Το 24ωρο Μιας Ξανθιάς

08.07.2014
Μία φιλόδοξη και καθώς πρέπει δημοσιογράφος πρέπει να φτάσει στον σταθμό όπου εργάζεται για να προλάβει μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία αλλά βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, χωρίς κινητό, πορτοφόλι ή αμάξι, εξαιτίας μιας ξέφρενης νύχτας. Η Ελίζαμπεθ Μπανκς είναι το μόνο φωτεινό σημείο μιας γεμάτη ευκολίες, υστερία και στερεοτυπική ανοησία κωμωδίας.

Η Μέγκαν Μάιλς - όπως ακούμε περίπου 62 φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας - είναι το αρχετυπικό καλό κορίτσι: από συντηρητική οικογένεια του Τέξας, φιλόδοξη και αξιόπιστη επαγγελματίας, με πεντακάθαρη εικόνα, τακτοποιημένη προσωπική ζωή και κανένα άπλυτο που μπορεί να της στερήσει την ονειρεμένη της προαγωγή σε καλύτερο τηλεοπτικό κανάλι του Λος Άντζελες.

Όταν όμως πιστέψει ότι χάνει τη δουλειά το ίδιο βράδυ που ο αρραβωνιαστικός της την εγκαταλείψει ξαφνικά, η Μέγκαν θα περάσει μια βραδιά γεμάτη αλκοόλ και αυθόρμητες αποφάσεις, που θα την οδηγήσουν στο σπίτι ενός αγνώστου.

Ξυπνώντας, μαθαίνει ένα καλό νέο: αν βρεθεί σε λίγες ώρες στη δουλειά της, έχει ακόμη ελπίδες να εξασφαλίσει τη δουλειά - μόνο που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, χωρίς κινητό, λεφτά, ταυτότητα ή αμάξι. Η οδύσσειά της, γεμάτη από παρεξηγήσεις και κακό τάιμινγκ, έχει μόλις αρχίσει.

Η πρώτη ευκαιρία της Ελίζαμπεθ Μπανκς να επιδείξει το φυσικό της κωμικό ταλέντο σε πρωταγωνιστικό ρόλο χαραμίζεται στην τεμπέλικη και ενίοτε υστερική αυτή ιστορία, που νομίζει ότι επαναλαμβάνοντας αστεία ξανά και ξανά σε ολοένα και πιο εξωφρενικές περιπτώσεις περνά για κωμική έμπνευση και ότι ξεπερασμένα και προσβλητικά στερεότυπα φύλου και φυλής είναι ακόμη ξεκαρδιστικές φρέσκιες ιδέες για να διασκεδάσεις το κοινό σου.

Ίσως οι αρχικές προθέσεις της ιστορίας, ένα σχόλιο για τις λανθασμένες πρώτες εκτιμήσεις, τις προκαταλήψεις και την αυτο-εικόνα της Μέγκαν αλλά και γενικότερα των γυναικών, να ήταν σε κάποιο προσχέδιο του σεναρίου εύστοχες και ουσιαστικές, πέρα από καλές αφορμές για κωμικές στιγμές.

Στην τελική του μορφή, όμως, έχουν θαφτεί κάτω από φοβερά εύκολα, και φοβερά προσβλητικά σε κάποιες περιπτώσεις, γκαγκ για την εμφάνιση της Μέγκαν (την οποία ΟΛΟΙ θεωρούν πόρνη εξαιτίας του υπέρ-στενού, υπέρ-κοντού της φορέματος) και την κοινωνία του νότιου Λος Άντζελες, το οποίο καθώς φαίνεται κατοικείται αποκλειστικά από πόρνες, εμπόρους ναρκωτικών, μαφιόζους, και λοιπούς εγκληματίες.

Μέσα σε αυτήν την κακοφωνία αποτυχημένων επιλογών, η χαρισματική Μπανκς καταφέρνει - στο τσακ - να διασωθεί αλώβητη χάρη στην φοβερή της αφοσίωση ακόμη και τις γελοίες στιγμές του ταξιδιού της Μέγκαν και την ικανότητά της να πουλήσει τις πιο πεζές στιγμές της. Άξιζε περισσότερη βοήθεια από όλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ