τους ήρωές του σε μία δίνη ανεπιθύμητης συνενοχής, ο σκηνοθέτης συνθέτει μία κλειστοφοβική σπουδή πάνω στην απρόβλεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά, αποκαλύπτοντας πτυχές της που θα προτιμούσαμε να μείνουν για πάντα στο σκοτάδι.

Αργόσυρτο αλλά επιβλητικό, με φανερές δραματουργικές αδυναμίες αλλά ιδανικά μπολιασμένο με την ασφυκτική ατμόσφαιρα που καλύπτει το ένοχο μυστικό των πρωταγωνιστών του, το «38 Μάρτυρες» μπορεί να καυχιέται πως ανήκει σε μια κατηγορία ταινιών που σπάνια βλέπουμε στις μέρες μας να γυρίζονται.

Το «38 Μάρτυρες», ήταν ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ πριν από δύο χρόνια και είχε προβληθεί στην Αθήνα την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο των 18ων Νυχτών Πρεμιέρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ