Μ. Μπατερφλάι στο Θέατρο Πρόβα

04.01.2001
Η απίστευτη ιστορία του κ. Boursicot, αλλά και η γνωστή όπερα του Πουτσίνι, Μαντάμ Μπατερφλάϊ, αποτέλεσαν την έμπνευση του Ντέιβιντ Χουάνγκ και δημιούργησαν το θεατρικό έργο.
Μέχρι το 1990 μου άρεσε να παίζω θέατρο, από το Μ. Μπατερφλάϊ και μετά έμαθα γιατί μου αρέσει να παίζω θέατρο. Όλα όσα ήξερα μέχρι εκείνη τη στιγμή και όσα κατάλαβα μετά είχαν μια μικρή γωνίτσα όπου πάντα καθόταν στα σκοτεινά η Μπατερφλάϊ. Κώστας Αρζόγλου

Η Μ. Μπάτερφλάϊ του Ντέιβιντ Χουάνγκ βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Γάλλου διπλωμάτη Bernard Boursicot. Ο Boursicot κατηγορήθηκε ότι παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα, ενώ διατηρούσε ερωτική σχέση με τον κύριο Shi Pei Pu, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Πεκίνο και τον οποίο είχε περάσει για γυναίκα επί είκοσι ολόκληρα χρόνια ερωτικής σχέσης. Η απίστευτη ιστορία του κ. Boursicot, αλλά και η γνωστή όπερα του Πουτσίνι, Μαντάμ Μπατερφλάϊ, αποτέλεσαν την έμπνευση του Ντέιβιντ Χουάνγκ και δημιούργησαν το θεατρικό έργο. Ένα έργο που προσφέρεται για μεγάλες ερμηνείες.
Ο Κώστας Αρζόγλου έχει παίξει στο παρελθόν τη Μπατερφλάϊ με συμπρωταγωνιστή στο ρόλο του διπλωμάτη τον Αλέκο Αλεξανδράκη, μετάφραση της Έλενας Ακρίτα και σκηνοθέτη τον Ανδρέα Βουτσινά. Η ερμηνεία του θεωρήθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της πολύχρονης καριέρας του. Τώρα, δέκα χρόνια μετά, επανέρχεται αποφασισμένος να μην κρατήσει τίποτα από την παλιά επιτυχία. Παίρνει το ρόλο του διπλωμάτη, κάθεται μαζί με τη Μαρία Κουκιάδη στην καρέκλα του σκηνοθέτη, αλλάζει την -πολύ καλή- μετάφραση της Ακρίτα, ανακαινίζει το Θέατρο Νίκης Τριανταφυλλίδη και όπως λέει ο ίδιος βάζει ξανά στοίχημα. Στο ρόλο της Μπατερφλάϊ ο Στέλιος Γεράνης. Τέλεια μεταμορφωμένος σε Μ. Μπατερφλάϊ (χρειάζεται δύο ώρες για να μακιγιαριστεί, παίζει με λυγισμένα γόνατα και φοράει κιμονό, που ζυγίζουν δεκαπέντε κιλά), ενσαρκώνει με άρτιο τρόπο την ανδρόγυνη φιγούρα. Ο ίδιος λέει ότι αυτός ο ρόλος τον έκανε να αγαπήσει το θέατρο, κάτι που του είχε επισημάνει ήδη στις πρόβες ο Κώστας Αρζόγλου.