Lustlands

21.02.2014
Το κινητήριο δίδυμο πίσω από το indie μουσικό συγκρότημα The Callas, πειραματίζεται για πρώτη φορά με τις κινηματογραφικές συμβάσεις, σε ένα υπόκωφο χαμηλού προϋπολογισμού θρίλερ που αν και διαθέτει προσωπικότητα, προδίδεται συχνά από τις αδυναμίες της κατασκευής του.

Πολυσχιδείς και διψασμένοι για δημιουργία, ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς με το «Lustlands» επιχειρούν το πρώτο κινηματογραφικό τους άλμα, με ένα «οικογενειακό νουάρ κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο», όπως οι ίδιοι το περιγράφουν.

Τα δύο αδέρφια πίσω από τους The Callas, το Velvet Magazine (καθώς επίσης και τις παράλληλες δράσεις του Velvet Bus και των Velvet Festivals) αλλά και το νέο περιοδικό LUST, συγκεντρώνουν μια ομάδα συνεργατών αλλά πρωτίστως φίλων, για να δοκιμάσουν τα καλλιτεχνικά τους όρια, αυτή τη φορά στο κινηματογραφικό μέσο.

Η Τερψιχόρη, η Αννίτα, η Αφροδίτη και η Αγγελική είναι νέες, ωραίες και άνεργες. Μην έχοντας εργασιακές υποχρεώσεις δραπετεύουν από την καυτή καλοκαιρινή Αθήνα για να περάσουν τις μέρες τους σε ένα εξοχικό αγρόκτημα ενός χωριού της Πελοποννήσου.

Εκεί, ανάμεσα σε βουτιές στη θάλασσα και ατελείωτες ώρες οκνηρίας, ο χρόνος κυλάει στους χαλαρούς ρυθμούς της καλοκαιρινής ραστώνης.

Ένα μυστικό όμως από το παρελθόν φαίνεται να ρίχνει την σκιά του στις ανέμελες διακοπές των κοριτσιών, καθώς οι ντόπιοι δεν μοιάζουν χαρούμενοι με την παρουσία τους εκεί και αρχίζουν να μπαινοβγαίνουν στο κτήμα με άγνωστες προθέσεις.

Στην ιστορία του «Lustlands» δεν γίνεται τίποτα το δραματικό, τίποτα συγκλονιστικό. Η χαμηλού προϋπολογισμού απόπειρα των The Callas, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τον καυτό ελληνικό ήλιο και το διαπεραστικό βουητό των τζιτζικιών για να δημιουργήσει μια σχεδόν αποπνικτική αλλά και ερωτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που περιβάλλει την καθημερινότητα των ηρώων της.

Επίσης, εκμεταλλεύεται σε δύο επίπεδα τις ιδιόρρυθμες συνθήκες εγκλεισμού των πρωταγωνιστριών της, με το πρώτο να ορίζεται από τα γεωγραφικά όρια του αγροκτήματος και με το δεύτερο να υπονοεί το ψυχολογικό τέλμα του εσωτερικού κόσμου των ηρώων.

Οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες και οι διάλογοι μεταξύ τους προκύπτουν περισσότερο από καθημερινές, συνηθισμένες κουβέντες και λιγότερο από δομημένα διαλογικά μέρη, δίνοντας έτσι μια αμεσότητα στο φιλμ.

To «Lustlands» σε κάθε περίπτωση, είναι ένα κινηματογραφικό πείραμα με χαρακτήρα και ισχυρή προσωπικότητα που προδίδεται όμως από τις τις αδυναμίες και τις ατέλειες της κατασκευής του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ